Afbeelding
Foto: 123RF.com

Financiële steun: wereld van verschil

Algemeen 231 keer gelezen

CULEMBORG • Voor mensen die weinig verdienen en vier kinderen hebben zijn gewone dingen als sport of muziekles eigenlijk niet te betalen.

Met een bijdrage van het Jeugdfonds Sport & Cultuur kunnen de kinderen hier wel aan mee doen. Dan is hulp van ElkWelzijn bij het doen van de aanvraag voor veel ouders nog eens extra welkom. Een moeder vertelt wat het voor haar en haar kinderen heeft betekent en hoe het nu nog steeds een positief effect heeft. 

Wilma (echte naam bij ElkWelzijn bekend) vertelt:

“Alhoewel mijn man en ik beiden werken hadden we toch zo’n laag inkomen dat extraatjes voor onze vier kinderen niet altijd mogelijk waren. Die konden daardoor soms moeilijk meekomen in de maatschappij. Ze hadden (en hebben) wel veel vriendjes op school, maar ze dreigden toch een beetje buiten de boot te vallen. De jongens wilden graag op zwemmen en op voetval, maar voor 4 kinderen is contributie, kleding, enz. gewoon niet op te brengen.” 

Contributie betaald

Wilma heeft contact opgenomen met Alice Versluis, wijkcoach bij ElkWelzijn, die samen met een collega zorgt voor het aanvragen van een financiële bijdrage vanuit het Jeugdfonds Sport & Cultuur. “Via het fonds wordt de contributie betaald en kregen wij ook nog een waardebon waarmee ik sportkleding voor mijn kinderen kon aanschaffen”, vertelt Wilma.  

Geen schaamte 

Wilma zegt dat ze nooit getwijfeld heeft om van deze voorziening gebruik te maken. “Ik heb me er nooit voor geschaamd dat we deze hulp nodig hadden. En via gesprekken op het schoolplein weet ik ook van andere ouders die een bijdrage vanuit het fonds krijgen. De kinderen zelf vonden het niet altijd leuk. Niet dat ze eronder geleden hebben, hoor. Maar nu de twee oudste kinderen groter zijn en inmiddels zelf een inkomen hebben, zorgen zíj ervoor dat de jongste twee op sport kunnen en dragen zíj bij aan de kosten. Er is dus wel een gevoel bijgebracht van zuinig zijn met geld en een houding om voor jezelf en voor anderen te zorgen.” 

Meedoen en voor jezelf zorgen 

“Mee kunnen doen aan sport was ook belangrijk voor de groei van de kinderen. Om samen met vrienden die ook voetballen te kunnen optrekken, saamhorigheid en betrokkenheid te leren. Zelf zorgde ik natuurlijk ook wel voor allerlei sociale activiteiten voor en met de kinderen. Ik was met weinig heel actief.”

“Mede door de extra steun hebben onze kinderen nu een drive om voor zichzelf te zorgen en door te zetten. Dit alles hebben de kinderen nu in hun eigen leven meegenomen. Het is blijkbaar een goed voorbeeld geweest.” 

Een duidelijke behoefte 

Wijkcoach Alice: “ElkWelzijn doet gemiddeld voor zo’n 125 kinderen per jaar aanvragen bij het Jeugdfonds. Maar ook op scholen zijn er intermediairs die dit doen. Er is dus duidelijk behoefte. Zowel vanuit ElkWelzijn als vanuit de intermediairs op scholen wordt gezorgd voor anonimiteit. Dat ouders en kinderen hulp nodig hebben is wellicht daardoor ook niet breed bekend.”

Belangstellenden die net als Wilma hun kinderen willen laten sporten of mee willen laten doen aan muziek of dans, maar daar niet de financiële middelen voor hebben, kunnen terecht bij wijkcoach Alice. Alice helpt belangstellenden graag met een aanvraag bij het Jeugdfonds Sport & Cultuur. https://elkwelzijn.nl/opgroeien-en-opvoeden/jeugdfonds-sport-cultuur/

Frans de Bruijn

Rob Zantinge

Redacteur

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De hulpdiensten waren snel ter plaatse.
Voetganger aangereden door maaltijdbezorger in Culemborg Nieuws gisteren
Afbeelding
Op ontdekkingstocht? Gebruik de route app 'Struinen door de Verboden Kringen' Nieuws 25 apr, 15:00
• Rick Snel bij de Grote of Barbakerk waar de vijfde editie van Music For The Universe wordt gehouden.
Een muzikale reis door het universum met Rick Snel in de Barbakerk Nieuws 25 apr, 12:00
• Foto uit 2022 ter illustratie. 
Onsteken bevrijdingsvuur door burgemeester Hans Beenakker en defile militaire voertuigen.
Liberation Routes in Rivierenland Nieuws 25 apr, 07:00
Afbeelding
Praatje met de buren: basis voor warme en gastvrije omgeving Nieuws 24 apr, 20:41
Afbeelding
Hondenpoep? Gemeente Culemborg vraagt om uw mening Nieuws 24 apr, 20:32
Afbeelding
Stadsspeld voor Rudy Span: vrijwilliger bij Hospice Nocturne Nieuws 24 apr, 17:34
Afbeelding
Koninklijke Onderscheiding voor Ronald Schouten Nieuws 24 apr, 17:00