Clb anno 2021
Clb anno 2021 (Foto: TON STAD)

Jeu de Boules vereniging Les Taxateurs meer dan 35 jaar

  •   keer gelezen   Sport

CULEMBORG • Jeu de Boules vereniging Les Taxateurs bestaat al meer dan 35 jaar. De viering van het 35-jarig bestaan moest helaas door corona worden uitgesteld. Maar zaterdag 26 maart was het in de overdekte accommodatie aan de Steenovenslaan de hele dag feest. 


Bijna alle leden van de vereniging waren aanwezig om dit te vieren. Enkele leden hebben nog meegemaakt dat er 35 jaar geleden in de plantage werd gespeeld. Gelukkig heeft de vereniging nu een fantastisch onderkomen. Behalve een heel gezellige kantine die het afgelopen jaar een opknapbeurt heeft gekregen, is er ook een verwarmde hal waar kan worden gespeeld als het weer een beetje tegen zit. 

Uitnodiging

Nu er gelukkig weer gespeeld kan worden is er een ideale mogelijkheid voor niet-leden om een keer kennis te maken met het Petanque. Les Taxateurs nodigen belangstellenden uit om op vrijdagavond 22 april kennis te maken met het pétanque, vaak jeu de boules genoemd. Men wordt om 19.30 uur in het clubhuis aan de Steenovenslaan verwacht waar onder het genot van een kopje koffie of thee.

Henk Reesink, auteur van verschillende boeken over het Jeu de Boules, zal kort iets vertellen over de geschiedenis van het pétanque en zal de belangrijkste spelregels uitleggen. Vervolgens wordt men door enkele ervaren spelers uitgenodigd om in de overdekte accommodatie de theorie in praktijk te brengen. 

De avond zal omstreeks 21.30 uur worden afgesloten met een drankje. Bovendien zal Henk Reesink enkele bijzondere boules uit zijn privécollectie meenemen die men die avond kan bewonderen. Zeker interessant voor Franse vakantiegangers. Wie weet dat u op een brocante-markt een oude boule tegenkomt. 

Opgeven kan bij de secretaris Jan Kalisvaart, via e-mail secretaris@lestaxateurs.nl of telefonisch/ whatsapp via 06 21515536. Eigen boules meenemen mag, maar is niet per se nodig, er is voldoende materiaal aanwezig. De uitnodiging geldt voor jong en oud, iedereen is van harte welkom. 

Les Taxateurs nu ook bekend in Frankrijk

De Franse cineast Daniel Lafarge was een maand geleden bij Les Taxateurs op bezoek. Hij had opdracht gekregen van twee Franse Tv-zenders om een reportage te maken over de geschiedenis van het Pétanque. In een museum in Aiguines was hij het boek van Henk Reesink (de Franse editie) tegengekomen. De conservatrice gaf hem meer informatie over het Culemborgse echtpaar. Dit had tot gevolg dat hij naar Culemborg kwam voor een interview met Henk Reesink en tevens om opnames te maken van de boulodrome. 

Mensen die geïnteresseerd zijn in deze reportage en de Franse taal begrijp, kunnen zoeken op: Une (brève) histoire de la petanque… - Vimeo. In deze reportage over het ontstaan van Petanque wordt de accommodatie van Les Taxateurs in beeld gebracht en vertelt Henk Reesink iets over de fabricage van oude boules. 

Kennismakingsavond vrijdagavond 22 april in het clubhuis aan de Steenovenslaan 16.

Christine Kieviet
Redactiecoördinator van Het Kontakt West Betuwe, Het Kontakt Tiel en Het Kontakt Culemborgse Courant
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten