Afbeelding
Foto: Stockfoto

Patstelling in gemeenteraad over inzameling babyluiers en incontinentiemateriaal

Algemeen 1.648 keer gelezen

CULEMBORG • Moeten babyluiers en incontinentiemateriaal in Culemborg vanaf 1 januari 2024 wel of niet apart worden ingezameld? De gemeenteraad kwam er donderdagavond niet uit. Bij een stemming werd het 10-10. Er zal dus tijdens een nieuwe raadsvergadering nogmaals moeten worden gestemd, waarbij de stem van de afwezige Yassin Dagdag (PvdA) waarschijnlijk de doorslag zal geven. 

Het college heeft een lichte voorkeur om nog even te wachten met apart inzamelen. Josefien Rooks (D66) diende donderdag een amendement in om juist wel over te gaan tot apart inzamelen. Het wijzigingsvoorstel werd mede ingediend door Audrey James (GroenLinks), Myra van der Velde (Partij voor de Dieren) en Marco van Zandwijk (CDA). 

Circulaire economie
“Toewerken naar een circulaire economie in 2050 betekent dat we zo min mogelijk afval produceren en zoveel mogelijk materiaal hergebruiken”, vertelde Rooks in een toelichting. “Gescheiden inzameling is in Culemborg de norm. Het ligt voor de hand ligt hier ambitieus in te blijven. In dit licht is het logisch naast glas, papier, GFT en plastic ook incontinentiemateriaal en luiers apart in te zamelen.”

Incontinentie geen keuze
Incontinentie is volgens Rooks geen keuze. “Met dit amendement grijpen we de kans aan om voornamelijk oudere en zorgbehoeftige inwoners te helpen hun hoge kosten voor hun afval te verlagen en tegelijkertijd onze ambities te verwezenlijken Op dit moment is de verwerking van luier- en incontinentiemateriaal nog duurder dan het als restafval te verwerken. Dit gaat in de komende jaren veranderen.”

Restafval
Met de invoering van nieuwe wetgeving waarin (verpleeg)zorg thuis steeds meer de norm wordt en de overgang naar een circulaire economie waardoor de kosten voor restafval zullen oplopen zal volgens Rooks en de overige indieners van het amendement zowel het volume als de kosten toenemen waardoor scheiden van incontinentiemateriaal goedkoper wordt. Er moet door de gemeenteraad een besluit worden genomen als de uitgebreide producenten verantwoordelijkheid (UPV) in werking treedt in 2026. Dit betekent dat er over dezelfde business case uiterlijk 2025 een besluit moet worden genomen.

Rooks: “Passend in het streven naar maatregelen voor een beter milieu in de stappen naar een circulaire economie niet langer uit te stellen moeten we nu stappen zetten.” De andere gemeenten in de regio Rivierenland hebben al besloten om de luiers en het incontinentiemateriaal apart in te zamelen. 

Meerkosten
De meerkosten van apart inzamelen bedragen 4,21 euro per huishouden per jaar. “Voor veel huishoudens zal dat geen probleem vormen”, zei Rooks. “Maar we beseffen dat dit niet voor alle huishoudens geldt. Wij gaan ervanuit dat deze huishoudens door de gemeente worden geholpen via de huidige kwijtscheldingsregels. Op dit moment zijn wij de enige gemeente die nog niet aangehaakt is. Zodra wij meedoen, komt deze voorziening in het basispakket, waardoor de meerkosten ongeveer 1 euro lager zullen uitvallen.”

D66, GroenLinks, Partij voor de Dieren, ChristenUnie en CDA stemden voor het amendement. Coalitiepartij Culemborg van Nu en oppositiepartijen VVD en Culemborgs Belang stemden tegen. 

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De hulpdiensten waren snel ter plaatse.
Voetganger aangereden door maaltijdbezorger in Culemborg Nieuws 25 apr, 20:13
Afbeelding
Op ontdekkingstocht? Gebruik de route app 'Struinen door de Verboden Kringen' Nieuws 25 apr, 15:00
• Rick Snel bij de Grote of Barbakerk waar de vijfde editie van Music For The Universe wordt gehouden.
Een muzikale reis door het universum met Rick Snel in de Barbakerk Nieuws 25 apr, 12:00
• Foto uit 2022 ter illustratie. 
Onsteken bevrijdingsvuur door burgemeester Hans Beenakker en defile militaire voertuigen.
Liberation Routes in Rivierenland Nieuws 25 apr, 07:00
Afbeelding
Praatje met de buren: basis voor warme en gastvrije omgeving Nieuws 24 apr, 20:41
Afbeelding
Hondenpoep? Gemeente Culemborg vraagt om uw mening Nieuws 24 apr, 20:32
Afbeelding
Stadsspeld voor Rudy Span: vrijwilliger bij Hospice Nocturne Nieuws 24 apr, 17:34
Afbeelding
Koninklijke Onderscheiding voor Ronald Schouten Nieuws 24 apr, 17:00