Afbeelding

Coalitie Culemborg: ‘Een prachtige historische binnenstad en energieneutraal. Het kan allebei’

Politiek 2.294 keer gelezen

CULEMBORG • Een prachtige historische binnenstad, en een energieneutraal Culemborg in 2040? Dat kan natuurlijk beide in Culemborg zeggen de drie coalitiepartijen Culemborg van Nu, GroenLinks en D66.

Culemborg wil werken aan een duurzame en energieneutrale stad. In het bestuursakkoord tussen Culemborg van Nu, GroenLinks en D66 is afgesproken een betere balans te vinden tussen het beschermd stadsgezicht aan de ene kant, en energiebesparende maatregelen en duurzame energieopwekking aan de andere kant. De ideeën voor het verruimen van de mogelijkheden van zonnepanelen in het beschermd stadsgezicht die het College recent presenteerde zijn een goede aanzet in de ogen van deze partijen.

Dagmar Kusters (D66-fractievoorzitter) reageert: “Op dit moment zijn er beperkt of te moeilijk mogelijkheden voor verduurzamen in het beschermd stadsgezicht. Maar er kan zoveel meer! En inwoners en ondernemers willen ook. Daarom wordt er binnenkort een bijeenkomst georganiseerd om ideeën op te halen, en deze te toetsen aan wat kan. Om vervolgens een nieuw plan te presenteren waarin duurzaamheid en het unieke historische karakter van de binnenstad beter in balans worden gebracht.”

Van ‘Nee, tenzij’ naar ‘Ja mits
Ten eerste kan het uitgangspunt van de plannen aangepast worden. Waar de nadruk nu nog ligt bij het uiterlijk van de historische binnenstad, zou duurzaamheid er steviger in mogen doorklinken. Audrey James (GroenLinks-raadslid): “Het klimaat wacht namelijk niet, en de energierekening wordt onbetaalbaar. Duurzaamheid mag in deze tijd juist zichtbaar zijn, om te inspireren. Waar de grens van het plaatsen van zonnepanelen nu nog ligt bij het behoud van het aanzicht, kan die grens verschuiven naar plaatsing van zonnepanelen met duidelijke kaders. Wij willen met elkaar van een ‘Nee tenzij’ naar een ‘Ja mits’. Een gemeente die mogelijk maakt!”

Technische eisen
Het huidige voorstel gaat uit van zonnepanelen die zich aanpassen aan monumenten. Johan van der Waal (CvN-fractievoorzitter): “Zo mogen bijvoorbeeld alleen rode zonnepanelen op rode daken. En plaatsing met behoud van historische constructies en materialen. In de praktijk kan dit bewoners ontmoedigen de panelen te plaatsen. Deze eisen maken de plannen duurder en praktisch moeilijk uitvoerbaar. Dat veranderen we graag. Bovendien denken ook inwoners zelf na wat ze mooi vinden.”

Gezamenlijke zonnedaken 
Alle inwoners van Culemborg die niet in hun eigen energieopwekking kunnen voorzien, moeten gebruik kunnen maken van de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE), oftewel de voormalige postcoderoosregeling vinden de drie partijen. Dit betekent dat (ook binnen beschermd stadsgezicht) de gemeente speciale uitzonderingen zou mogen maken voor onoverdekte parkeerplaatsen, grotere daken of andere plekken waar gezamenlijke zonnedaken (verticaal dan wel horizontaal) gerealiseerd kunnen worden. James (GL): “Gezamenlijke zonnedaken, waar inwoners samen eigenaar van zijn, biedt de mogelijkheid voor iedereen om mee te doen. Voor inwoners die geen (geschikt) dak hebben is dit dé oplossing om duurzame energie op te wekken en ook een lagere energierekening te hebben. Zo pakken we energiearmoede aan. Dit willen we niet alleen in de binnenstad, in de gehele stad.”

Dubbelglas en tochtstrippen
Duurzaamheid is meer dan zonnepanelen, zegt Dagmar Kusters (D66): “Bewoners van het beschermd stadsgezicht zouden hun energie niet alleen duurzaam op moeten kunnen wekken, zij zouden ook makkelijker energie moeten kunnen besparen. Met behoud van het karakter van het pand uiteraard. Graag zien wij dat dubbelglas mogelijk wordt in deze huizen. Slecht sluitende schuiframen kunnen op passende wijze vervangen worden. Daken en vloeren mogen geïsoleerd worden. En vergeet niet de kleine zaken zoals brievenbussen en sluitende voordeuren.” Het college zal ook hier met een voorstel voor komen.

Er kan vast nog meer
Van der Waal (CvN): ‘Culemborg kent zoveel meer creatieve geesten dan alleen de raadsleden. En dus zijn er vast meer ideeën om de binnenstad duurzamer te maken.”

Van der Waal wijst op het initiatievenloket waar inwoners terecht kunnen:  De gemeente heeft hier een Initiatievenloket voor waar inwoners terecht kunnen. Ga hiervoor naar www.ikhebeenideevoorculemborg.nl

bron: persbericht Culemborg van Nu, GroenLinks en D66

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De hulpdiensten waren snel ter plaatse.
Voetganger aangereden door maaltijdbezorger in Culemborg Nieuws 25 apr, 20:13
Afbeelding
Op ontdekkingstocht? Gebruik de route app 'Struinen door de Verboden Kringen' Nieuws 25 apr, 15:00
• Rick Snel bij de Grote of Barbakerk waar de vijfde editie van Music For The Universe wordt gehouden.
Een muzikale reis door het universum met Rick Snel in de Barbakerk Nieuws 25 apr, 12:00
• Foto uit 2022 ter illustratie. 
Onsteken bevrijdingsvuur door burgemeester Hans Beenakker en defile militaire voertuigen.
Liberation Routes in Rivierenland Nieuws 25 apr, 07:00
Afbeelding
Praatje met de buren: basis voor warme en gastvrije omgeving Nieuws 24 apr, 20:41
Afbeelding
Hondenpoep? Gemeente Culemborg vraagt om uw mening Nieuws 24 apr, 20:32
Afbeelding
Stadsspeld voor Rudy Span: vrijwilliger bij Hospice Nocturne Nieuws 24 apr, 17:34
Afbeelding
Koninklijke Onderscheiding voor Ronald Schouten Nieuws 24 apr, 17:00