Kasteeltuin Culemborg maakt erfgoed levend
Algemeen
1.283
keer gelezen
CULEMBORG • Zaterdag 1 april start Kasteeltuin Culemborg weer haar nieuwe seizoen wat loopt tot en met oktober. Elke zaterdag tussen 13.00 en 17.00 staan de vrijwilligers, soms zelf betrokken bij de vroegere opgravingen, klaar met hun bijzondere en inspirerende verhalen.
Voor jong en oud, van peuter tot puber en ouder: er is altijd voor elk wat wils aan activiteiten.
Beleving
Het voormalig kasteelterrein is nu een sfeervol park met originele zestiende -eeuwse muur, klein archeologisch museum met dertiende -eeuws fundament, opgemetselde waterputten, grachten en voorburcht van dit indrukwekkende slot. Hier beleeft het publiek de geschiedenis van weleer. Om zich zo dicht bij de oorspronkelijke bewoners te wanen.

Foto: Aangeleverd
Een beeldje herinnert aan gravin, vrouwe Elisabeth van Culemborg (1475-1555), belangrijk voor onze stad. Zij gaf opdracht tot de bouw van het stadhuis van Culemborg naar een ontwerp van Rombout Keldermans, persoonlijk architect van keizer Karel de vijfde. Elisabeth was destijds hofdame van deze keizer. Uit haar nalatenschap werd naar haar wens een groot weeshuis, nu museum, gebouwd. Haar man, Anthonis van Lalaing (1480-1540) werd uiteindelijk stadhouder van Holland, Zeeland, Friesland en Utrecht. Wandelend in de tuin vertelt een theehuis (1846) uit de na-kasteeltijd heel andere verhalen.
Topvondst
Het klein museum gerund door vrijwilligers, toont vele bijzondere vondsten uit de zelf gerestaureerde collectie van wel 3000 beschreven objecten. Binnen is het vierenhalve meter dikke fundament van de dertiende -eeuwse boogschutterstoren te zien. Handgranaten herinneren aan het vertrek van de Fransen rond 1672, die het kasteel zo achterlieten dat het uiteindelijk afgebroken werd. Een topvondst (replica), de zogenaamde Monniks- en spotbeker op de katholieke geestelijkheid verwijst met een geheimzinnige inscriptie naar de eerste Protestantse preken van de Lage landen die graaf Floris van Pallandt (1539-1598) op het kasteel toestond.

Foto: Aangeleverd
Zelf opgraven
De zeven vrijwilligers kijken samen terug op een succesvol afgelopen jaar met ruim 1000 bezoekers. Veel toeristen en familie bezoekjes, maar ook steeds meer inwoners die meer over hun eigen stad willen leren. Topper voor de jongsten is dat je zelf origine scherven mag opgraven en er ook twee mag meenemen. Wie zelf interesse heeft in de geschiedenis, jong en/of oud wil rondleiden, een tentoonstelling of website wil inrichten of vooral lekker bezig wil zijn met het inrichten van de tuin, is van harte welkom. Voor afspraken buiten de openingstijden, voor groepen en onderwijs zie: www.kasteeltuinculemborg.nl