• Overhandiging Groene Krokodil op de atletiekbaan van Statina, met v.l.n.r. Marco van Zandwijk, Bert van Oostrum en wethouder Mischa Peters.
• Overhandiging Groene Krokodil op de atletiekbaan van Statina, met v.l.n.r. Marco van Zandwijk, Bert van Oostrum en wethouder Mischa Peters. Foto: Arno voor de Poorte

CDA-enquête: ‘Eén op de drie sportclubs loopt tegen de grenzen van hun kunnen aan.’

Sport 1.188 keer gelezen

CULEMBORG • Een groot tekort aan vrijwilligers, overbelaste bestuursleden en alsmaar stijgende kosten. Veel sportclubs in Nederland verkeren in zwaar weer. Uit een door het CDA gehouden enquête onder Culemborgse sportclubs blijkt dat ook 1 op de 3 verenigingen in Culemborg tegen de grenzen van haar kunnen aan loopt. 

Verenigingen maken zich vooral zorgen over de stijgende kosten (73%) en een tekort aan vrijwilligers (69%).”Die zorgen passen niet bij het streven om meer Culemborgers gezond te houden en te krijgen”, zegt CDA-fractievoorzitter Marco van Zandwijk.

Er is met oog op de toekomst wel actie nodig om verenigingen een blijvend perspectief te bieden.’

Zorgen over het voortbestaan
Nadat zorgen over het voortbestaan van sportverenigingen eerder dit jaar het landelijke nieuws haalde, deed de lokale CDA fractie onderzoek naar wat Culemborgse sportverenigingen bezighoudt. De uitkomst: zorgen over het voortbestaan vallen op dit moment nog mee, maar er is met oog op de toekomst wel actie nodig om verenigingen een blijvend perspectief te bieden.

Van Zandwijk: “Met een duidelijke visie op bewegen, meer oog voor samenhang tussen initiatieven en een gerichte ondersteuning bij bijvoorbeeld een gezamenlijke werving van leden, blijkt er in Culemborg nog veel winst te halen.”

Groeiend tekort aan vrijwilligers
Uit de gehouden enquête blijkt dat het groeiende tekort aan vrijwilligers het voortbestaan van de amateursport in gevaar brengt. Verenigingen geven aan dat zij dit als grootste uitdaging voor de komende jaren zien. Een groeiend tekort aan vrijwilligers heeft direct gevolgen voor de dagelijkse gang van zaken. Van het organiseren van de wedstrijden, verzorgen van trainingen en het draaiend houden van de kantine. Het draagt allemaal bij aan het functioneren van de club.

Onzinnige regels
Het lokale beeld van het afnemend aantal mensen dat vrijwilligerswerk doet sluit naadloos aan bij de landelijke trend. Als reden daartoe wordt veelal aangegeven dat het allemaal te ingewikkeld zou zijn geworden. Bert van Oostrum, penningmeester bij Atletiekvereniging Statina kan dit beamen.

In de praktijk loop je bij een bestuurswissel tegen een niet navolgbare wirwar van administratie aan.

Hij noemt het voorbeeld van de verplichte UBO-registratie bij de Kamer van Koophandel. “In de praktijk loop je bij een bestuurswissel tegen een niet navolgbare wirwar van administratie aan. Allemaal werkzaamheden waar je als vrijwilliger niet op zit te wachten, en die niet bijdragen aan het reilen en zeilen van de vereniging”, aldus van Oostrum.

Groene Krokodil
De uitdagingen waar verenigingen en vrijwilligers mee te maken hebben bracht het CDA op een ludieke manier onder de aandacht van Wethouder Mischa Peters. Zo ontving zij uit handen van Bert van Oostrum en Marco van Zandwijk ‘de Groene Krokodil’. Dit als symbool voor de toenemende regeldruk voor verenigingen.

Samen met de wethouder wil Van Zandwijk de belemmering van de UBO-registratie onder de aandacht brengen van de Tweede Kamer. Inge van Dijk Kamerlid voor het CDA, deed hiertoe recent een oproep aan lokale CDA fracties. “Sommige regels maken het besturen van verenigingen steeds complexer. Dat mogen we niet laten gebeuren. Het genoemde voorbeeld van de UBO-registratie zorgt bij meerdere verenigingen voor frustratie. We zouden graag zien dat deze onzinnige registratie voor verenigingen word geschrapt”, aldus de Culemborgse CDA-fractievoorzitter.

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Dansers Studio Urban te zien in Het Feest van tante Rita 2 Nieuws 27 apr, 22:14
IMG_8372
Culemborg kleurt oranje tijdens optocht met versierde fietsen met korte video's 27 apr, 16:11
• Bandleden van De Gang van Zaken met hun prijzen.
Juryprijs én publieksprijs voor De Gang van Zaken tijdens Parelfinale 2024 Nieuws 27 apr, 14:02
• Raquel Garcìa Hermida-van der Walle (r.) en D66-afdelingsvoorzitter Josefien Rooks.
D66-politica Raquel Garcia Hermida: 'Europese uitdagingen zijn opeenstapeling lokale uitdagingen' Nieuws 26 apr, 17:00
• Jaan van der Gun.
Zes koninklijke onderscheidingen tijdens lintjesregen 2024 Culemborg Nieuws 26 apr, 15:02
Afbeelding
Muurschildering van 'Graaf Egbert Sigaren' opgefrist Nieuws 26 apr, 07:00
• De hulpdiensten waren snel ter plaatse.
Voetganger aangereden door maaltijdbezorger in Culemborg Nieuws 25 apr, 20:13
Afbeelding
Op ontdekkingstocht? Gebruik de route app 'Struinen door de Verboden Kringen' Nieuws 25 apr, 15:00