• Jaan van der Gun.
• Jaan van der Gun. Foto: Ineke Boeter

Zes koninklijke onderscheidingen tijdens lintjesregen 2024 Culemborg

Nieuws 2.297 keer gelezen

CULEMBORG • Namens koning Willem Alexander heeft burgemeester Gerdo van Grootheest zes koninklijke onderscheidingen mogen uitreiken tijdens de traditionele lintjesregen. 

De dames Van Diën en Van der Gun en de heren Eerkens, Neijmeijer en Van Dooren werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. De heer Heijmen is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Burgemeester Gerdo van Grootheest: “In Culemborg kijken we naar elkaar om. De vele vrijwilligers, die onze stad rijk is, zetten zich belangeloos in. Gelukkig zijn er andere inwoners die ons laten weten wat deze vrijwilligers allemaal doen voor de medemens en voor de stad. Tijdens lintjesregen krijgen we de kans om enkele van deze vrijwilligers extra in het zonnetje te zetten. Het is elk jaar weer een speciale en feestelijke dag.”

De volgende Culemborgers ontvingen tijdens de lintjesregen 2024 een koninklijke onderscheiding:

Jaan Van der Gun-van Bentum

Jaan van der Gun is al meer dan vijftig jaar vrijwilliger bij verschillende organisaties. De Zonnebloem, de kerk, de Nierstichting, Stichting Ondersteuning Sovata doen nooit tevergeefs een beroep op haar. Van begeleiden van leden van de Zonnebloem tot collecteren voor de Nierstichting en van schoonmaken en rondbrengen van parochieblaadjes van de kerk tot naaien, breien en haken voor Derde Wereldlanden. Voor familie en buren staat ze ook altijd klaar.


• Jaan van der Gun - Foto: Ineke Boeter

Theo Eerkens

Theo Eerkens is al jaren heel erg betrokken bij de maatschappij. Hij was een tijdje pleegouder, ook crisisopvang. En daar waar Theo in het verenigingsleven stapte, werd hij steevast bestuurslid of vrijwilliger. Ondanks zijn beperking is hij heel actief op sportief en maatschappelijk gebied. In Culemborg heeft hij het rolstoelbadminton op de kaart gezet. Dagelijks ruimt hij zwerfvuil op en spoort anderen aan dat ook te doen. In de buurtsoos ‘Bij Ons’ is hij actief en hij maakt deel uit van de Adviesraasd Sociaal Domein Inclusief.


• Theo Eerkens - Foto: Ineke Boeter

Gerrie van Diën - Verkerk

Gerrie van Diën is ruim twintig jaar geleden begonnen als vrijwilliger bij Bartje Kringloopwinkel in Culemborg. Daar was ze eerst actief op de boekenafdeling. Later heeft ze zich als ‘poppendokter’ ontfermd over honderden poppen en Barbies. Die maakte ze schoon en ze naaide, breide of haakte nieuwe kleding voor de poppen. Dan kon Bartje Kringloop ze weer voor een betere prijs verkopen. Ook stond ze voor familie en kennissen altijd klaar om te helpen met klussen in en om huis.


• Gerrie van Diën - Foto: Ineke Boeter

Henk Neijmeijer

Henk Neijmeijer is al ruim dertig jaar een vrijwilliger bij Zwemvereniging De Meer. Hij stond op toen er binnen de vereniging iemand werd gevraagd om kinderen waterpolo te leren. De kroon is wel het project Waterpolo Rulez, dat de KNZB in 2010 toekende. Neijmeijer stond twee keer per week aan de badrand als zwemopleider. Onder zijn leiding behaalden honderden kinderen hun zwemdiploma. Velen zijn daarna doorgegaan met wedstrijdzwemmen of waterpolo. Ook was de heer Neijmeijer een actieve vrijwilliger bij de vele activiteiten buiten de waterpolo- en zwemlessen om.


• Henk Neijmeijer. - Foto: Ineke Boeter

Sandor Heijmen

Sandor Heijmen heeft een passie voor water. Al 25 jaar zet hij zich preventief en repressief in voor de maatschappij en de medemens. Er wordt nooit tevergeefs beroep op hem gedaan. Bij de Reddingsbrigade is hij zweminstructeur, technisch leider, voorzitter en zeer actief in de alarmploeg en in de logistiek. Tijdens calamiteiten pakt hij een verbindende en actieve rol. Dit doet hij op lokaal, regionaal en landelijk niveau. Heijmen zet zich als vrijwilliger belangeloos in voor de veiligheid van de medemens.


• Sandor Heijmen - Foto: Ineke Boeter 

Mark van Dooren

Mark van Dooren draagt cultuur een enorm groot hart toe. Op zijn dertiende deed hij al vrijwilligerswerk in Theater de Fransche School. Ook begon hij op jonge leeftijd als technicus bij Theaterie / Theaterfestival Vuurol. Inmiddels is hij daar ook bestuurslid. Naast zijn baan als activiteitencoördinator bij Lek en Linge organiseert hij tal van culturele activiteiten die leerlingen motiveren en stimuleren. In 2015 werd hij vrijwilliger bij de Gelderlandfabriek en in 2016 directeur. Verder is hij nog bestuurslid Betuwe Wereldwijd en leverde hij een bijdrage aan de toeristische campagnes van ‘Culemborg Klopt’. (Van Dooren woont in Tiel, maar omdat de meeste activiteiten zich in Culemborg hebben afgespeeld, krijgt hij de onderscheiding in Culemborg.)


• Mark van Dooren - Foto: Ineke Boeter 

Christine Kieviet

Redactiecoördinator van Het Kontakt-West Betuwe, Het Kontakt-Tiel en Het Kontakt-Culemborgse Courant

• Theo Eerkens
• Gerrie van Diën
• Henk Neijmeijer
• Sandor Heijmen
• Mark van Dooren
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Stille tocht
Dodenherdenking Culemborg: bijeenkomst op de Achterweg Nieuws 6 uur geleden
Afbeelding
Besparen? Ga naar de informatieavond voor koopwoningen Voorkoop en De Hond Nieuws 6 uur geleden
• Ransuilen gebruiken steeds dezelfde roestplaatsen.
Roestplaatsen van ransuilen gekapt aan de Van Pallandtdreef Nieuws 10 uur geleden
• Liefhebbers van Franse auto's ontmoeten elkaar.
Franse Autodag bij Visscher Classique in Buren Nieuws 5 mei, 07:00
• De verbrandde auto.
Autobrand door mogelijke brandstichting 112 4 mei, 09:59
• De arts bespreekt de uitslagen eerst met de patiënt voordat ze in het dossier te vinden zijn.
Ziekenhuis Rivierenland gebruikt ApoAfspraak Nieuws 4 mei, 07:00
• De vrachtwagen met de lekkende vloeistof.
Vrachtwagen gestopt vanwege brandgevaarlijke vloeistoffen 112 3 mei, 20:46
• Maurik Battle of de Boats 2023.
Jongeren aan de slag met boot bouwen bij bedrijven Nieuws 3 mei, 10:30