Charlotte de Roo in Culemborg
Charlotte de Roo in Culemborg Foto: GroenLinks

GroenLinks en PvdA gaan nauwer samenwerken in de provincie

Algemeen 1.098 keer gelezen

CULEMBORG • GroenLinks en de PvdA gaan nauwer samenwerken in aanloop naar de provinciale statenverkiezingen in 2023. Dat zei GroenLinks-fractievoorzitter in Gelderland Charlotte de Roo tijdens een campagnebijeenkomst in Culemborg. 

Beide partijen zijn ervan overtuigd dat ze door samen te werken elkaar versterken en scherp houden en dat ze samen meer kunnen bereiken. Dat kan heel goed zonder direct een gezamenlijke fractie te vormen. Maar samen campagne voeren voor de provinciale verkiezingen is wel de bedoeling.

Charlotte de Roo is helemaal klaar voor de provinciale verkiezingen. Ze is geen onbekende in de linkse politiek: twaalf jaar werkte ze in Brussel voor de Groenen en voor de Partij van de Arbeid, daarna werd ze actief in de gemeente Renkum en nu zit ze alweer vier jaar in Arnhem. Daar doet GroenLinks voor het eerst mee in het bestuur en daar is de Roo heel tevreden over; de samenwerking met de andere partijen loopt heel goed. Zij illustreert dit op de bijeenkomst in Culemborg met een aantal voorbeelden.

Voordat het stikstofdebat ontplofte, had Gelderland al plannen gemaakt voor een landbouwtransitie. Er zijn en worden kleine maar belangrijke stappen gezet richting 2030. Zo worden er nu al boerenbedrijven vrijwillig opgekocht. Maar ook bedrijven die ‘piekbelaster’ zijn moeten inleveren. De insteek is: alle sectoren leveren 25 procent in. Daarnaast moeten goede afspraken worden gemaakt over het grondgebruik na opkoping. Een grondbank is hiervoor een van de middelen. GroenLinks wil zeker ruimte laten voor landbouw - de koe in de wei - maar wel een andere landbouw met veel minder vee.

Wonen
De provincie gaat ook over wonen, een onderwerp dat in Culemborg hoog op de agenda staat. Wat GroenLinks betreft wordt er vooral ingebreid (denk aan het stationsgebied) en blijft het buitengebied behouden. De bouw is duurzaam en er komt veel groen in de stad, omdat dat vele voordelen heeft, zowel sociaal als klimaattechnisch gezien. De betaalbaarheid van woningen is een ander aandachtspunt. Daarvoor is dit jaar een Gelders Woonfonds opgericht, een mooi voorbeeld van succesvol links beleid.

Voor deze én bestaande woningen en bedrijven is Gelderland bezig met warmtenetten waar overschotten van bedrijven kunnen helpen om energie te leveren en te besparen. De energiecrisis brengt alles nu in een stroomversnelling en maakt duidelijk dat er ook een sociale component aan zit. In dat kader is het Gelderse burgerberaad over energie een mooie ontwikkeling waar veel van wordt verwacht.

Duidelijk is dat we door alle huidige crises andere keuzes moeten maken, “want als we zo doorgaan hebben we twee Gelderlanden nodig en die hebben we niet,” zo stelt de Roo. “Meer aandacht voor welzijn dan voor welvaart,” vult iemand uit de zaal aan. Dat kan op instemming rekenen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De hulpdiensten waren snel ter plaatse.
Voetganger aangereden door maaltijdbezorger in Culemborg Nieuws 23 uur geleden
Afbeelding
Op ontdekkingstocht? Gebruik de route app 'Struinen door de Verboden Kringen' Nieuws 25 apr, 15:00
• Rick Snel bij de Grote of Barbakerk waar de vijfde editie van Music For The Universe wordt gehouden.
Een muzikale reis door het universum met Rick Snel in de Barbakerk Nieuws 25 apr, 12:00
• Foto uit 2022 ter illustratie. 
Onsteken bevrijdingsvuur door burgemeester Hans Beenakker en defile militaire voertuigen.
Liberation Routes in Rivierenland Nieuws 25 apr, 07:00
Afbeelding
Praatje met de buren: basis voor warme en gastvrije omgeving Nieuws 24 apr, 20:41
Afbeelding
Hondenpoep? Gemeente Culemborg vraagt om uw mening Nieuws 24 apr, 20:32
Afbeelding
Stadsspeld voor Rudy Span: vrijwilliger bij Hospice Nocturne Nieuws 24 apr, 17:34
Afbeelding
Koninklijke Onderscheiding voor Ronald Schouten Nieuws 24 apr, 17:00