Afbeelding
Foto: Aangeleverd

GroenLinks: Steeds meer inwoners met geldzorgen worden geholpen

Nieuws 966 keer gelezen

CULEMBORG • Vorige week is de gemeenteraad geïnformeerd over de armoede-aanpak in Culemborg. Hierom is gevraagd in een aangenomen motie door GroenLinks-fractievoorzitter Tim de Kroon in november vorig jaar. 

De Kroon reageert op de informatie: “Alle inzet op het tegengaan van armoede en schulden is duidelijk op een rij gezet. Het is goed om te lezen dat steeds meer Culemborgers worden bereikt met gemeentelijke regelingen. Ook zijn wij blij met de te verwachten verbeteringen die worden genoemd, zoals het vergoeden van noodzakelijke medische kosten of het bereiken van jongeren. We zullen aandacht blijven vragen voor het bouwen aan vertrouwen, waardoor inwoners hulp ook durven aannemen.” 

Extra maatregelen 

In 2023 heeft de gemeenteraad van Culemborg extra geld beschikbaar gesteld om armoede te bestrijden door uitbreiding van onder meer de bijzondere bijstand en individuele inkomenstoeslag. Daarnaast is het Volwassenfonds Sport en Cultuur gestart, waardoor nu 193 inwoners kunnen meedoen aan sport en cultuur. 

Ook zijn er gesprekken gevoerd met inwoners over de voordelen van een collectieve zorgverzekering die iets duurder is per maand, maar waarbij je géén eigen risico hebt en wél bent verzekerd voor de tandarts. 190 inwoners zijn hierdoor nu beter verzekerd. De Kroon: “Een mooi resultaat, en goed dat deze inzet doorgaat.”

Laagdrempelige hulp

Afgelopen jaar is het aanbod aan (financiële) hulp en ondersteuning uitgebreid en informatie beter vindbaar en toegankelijker gemaakt door eenvoudiger taalgebruik. Inwoners met geldzorgen moeten snel weten waar ze terecht kunnen. Zo zorgen de schuldhulpverleners ervoor dat binnen 10 dagen nadat iemand zich met een vraag meldt een eerste gesprek volgt, waarbij de inwoner geen informatie hoeft mee te nemen. 

De Kroon: “De drempel om hulp te vragen kan hoog zijn. Bijvoorbeeld door gevoelens van schaamte en schuld of door wantrouwen richting de overheid. Het is belangrijk dat deze drempels verdwijnen, want het hebben van schulden kan iedereen overkomen. De gemeente wil inwoners en ook ondernemers juist helpen naar een schuldenvrije toekomst.”

Vergoeding medische kosten

In de motie van GroenLinks is gevraagd naar uitbreiding van de bijzondere bijstand met noodzakelijke medische kosten. Het gaat dan om kosten die niet door de zorgverzekering worden gedekt maar noodzakelijk zijn voor deelname aan de samenleving, zoals een bril of gehoorapparaat. De komende tijd wordt besproken met de Culemborgse Adviesraad sociaal domein, Formulierenbrigade, SchuldHulpMaatjes en het Sociaal Team wat hierin wenselijk is. 

Gerichte aanpak

Afgelopen jaar heeft het Nibud, een kennis- en adviescentrum op het gebied van huishoudfinanciën, aan de gemeente Culemborg geadviseerd om de individuele inkomenstoeslag die in 2023 eenmalig is uitgebreid zeker voort te zetten voor gezinnen met oudere kinderen. Dit type huishouden komt zonder deze inkomensondersteuning onder het sociaal minumum. 

De Kroon: “Ik ben erg blij dat er zorgvuldig is gekeken naar de effecten van gemeentelijke maatregelen op de portemonnee van huishoudens in Culemborg. Dit helpt de gemeente om juist die inwoners te ondersteunen die dat het hardste nodig hebben.”


Christine Kieviet

Redactiecoördinator van Het Kontakt-West Betuwe, Het Kontakt-Tiel en Het Kontakt-Culemborgse Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Twijfels en vraagtekens bij plan om permanent 300 vluchtelingen op te vangen in Culemborg Nieuws 18 mei, 06:28
Afbeelding
A2 tussen Empel en Deil gedeeltelijk dicht Nieuws 17 mei, 18:00
• De Wens Ambulance bij de kersenboomgaard.
'WensAmbulance Gelderland' is de nieuwe naam voor Veluwse WensAmbulance Nieuws 17 mei, 15:00
Afbeelding
Klaverjassen bij Vriendenschaar: laatste avond van het seizoen Sport 17 mei, 11:00
Afbeelding
Autopuzzeltocht Zonnebloem Culemborg Nieuws 17 mei, 09:01
• De Sint zet dit jaar voet aan wal in Vianen.
Landelijke intocht Sinterklaas dit jaar in Vianen: 'Trots dat we hem in Vijfheerenlanden mogen ontvangen' Nieuws 17 mei, 07:06
Afbeelding
Kennismaken met korfbal op Kangoeroedag Sport 17 mei, 07:00
• Grote ravage voor het pand van de Poolse supermarkt.
Plofkraak bij Poolse supermarkt aan de Varkensmarkt in Culemborg 112 17 mei, 05:41