• PvdA-raadslid Yassin DagDag.
• PvdA-raadslid Yassin DagDag. Foto: aangeleverd

Yassin Dagdag (PvdA): ‘Ondermijning ernstige bedreiging van lokale samenleving’

Nieuws 2.754 keer gelezen

CULEMBORG • PvdA-raadslid Yassin Dagdag wil dat de gemeente Culemborg investeert in het bevorderen van bewustwording en educatie als het gaat om ondermijning. “Op die manier behouden we onze democratische waarden en creëren we een veerkrachtige gemeenschap.” Hij zei dat bij de behandeling van het Culemborgse veiligheidsplan 2023-2026.

Het streefdoel zou volgens Dagdag moeten zijn ‘een veerkrachtig, integer en democratisch gemeentelijk bestuur te creëren dat het algemeen belang dient en de fundamenten van onze samenleving beschermt, waarbij we waakzaam moeten zijn voor mogelijke infiltratie.’  

“Het is cruciaal belang dat we erkennen dat de onderwereld geen ondergrondse wereld is waar wij als raad niet mee in aanraking kunnen komen. In de complexe wereld van het gemeentelijke bestuur streven we voortdurend naar het algemeen belang en het waarborgen van democratie. Echter, te midden van deze nobele doelstellingen schuilt een uitdaging die onze lokale samenleving ernstig bedreigt: ondermijning.”

Ondermijning in het gemeentelijke bestuur betekent volgens Dagdag niet alleen de directe inmenging van criminele organisaties of andere kwaadwillende actore. “Maar omvat ook subtiele invloeden zoals het verzwakken van de kernwaarden waarop ons bestuurssysteem rust, het verspreiden van misinformatie en het ondermijnen van het publieke vertrouwen in integriteit.”

Jeugdcriminaliteit
Dagdag vindt dat de raad ook verantwoordelijkheid heeft als het gaat om de jeugd en jeugdcriminaliteit. “Het is van cruciaal belang dat we onze inspanningen bundelen om jongeren te begeleiden, te ondersteunen en hen alternatieven te bieden die hen op het juiste pad houden. We moeten de oorzaken van jeugdcriminaliteit begrijpen, zoals sociale ongelijkheid, gebrek aan onderwijskansen en instabiele gezinssituaties. Preventie is essentieel en vereist vroegtijdige interventie, hoogwaardig onderwijs en toegang tot buitenschoolse activiteiten.”

Re-integratie
De re-integratie van jongeren die betrokken zijn geweest bij criminele activiteiten is van vitaal belang, vindt Dagdag, in het dagelijks leven maatschappelijk werker in Amsterdam-West. “We moeten hen ondersteunen bij educatie, beroepsopleiding, mentale gezondheidszorg en werkgelegenheid, zodat ze een hoopvolle toekomst kunnen opbouwen. Maar dit kunnen we niet alleen. Het is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van de samenleving als geheel - overheid, onderwijsinstellingen, maatschappelijke organisaties en gemeenschappen om een veilige en ondersteunende omgeving te creëren waarin onze jeugd zich kan ontplooien.”

Investeren
Volgens Dagdag moet de gemeente investeren in de toekomst van de jeugd, zodat ze kansen krijgen om te groeien, te leren en hun volledige potentieel te bereiken. “Als we streven naar een veilige samenleving waarin iedereen zich kan ontplooien en kansen kan benutten, is het van cruciaal belang om continu te evalueren en te innoveren op het gebied van veiligheidsbeleid.”

Dagdag vroeg het college om inzicht over de fenomenen en structuren met betrekking tot jongeren die betrokken zijn bij criminaliteit. “We willen graag de situatie en specifieke kenmerken van jongeren die betrokken zijn bij criminele activiteiten in Culemborg grondig begrijpen. Door dit diepgaande begrip te verkrijgen, kunnen we effectieve preventieve maatregelen nemen en indien nodig intensieve begeleiding bieden om jongeren op het juiste pad te houden en te brengen.”

Evaluatie
Daarnaast vroeg het PvdA-raadslid om een evaluatie van de huidige inzet en effectiviteit van Jeugdboas, Intensieve Cases manager en jongerenwerk. “Het is essentieel om te beoordelen hoe deze instanties zich inzetten en hoe de samenwerkingen momenteel functioneren, zodat we goed beleid kunnen maken. Hierbij moeten we ook aandacht besteden aan de verschillen tussen de 98% van de jongeren waar het goed mee gaat en de moeilijke 2% die extra aandacht nodig heeft.”

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Carolien Weerstand bij haar kunstenaar op de jeugdafdeling bij de bibliotheek.
Blokken beschilderd voor kunstwerk tijdens Kinderboekenbal Nieuws 8 mei, 15:00
• Bestuurslid van de Stichting Leergeld West Betuwe Anne van Opijnen ontvangt uit handen van de penningmeester van de Soroptimisten de cheque. Zij worden omringd door mede-Soropti.
Cheque voor Stichting Leergeld Westbetuwe Nieuws 8 mei, 12:00
Afbeelding
GroenLinks: Steeds meer inwoners met geldzorgen worden geholpen Nieuws 8 mei, 07:00
Afbeelding
Kom jij ook naar de Techniekdag in Rivierenland? Ingezonden mededeling 7 mei, 20:27
• Wethouder Monique Bettink van de gemeente Buren onthulde de bijzondere wegwijzer 'Vector Point'.
Toespraken en doedelzakmuziek bij lancering Liberationroutes Rivierenland met filmpje en fotoserie 7 mei, 17:00
• Foto ter illustratie.
Fietsen: Fortenroute begint in Culemborg Nieuws 7 mei, 15:00
Afbeelding
ElkWelzijn richt zich op het begeleiden van stagiaires Nieuws 7 mei, 12:00
Afbeelding
Windpeluw van molen Johanna bij Bolderburen is geplaatst Nieuws 7 mei, 07:00