• Eén van de pronkstukken tijdens een vorige editie van Oldtimerdag
• Eén van de pronkstukken tijdens een vorige editie van Oldtimerdag Foto: G.C.ROS

Liefst 325 klassieke wagens te bewonderen tijdens Oldtimerdag Culemborg

Nieuws 3.345 keer gelezen

CULEMBORG • Liefhebbers van Oldtimers en Youngtimers komen op zaterdag 27 mei weer volop aan hun trekken. Maar liefst 325 klassieke wagens zijn op die dag te bewonderen tijdens de 31e Oldtimerdag van Culemborg. “Het is eigenlijk dubbel genieten op die dag”, zegt John van der Meer, voorzitter van de Historische Automobiel Club Cuylenborgh (HACC). 

Want vanaf 10.00 uur verandert de Costerweg in een grote Oldtimershow, inclusief terrasjes, foodtrucks en kraampjes, De oldtimers en youngtimers worden overzichtelijk geëxposeerd en zijn te bezichtigen voor deelnemers én publiek. “Elke klassieker heeft z’n eigen verhaal”, zegt Van der Meer. “Voor deelnemers betekent het bezit van een oldtimer pure emotie. De ene is gecharmeerd door schoonheid van de klassieke wagen, een ander vooral geïnteresseerd in de techniek van de oldtimers.” Er valt weer heel wat te beleven op de 27e, belooft Chris van den Bos, secretaris van HACC. “De diversiteit aan oldtimers en youngtimers is groot. Het oudste exemplaar is een T-Ford uit 1912.” 

Defilé
Vanaf 13.00 uur rijden de deelnemers aan de Oldtimerdag door het centrum. Vanaf de parkeerplaats bij de Costerweg gaat de route door de Goilberdingerstraat, de Herenstraat, de Everwijnstraat, de Markt, de Oude Vismarkt, de Tollenstraat en de Havendijk. Veiligheid staat voorop. De deelnemers moeten op de Costerweg en de smalle straatjes in de binnenstad voldoende ruimte houden voor hulpdiensten.

Het defilé langs de terrassen op de Markt zal naar verwachting weer veel publiek trekken. Oldtimer-deskundige Jordy Morsch zal het publiek op een deskundige manier bijpraten over de klassiekers die daar passeren. 

Vanuit Culemborg begint de stoet aan een prachtige toeristische route, grotendeels langs de Lek en de Rijn. Via de brug bij Rhenen gaat men aan de andere kant van de rivier weer terug, via de pont bij Wijk bij Duurstede. 

MGB GT
Chris van den Bos en John van der Meer hebben beiden een grote passie voor oldtimers. Chris is in het rijke bezit van een MGB GT uit 1974 en een unieke MG TA uit 1936. Die laatste klassieker heeft nog wat onderhoud nodig, maar het exemplaar uit de jaren zeventig is nog volop in gebruik. “Het mooiste moment van het jaar is als ik voor het eerst weer naar de garage ga, naar binnenga, naar de auto toeloop en vervolgens de autodeur opentrek. Dan stap ik in en zak ik langzaam weg in de stoel. Ik ruik de geuren van het leer. Je draait het contact om, je zet de choke uit. Je hoort de auto pruttelen en je ruikt de uitlaatgassen weer. Dat is het mooiste moment van het jaar. En elke keer is het weer een feest als ‘ie weer start.”

Het gaat volgens Chris zowel om het onderhouden van de auto, het rijden van de auto, maar ook het kijken naar de auto. “Oldtimers hebben emotie, die hebben karakter. Daar zit stijl in. Daar zit passie in vanuit de ontwerpers. De auto’s van tegenwoordig worden ontworpen in windtunnels. Zet de silhouetten van die auto’s maar naast elkaar: je ziet bijna geen verschil. Dat heb je met klassiekers en oldtimers niet. Je ziet aan de auto al dat het een ander merk is.”  . 

Triumph Spitfire
John van der Meer heeft een Triumph Spitfire uit 1974. “Het is een tweezitter, net als die van Chris. Die is voor de helft van mij en voor de helft van mijn zoon. Ik weet nog goed dat we de auto ophaalden in Friesland. We reden weg en ik ben aan het doorschakelen. Je hoort hem, je ruikt hem, je voelt hem. Tijdens het rijden dacht ik op een gegeven moment: ‘yes dit is het!’. M’n zoon had op hetzelfde moment precies dezelfde gedachte.”

Het gevoel is volgens Van der Meer lastig te beschrijven. “Als ik met deze klassieker over een dijkje rijd, dan is het net of ik in een kart zit. Je zit heel laag, je past er maar net in. Als de voorwielen al door de bocht zijn, komt de rest er achteraan. Dat geeft zo’n heerlijk gevoel. Elk steentje voel je aan je stuur. Daardoor heb je volledige controle over je voertuig, die eigenlijk heel simpel is van opzet.” 

Meer informatie op www.hacc.nl

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De hulpdiensten waren snel ter plaatse.
Voetganger aangereden door maaltijdbezorger in Culemborg Nieuws 21 uur geleden
Afbeelding
Op ontdekkingstocht? Gebruik de route app 'Struinen door de Verboden Kringen' Nieuws 25 apr, 15:00
• Rick Snel bij de Grote of Barbakerk waar de vijfde editie van Music For The Universe wordt gehouden.
Een muzikale reis door het universum met Rick Snel in de Barbakerk Nieuws 25 apr, 12:00
• Foto uit 2022 ter illustratie. 
Onsteken bevrijdingsvuur door burgemeester Hans Beenakker en defile militaire voertuigen.
Liberation Routes in Rivierenland Nieuws 25 apr, 07:00
Afbeelding
Praatje met de buren: basis voor warme en gastvrije omgeving Nieuws 24 apr, 20:41
Afbeelding
Hondenpoep? Gemeente Culemborg vraagt om uw mening Nieuws 24 apr, 20:32
Afbeelding
Stadsspeld voor Rudy Span: vrijwilliger bij Hospice Nocturne Nieuws 24 apr, 17:34
Afbeelding
Koninklijke Onderscheiding voor Ronald Schouten Nieuws 24 apr, 17:00