• Sandra Wormgoor (l), Maria van Vlerken en Miranda van der Klaauw (r).
• Sandra Wormgoor (l), Maria van Vlerken en Miranda van der Klaauw (r). Foto: Fleur van Eeuwijk

Wereld komt samen in het Talencafé van Culemborg

Nieuws 1.645 keer gelezen

CULEMBORG • Iedere eerste maandag van de maand komen bezoekers uit alle uithoeken van de wereld samen in het Talencafé Culemborg.

Het Talencafé Culemborg is een ontmoetingsplek voor iedereen die een vreemde taal of de Nederlandse taal op een informele manier wil spreken. “Iedere keer wordt de Fransche School omgetoverd tot gezellige en laagdrempelige ontmoetingsplek!”

Een hartloopvriendin koppelde Maria en mij aan elkaar

De initiatiefnemers van dit Talencafé zijn Sandra Wormgoor en Maria van Vlerken. Allebei hebben ze een passie voor taal. 

Maria: “Ik ben altijd lerares Engels geweest. Ondanks dat ik nu met pensioen ben, geef ik nog steeds les, ben ik taalassessor en help ik mee met het talencafé.” Sandra is jarenlang taaldocent Engels en NT2 op het mbo geweest en heeft al twaalf jaar haar eigen taalschool.

Het ontstaan van het Talencafé

Het Talencafé is vier jaar geleden ontstaan omdat Sandra steeds vaker in haar werk de vraag kreeg of er ergens een plek was waar men de geleerde taal verder kon oefenen. Zo werd er bij haar een zaadje geplant. 

“Een hartloopvriendin koppelde Maria en mij aan elkaar door onze gemeenschappelijke passie. Niet veel later pitchten we dit idee op de initiatievendag van de gemeente en mochten we ermee aan de slag.”

Als socioloog spreek ik veel Spaans

Op die dag was Miranda van der Klaauw ook aanwezig die toevallig al een tijdje met dit idee in haar hoofd rondliep. “Als socioloog spreek ik veel Spaans omdat ik met een stad in Nicaragua bezig ben. Toen ik hoorde over het Talencafé, wilde ik graag meewerken.”

Nadat het Talencafé van het initiatievenloket en later van het Culemborgse Cultuurfonds een subsidie had gekregen, zochten ze een locatie. 

Informeel met elkaar kunt praten zonder dat het verplicht voelt

Sandra: “Het belangrijkste was om een plek te vinden waarbij je informeel met elkaar kunt praten zonder dat het verplicht voelt.” Uiteindelijk kwam de Fransche School Culemborg op hun pad. “Het theater heeft hierdoor een nieuwe doelgroep en wij een locatie!”

Telkens een andere ijsbreker

Iedere eerste maandagavond van de maand wordt er een talencafé georganiseerd. Miranda: “Onze bezoekers zijn divers en komen uit Europa, Azië, Afrika en Zuid-Amerika.” 

“Bij de deur krijg je een button waarop je naam staat en welke taal je spreekt. Daarna is het tijd voor een voorstelrondje en een ijsbreker zoals een taalspelletje, karaoke of gerechten uit eigen land.” 

Volgens de organisatoren is het juist leuk dat het iedere maand een verrassing is wie er langskomt. Maria: “Zo kwam mijn achterneef een keer langs die ik nog nooit had gezien!” 

Vrijwilligers
De dames hebben gemerkt dat er behoefte is aan meer taalcaféavonden, wat geweldig is, maar wel met meer vrijwilligers. Belangstellenden die willen helpen kunnen dit melden via talentheater@gmail.com als vrijwilliger of als geïnteresseerde. Ook is het Talencafé op zoek naar meer mensen uit Italië en Scandinavië. Het volgende Talencafé zal op 8 april plaatsvinden.

Fleur van Eeuwijk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De hulpdiensten waren snel ter plaatse.
Voetganger aangereden door maaltijdbezorger in Culemborg Nieuws 25 apr, 20:13
Afbeelding
Op ontdekkingstocht? Gebruik de route app 'Struinen door de Verboden Kringen' Nieuws 25 apr, 15:00
• Rick Snel bij de Grote of Barbakerk waar de vijfde editie van Music For The Universe wordt gehouden.
Een muzikale reis door het universum met Rick Snel in de Barbakerk Nieuws 25 apr, 12:00
• Foto uit 2022 ter illustratie. 
Onsteken bevrijdingsvuur door burgemeester Hans Beenakker en defile militaire voertuigen.
Liberation Routes in Rivierenland Nieuws 25 apr, 07:00
Afbeelding
Praatje met de buren: basis voor warme en gastvrije omgeving Nieuws 24 apr, 20:41
Afbeelding
Hondenpoep? Gemeente Culemborg vraagt om uw mening Nieuws 24 apr, 20:32
Afbeelding
Stadsspeld voor Rudy Span: vrijwilliger bij Hospice Nocturne Nieuws 24 apr, 17:34
Afbeelding
Koninklijke Onderscheiding voor Ronald Schouten Nieuws 24 apr, 17:00