• Fysiotherapeuten zijn hbo-opgeleide professionals.
• Fysiotherapeuten zijn hbo-opgeleide professionals. Foto: ingimage

Culemborgse fysiotherapeuten: ‘De rek is eruit’

Algemeen 8.665 keer gelezen

CULEMBORG • Culemborgse fysiotherapeuten adviseren hun stadsgenoten om de komende weken nog eens goed te kijken naar hun aanvullende verzekering.

De verschillen tussen de aanvullende verzekeringen zijn groot. “Het is dus verstandig om ze ieder jaar met elkaar te vergelijken op basis van de zorgbehoefte en de mogelijke risico’s die je loopt”, adviseren de samenwerkende fysiotherapeuten. 

Met een ‘checklist goed verzekerd voor fysiotherapie’ hebben patiënten direct inzicht in waar ze op moeten letten bij het afsluiten of wijzigen van hun zorgpolis. Patiënten hebben nog tot eind van het jaar om actie te ondernemen.

In oktober hebben de zorgverzekeraars hun nieuwe voorwaarden bekend gemaakt voor het komende jaar. De fysiotherapeuten maken zich net als de collega’s in het land zorgen over het lage tarief dat ze van de zorgverzekeraar ontvangen voor een doorsnee behandeling. Die ligt al jarenlang pakweg op 30 euro. 

‘Niet in verhouding’
“Die vergoeding staat niet in verhouding met de investeringen die wij moeten doen en de kosten die wij maken”, zegt Nicole Coret van Coret Fysiotherapie in Culemborg. “We betalen nu heel veel zaken uit eigen zak: bijscholing, vergaderingen, netwerken, huisvesting. En wat te denken van de inflatie en de gestegen energiekosten. Voor onze praktijk was dat in november al zo’n 3500 euro. Een echoapparaat kost 30.000 euro. Die kun je nergens declareren.”

Thijs Uittenbogert van fysiotherapie Houvast: “Vergeet niet dat wij hbo-opgeleide professionals zijn, die verplicht allerlei cursussen moeten doen. Cursussen die ontzettend veel geld kosten. Als je die cursussen niet volgt, mag je niet meer werken als fysiotherapeut.”

“Waar ik me zorgen over maak is de macht van de zorgverzekeraars. Zij stellen steeds meer eisen  aan fysiotherapeuten”, zegt Evelien van Wiggen van Evelanx Fysiotherapie. “Waardoor zij steeds meer tijd kwijt zijn aan administratieve rompslomp en bijeenkomsten waar ze aan moeten voldoen.” 

Van Wiggen heeft er enkele jaren geleden voor gekozen om geen contracten meer te tekenen met de zorgverzekeraars en zelfstandig verder te gaan. “Ik ben heel blij dat ik dat risico kon nemen. Ik begrijp heel goed dat ik daarmee in een luxepositie zit. En toch heb ik het drukker dan ooit.”

Salarissen
De salarissen die fysiotherapeuten verdienen zijn lager dan de salarissen die andere hbo-waardige beroepsbeoefenaren verdienen. Dat komt door de lage vergoedingen van de zorgverzekeraars.

“Landelijk zien we dat veel jonge fysiotherapeuten vroegtijdig het vak verlaten en dus helemaal stoppen met het beroep”, zegt Marian van den Berge van FysiovdBerge. “De rek is eruit. Het risico bestaat dat veel fysiotherapeuten een ander beroep gaan zoeken.” 

Dat is volgens van den Berge niet alleen zorgelijk voor de fysiotherapeuten. “Het is ook zorgelijk voor de Culemborgse bevolking. Als meerdere partijen omvallen kunnen wij niet meer goed voor de mensen zorgen en ze begeleiden bij hun klachten. Als je dan door je rug gaat, kom je drie weken op een wachtlijst. Dat is niet bevorderlijk.”

Meer informatie via: https://defysiotherapeut.com/goed-verzekerd/checklist/

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De hulpdiensten waren snel ter plaatse.
Voetganger aangereden door maaltijdbezorger in Culemborg Nieuws gisteren
Afbeelding
Op ontdekkingstocht? Gebruik de route app 'Struinen door de Verboden Kringen' Nieuws 25 apr, 15:00
• Rick Snel bij de Grote of Barbakerk waar de vijfde editie van Music For The Universe wordt gehouden.
Een muzikale reis door het universum met Rick Snel in de Barbakerk Nieuws 25 apr, 12:00
• Foto uit 2022 ter illustratie. 
Onsteken bevrijdingsvuur door burgemeester Hans Beenakker en defile militaire voertuigen.
Liberation Routes in Rivierenland Nieuws 25 apr, 07:00
Afbeelding
Praatje met de buren: basis voor warme en gastvrije omgeving Nieuws 24 apr, 20:41
Afbeelding
Hondenpoep? Gemeente Culemborg vraagt om uw mening Nieuws 24 apr, 20:32
Afbeelding
Stadsspeld voor Rudy Span: vrijwilliger bij Hospice Nocturne Nieuws 24 apr, 17:34
Afbeelding
Koninklijke Onderscheiding voor Ronald Schouten Nieuws 24 apr, 17:00