• Kunstzinnig bezig met afval
• Kunstzinnig bezig met afval Foto: aangeleverd

Leerlingen Agora CPOB leren van alles over afval en de gevolgen van zwerfafval

Algemeen 705 keer gelezen

CULEMBORG • De groepen 6, 7 en 8 van Agora CPOB hebben vooruitlopend op World Clean Up Day veel aandacht besteed aan afval en de gevolgen van zwerfafval. 

Dat begon al op 2 september. De leerlingen kregen op die dag gastles waarbij ze hebben geleerd welke impact zwerfafval heeft op de wereld en hoelang het duurt voordat bepaalde materialen in de natuur afbreken. Sindsdien was de klas druk met het goed scheiden van het afval. 

Opruimen zwerfafval
Op vrijdag 16 september zijn de leerlingen rond het KWC aan de slag gegaan met het opruimen van zwerfafval. Dankzij de hulp van ouders ging de groep in meerdere groepen uiteen en werd het gebied rondom de school goed onder handen genomen. “Er was ontzettend veel enthousiasme en veel leerlingen gaven aan dit vaker te willen doen”, zegt  Evelien van Diemen, coach van groep 6/7/8. “Er werd natuurlijk ook regelmatig geroepen dat ze nu wellicht wel een vogel hadden gered van verstikking door plastic. De leerlingen vonden het schokkend om een nest van meerkoeten te ontdekken, wat half uit plastic was opgebouwd. Duidelijk is wel dat deze groep in de toekomst bewust om zal gaan met hun afval.”

Kunst
In de middag hebben de leerlingen ervaren dat van afval ook kunst te maken is. Van Diemen: “We zijn naar de Gelderlandfabriek geweest en hebben hier met de hulp van een aantal kunstenaars afvalkunst gemaakt. Er zijn mooie dieren gemaakt van doppen. Deze komen binnenkort op de rotonde te staan bij Zorgcentrum Kulenburg. Ook hebben de kinderen ervaren dat je van afval mooie fotolijstjes en mobiles kan maken. We hebben hierdoor ook de kracht van recycling en creatief denken meegekregen. Op deze manier hebben we door aan één onderwerp te werken stilgestaan bij de maatschappelijke wereld en de impact van afval, de ethische wereld en het goed of fout gericht op omgaan met afval en de kunstzinnige wereld met een prachtige verwerking van het afval.”

Leren van de wereld
Bij Agora staat het leren kennen van de wereld om je heen centraal. Maar ook het leren van de verantwoordelijkheid die je hebt voor het behoud hiervan is van belang. Leerlingen van groepen 6, 7 en 8 leren samen met hun coaches één voor één de werelden van Agora. Al eerder deze maand zijn de kunstzinnige, de wetenschappelijke en de ethische wereld aan bod geweest. Maar ook het leren van de verantwoordelijkheid die leerlingen hebben voor het behoud hiervan is van belang.

Inloopmoment
Op vrijdag 21 oktober heeft de school van 14:00 tot 15:00 uur een inloopmoment waar vragen kunnen worden gesteld aan de leerlingen, hun ouders en hun coaches. Ook kunnen de bezoekers kijken waar de leerlingen op dat moment aan werken. Aanmelden kan via agora@cpob.nl..

 

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De hulpdiensten waren snel ter plaatse.
Voetganger aangereden door maaltijdbezorger in Culemborg Nieuws gisteren
Afbeelding
Op ontdekkingstocht? Gebruik de route app 'Struinen door de Verboden Kringen' Nieuws 25 apr, 15:00
• Rick Snel bij de Grote of Barbakerk waar de vijfde editie van Music For The Universe wordt gehouden.
Een muzikale reis door het universum met Rick Snel in de Barbakerk Nieuws 25 apr, 12:00
• Foto uit 2022 ter illustratie. 
Onsteken bevrijdingsvuur door burgemeester Hans Beenakker en defile militaire voertuigen.
Liberation Routes in Rivierenland Nieuws 25 apr, 07:00
Afbeelding
Praatje met de buren: basis voor warme en gastvrije omgeving Nieuws 24 apr, 20:41
Afbeelding
Hondenpoep? Gemeente Culemborg vraagt om uw mening Nieuws 24 apr, 20:32
Afbeelding
Stadsspeld voor Rudy Span: vrijwilliger bij Hospice Nocturne Nieuws 24 apr, 17:34
Afbeelding
Koninklijke Onderscheiding voor Ronald Schouten Nieuws 24 apr, 17:00