Afbeelding
Ingezonden mededeling

Auteursrechten op internet: hoe zit dat precies?

Zakelijk 514 keer gelezen

Auteursrechten zijn er om bescherming te bieden. Op een boek zit bijvoorbeeld auteursrecht. Dit wil zeggen dat de auteur die het boek geschreven heeft, de rechten over het werk heeft. Het geschreven werk is daarmee beschermd tegen onder meer ongewenste verspreiding, kopieerwerk en hergebruik. Voor een boek klinkt dit logisch, zoals het ook logisch is voor andere fysieke werken die door iemand gemaakt zijn. Maar hoe zit dit precies op internet? Het bedrijf Lawfox houdt zich onder meer bezig met auteursrechten op internet. Hierbij kun je denken aan diverse takken binnen internet, waardoor het een relatief complex vakgebied is.

De drie belangrijkste takken in auteursrecht op internet

Op internet heeft men ook te maken met auteursrechten, maar dit is wel veel lastiger. Ga maar eens na. Op Facebook deel je misschien wel tal van plaatjes van anderen en de bron van het plaatje wordt niet op de afbeelding vermeld. Mag je dit dan eigenlijk wel zomaar delen? De maker van het plaatje heeft het auteursrecht, maar wie is de maker? Dit kan moeilijk te herleiden zijn, zeker op social media. Dit maakt dat auteursrecht op internet behoorlijk complex in elkaar steekt. Online kan het gaan om veel soorten werken die auteursrechtelijk beschermd kunnen zijn. Denk aan films, software, muziek en literaire werken. Laten we eens kijken naar drie belangrijke takken in auteursrecht op internet. We hebben het dan over auteursrechten in het algemeen, auteursrechten op software en auteursrechten op websites.

Auteursrechten op internet in het algemeen

Op internet verschijnen veel soorten content die auteursrechtelijk beschermd zijn. Je kunt hierbij denken aan muziek, video’s, afbeeldingen en teksten. De oorspronkelijke content komt in aanmerking voor auteursrecht. Dit betekent dat de maker van de content de exclusieve rechten heeft. Het is niet toegestaan om het werk van deze maker aan te passen, te gebruiken, te distribueren of te reproduceren zonder expliciete toestemming van de maker.

Auteursrechten op software

We maken eigenlijk allemaal gebruik van software, waarbij we ons er eigenlijk niet bewust van zijn dat ook software wordt beschermd vanuit het auteursrecht. Software is door iemand gemaakt en deze maker heeft de rechten over de software. Wanneer je de software aanpast, verspreidt of kopieert, dan maak je dus inbreuk op het auteursrecht. Koop je de software via een officieel verkoopkanaal, dan heb je het recht om gebruik te maken van de software. Verkoop je de software door of deel je de software met anderen? Dan maak je dus inbreuk op het auteursrecht.

Auteursrechten op websites

We staan er niet zo bij stil, maar ook websites worden natuurlijk gewoon door mensen gemaakt. Een persoon of bedrijf kan zelf een website maken, maar kan deze ook laten maken door een webdesigner. Websites bevatten in de meeste gevallen een verzameling van auteursrechtelijk beschermd materiaal, zoals webapplicaties, grafisch ontwerp, foto’s en teksten. In de meeste gevallen liggen de rechten van deze materialen bij de eigenaar van de website, maar dit hoeft niet het geval te zijn. Het kan bijvoorbeeld ook zo zijn dat de grafisch ontwerper zelf de rechten wil behouden over content die door hem of haar aangeleverd is aan de eigenaar van de website. Precies dit soort zaken maakt de wereld van auteursrechten op internet vaak complex.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Bestuurslid van de Stichting Leergeld West Betuwe Anne van Opijnen ontvangt uit handen van de penningmeester van de Soroptimisten de cheque. Zij worden omringd door mede-Soropti.
Cheque voor Stichting Leergeld Westbetuwe Nieuws 21 uur geleden
Afbeelding
GroenLinks: Steeds meer inwoners met geldzorgen worden geholpen Nieuws 8 mei, 07:00
Afbeelding
Kom jij ook naar de Techniekdag in Rivierenland? Ingezonden mededeling 7 mei, 20:27
• Wethouder Monique Bettink van de gemeente Buren onthulde de bijzondere wegwijzer 'Vector Point'.
Toespraken en doedelzakmuziek bij lancering Liberationroutes Rivierenland met filmpje en fotoserie 7 mei, 17:00
• Foto ter illustratie.
Fietsen: Fortenroute begint in Culemborg Nieuws 7 mei, 15:00
Afbeelding
ElkWelzijn richt zich op het begeleiden van stagiaires Nieuws 7 mei, 12:00
Afbeelding
Windpeluw van molen Johanna bij Bolderburen is geplaatst Nieuws 7 mei, 07:00
Afbeelding
Pim Daniel Uriot van Voorwaarts is opnieuw de plaaggeest van Focus'07 Sport 6 mei, 15:26