• Dinsdag werden de 14 flexwoningen geplaatst.
• Dinsdag werden de 14 flexwoningen geplaatst. Foto: aangeleverd

KleurrijkWonen laat eerste flexwoningen plaatsen in Culemborgse wijk Parijsch

Nieuws 8.853 keer gelezen

CULEMBORG • Op een kavel tussen de voetbalvelden van Focus’07 en het Pioniersveld in de wijk Parijsch werden dinsdag in totaal veertien houten flexwoningen geplaatst. Het zijn hoge en smalle tiny houses met een woonoppervlakte van 39 vierkante meter, die worden gerealiseerd in opdracht van woningcorporatie KleurrijkWonen. De woningen zijn gefabriceerd door Heijmans. 

Tijdelijkheid
“Culemborg is de eerste locatie in ons werkgebied waar we flexwoningen realiseren”, zegt projectmanager Jantine Karsijns. De toevoeging ‘flex’ heeft betrekking op de tijdelijkheid. “Deze sociale huurwoningen mogen maximaal 15 jaar blijven staan. Ze zijn bedoeld voor 1- of 2 persoonshuishoudens.”

Hout
De smalle en hoge woningen zijn gebouwd van hout met een deels stalen constructie. “Heijmans heeft al op diverse plekken in Nederland deze woningen neergezet”, zegt projectconsulent Corrine de Lorijn. “Ze worden in de fabriek gebouwd, opgepakt en naar de locatie gebracht. Binnen een dag is het allemaal voor mekaar. En als het moet dan kunnen ze zo weer worden opgepakt en ergens anders worden geplaatst.”

Gemeenschappelijke tuin
Op de kavel van circa 1600 vierkante meter waar de woningen worden gebouwd is het woekeren met de ruimte. Elke vierkante meter wordt nuttig gebruikt. De 14 woningen staan in een U-vorm. Jantine: “In het midden is een gemeenschappelijke tuin. Het voelt een beetje aan als een vakantieparkje. Prima geschikt voor mensen die graag sociale contacten onderhouden met de buren”

Duurzame inzichten
Op de benedenverdieping is ruimte voor de keuken, de badkamer/wc en het woongedeelte. Boven bevindt zich de slaapkamer, waar ook plek is voor werken en studie. De woning is helemaal ingericht naar de huidige duurzame inzichten: gasloos, voorzien van zonnepanelen en een warmtepomp. Jantine: “Het huis is in hout gebouwd. Het grote voordeel is dat je daardoor ook gelijk een bewoond gevoel ervaart als je de woning binnenstapt.”

Voelt groter aan
In de woonkamer kijk je tegen de nok van het dak aan, omdat de slaapkamer zich bevindt op een vide. Jantine: ‘Dus ondanks de kleine oppervlakte van de woning voelt het toch veel groter aan.”

Corrine: “De woningen zijn heel geschikt voor mensen die nog niet al te veel spullen hebben verzameld in hun leven of juist voor oudere mensen die niet meer zoveel behoefte hebben aan veel spullen.”

Parkeren
De nieuwe bewoners kunnen hun auto kwijt op één van de parkeerplekken van Focus’07.

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Carolien Weerstand bij haar kunstenaar op de jeugdafdeling bij de bibliotheek.
Blokken beschilderd voor kunstwerk tijdens Kinderboekenbal Nieuws 8 mei, 15:00
• Bestuurslid van de Stichting Leergeld West Betuwe Anne van Opijnen ontvangt uit handen van de penningmeester van de Soroptimisten de cheque. Zij worden omringd door mede-Soropti.
Cheque voor Stichting Leergeld Westbetuwe Nieuws 8 mei, 12:00
Afbeelding
GroenLinks: Steeds meer inwoners met geldzorgen worden geholpen Nieuws 8 mei, 07:00
Afbeelding
Kom jij ook naar de Techniekdag in Rivierenland? Ingezonden mededeling 7 mei, 20:27
• Wethouder Monique Bettink van de gemeente Buren onthulde de bijzondere wegwijzer 'Vector Point'.
Toespraken en doedelzakmuziek bij lancering Liberationroutes Rivierenland met filmpje en fotoserie 7 mei, 17:00
• Foto ter illustratie.
Fietsen: Fortenroute begint in Culemborg Nieuws 7 mei, 15:00
Afbeelding
ElkWelzijn richt zich op het begeleiden van stagiaires Nieuws 7 mei, 12:00
Afbeelding
Windpeluw van molen Johanna bij Bolderburen is geplaatst Nieuws 7 mei, 07:00