• Carolien Weerstand bij haar kunstenaar op de jeugdafdeling bij de bibliotheek.
• Carolien Weerstand bij haar kunstenaar op de jeugdafdeling bij de bibliotheek. Foto: Eigen foto

Blokken beschilderd voor kunstwerk tijdens Kinderboekenbal

Nieuws 810 keer gelezen

CULEMBORG • Tijdens het Kinderboekenbal hebben kinderen samen met Carolien Weerstand blokken beschilderd waar een kunstwerk van is gemaakt.

Van afval weer kunst maken, is voor kunstenares Carolien Weerstand geen probleem. Als grafisch vormgever is zij erin gespecialiseerd om van iets ouds weer iets nieuws te maken op een aparte en kleurrijke manier. 

Te zien op jeugdafdeling bibliotheek

Momenteel is het kunstwerk dat zij vorig jaar samen met een aantal kinderen heeft gemaakt te zien op de jeugdafdeling van de Culemborgse bibliotheek. “Het werk is voor iedereen zichtbaar en kinderen kunnen ermee spelen.”

De kunstenares
De 23-jarige kunstenares is vorig jaar afgestudeerd aan de kunstacademie in Utrecht. “Daar heb ik grafisch vormgeven gestudeerd. Als kunstenaar ben ik geïnteresseerd in het klimaat en de manier waarop we omgaan met de wereld om ons heen.” Met haar werk wil Carolien vaak reageren op haar omgeving en wil ze de absurditeit van de relatie tussen mens en ding laten zien. “In plaats van een mening bij de kijker in de schoot te werpen, hoop ik dat mensen zich iets gaan afvragen.”

Het viel me op dat er vaak boeken worden weggegooid en dat vond ik zonde

Voor haar afstudeerproject, ging Carolien vorig jaar aan de slag met het afval van kringloopwinkels. “Ik was benieuwd of ik met het afval iets nieuws kon maken. Tijdens mijn onderzoek, viel het op dat er vaak boeken worden weggegooid en dat vond ik zonde.” 

Carolien besloot de boeken te deconstrueren en er iets nieuws van te maken. “Ik ontwikkelde een manier om van boeken blokken te maken. Dit proces lijkt in het begin op papier-maché. Zo zijn er uiteindelijk massieve blokken van papier ontstaan.”

Afgeschreven boeken

Nadat Carolien afstudeerde, is ze hiermee verdergegaan. “Wel besloot ik om af te stappen van de kringloop en me te focussen op de afgeschreven boeken van de bibliotheek.” 

Van deze boeken, maakte ze allerlei bouwblokken. “Tijdens de Kinderboekenweek heb ik bij de bibliotheek in Culemborg een workshop aan kinderen gegeven. Zij mochten hun blok schilderen aan de hand van het thema ‘thuis’ waar de Kinderboekenweek zich toen mee bezighield.” Die blokken nam Carolien vervolgens mee naar huis om er een kunstwerk van te maken.

Trots op het eindresultaat

Op de blokken hebben de kinderen van alles geschilderd. “Denk aan hun eigen huis, hond, kat, knuffel of allerlei felle kleuren. De blokken heb ik daarna door een soort buizen gehaald waardoor je ze gemakkelijk kunt verschuiven.” Ook heeft Carolien er een spelelement aan gehangen. 

Er is voor elke leeftijdscategorie een spel te spelen

“In het eerste spel kun je verschillende kleuren zoeken, in het tweede spel verschillende tekeningen en in het derde spel kun je een verhaal bedenken aan de hand van de plaatjes op de bouwblokken. Zo is er voor elke leeftijdscategorie een spel te spelen.”

Op de jeugdafdeling van de Culemborgse bibliotheek zal voorlopig het kunstwerk te bewonderen zijn. “Ik heb al heel veel positieve reacties gekregen en daar ben ik blij mee.” Benieuwd naar Carolien en haar werk? Kijk voor meer informatie op https://carolienweerstand.nl/

Fleur van Eeuwijk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Een preview van de nieuwe aanblik van het restaurant.
De Helling wordt opnieuw een restaurant, raad akkoord met verkoop Nieuws 18 mei, 15:16
Afbeelding
Twijfels en vraagtekens bij plan om permanent 300 vluchtelingen op te vangen in Culemborg Nieuws 18 mei, 06:28
Afbeelding
A2 tussen Empel en Deil gedeeltelijk dicht Nieuws 17 mei, 18:00
• De Wens Ambulance bij de kersenboomgaard.
'WensAmbulance Gelderland' is de nieuwe naam voor Veluwse WensAmbulance Nieuws 17 mei, 15:00
Afbeelding
Klaverjassen bij Vriendenschaar: laatste avond van het seizoen Sport 17 mei, 11:00
Afbeelding
Autopuzzeltocht Zonnebloem Culemborg Nieuws 17 mei, 09:01
• De Sint zet dit jaar voet aan wal in Vianen.
Landelijke intocht Sinterklaas dit jaar in Vianen: 'Trots dat we hem in Vijfheerenlanden mogen ontvangen' Nieuws 17 mei, 07:06
Afbeelding
Kennismaken met korfbal op Kangoeroedag Sport 17 mei, 07:00