Charlotte de Roo in Culemborg
Charlotte de Roo in Culemborg Foto: GroenLinks

GroenLinks en PvdA gaan nauwer samenwerken in de provincie

Algemeen 687 keer gelezen

CULEMBORG • GroenLinks en de PvdA gaan nauwer samenwerken in aanloop naar de provinciale statenverkiezingen in 2023. Dat zei GroenLinks-fractievoorzitter in Gelderland Charlotte de Roo tijdens een campagnebijeenkomst in Culemborg. 

Beide partijen zijn ervan overtuigd dat ze door samen te werken elkaar versterken en scherp houden en dat ze samen meer kunnen bereiken. Dat kan heel goed zonder direct een gezamenlijke fractie te vormen. Maar samen campagne voeren voor de provinciale verkiezingen is wel de bedoeling.

Charlotte de Roo is helemaal klaar voor de provinciale verkiezingen. Ze is geen onbekende in de linkse politiek: twaalf jaar werkte ze in Brussel voor de Groenen en voor de Partij van de Arbeid, daarna werd ze actief in de gemeente Renkum en nu zit ze alweer vier jaar in Arnhem. Daar doet GroenLinks voor het eerst mee in het bestuur en daar is de Roo heel tevreden over; de samenwerking met de andere partijen loopt heel goed. Zij illustreert dit op de bijeenkomst in Culemborg met een aantal voorbeelden.

Voordat het stikstofdebat ontplofte, had Gelderland al plannen gemaakt voor een landbouwtransitie. Er zijn en worden kleine maar belangrijke stappen gezet richting 2030. Zo worden er nu al boerenbedrijven vrijwillig opgekocht. Maar ook bedrijven die ‘piekbelaster’ zijn moeten inleveren. De insteek is: alle sectoren leveren 25 procent in. Daarnaast moeten goede afspraken worden gemaakt over het grondgebruik na opkoping. Een grondbank is hiervoor een van de middelen. GroenLinks wil zeker ruimte laten voor landbouw - de koe in de wei - maar wel een andere landbouw met veel minder vee.

Wonen
De provincie gaat ook over wonen, een onderwerp dat in Culemborg hoog op de agenda staat. Wat GroenLinks betreft wordt er vooral ingebreid (denk aan het stationsgebied) en blijft het buitengebied behouden. De bouw is duurzaam en er komt veel groen in de stad, omdat dat vele voordelen heeft, zowel sociaal als klimaattechnisch gezien. De betaalbaarheid van woningen is een ander aandachtspunt. Daarvoor is dit jaar een Gelders Woonfonds opgericht, een mooi voorbeeld van succesvol links beleid.

Voor deze én bestaande woningen en bedrijven is Gelderland bezig met warmtenetten waar overschotten van bedrijven kunnen helpen om energie te leveren en te besparen. De energiecrisis brengt alles nu in een stroomversnelling en maakt duidelijk dat er ook een sociale component aan zit. In dat kader is het Gelderse burgerberaad over energie een mooie ontwikkeling waar veel van wordt verwacht.

Duidelijk is dat we door alle huidige crises andere keuzes moeten maken, “want als we zo doorgaan hebben we twee Gelderlanden nodig en die hebben we niet,” zo stelt de Roo. “Meer aandacht voor welzijn dan voor welvaart,” vult iemand uit de zaal aan. Dat kan op instemming rekenen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Wethouder Bijvoet moet zonnepaneel-huiswerk overdoen Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Verwenochtend voor vrouwen met borstkanker in het Toon Hermans Huis Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
GroenLinks reikt het Groene Lintje 2022 uit Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Lions zamelen vreemd geld in Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
College: ‘Liever één ding goed doen, dan drie dingen half’ Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Automobiliste raakt stenen gevel Albert Heijn bij inparkeren Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Burgemeester Gerdo van Grootheest komt graag in aanmerking voor herbenoeming Algemeen 29 sep, 09:40
Afbeelding
Coalitie Culemborg: ‘Een prachtige historische binnenstad en energieneutraal. Het kan allebei’ Algemeen 28 sep, 20:16