• Marco van Zandwijk:
• Marco van Zandwijk: Foto: aangeleverd

Marco Van Zandwijk (CDA): ‘College en raad moeten meer willen luisteren naar wat er leeft onder inwoners’

Algemeen Culemborg Kiest 709 keer gelezen

CULEMBORG • Voor het CDA vraagt deze tijd meer dan voorheen om het serieus nemen van inwoners. Zo wel inwoners met plannen en ideeën als inwoners met weerstand tegen plannen. Niemand leeft voor zichzelf. “Het CDA wil dan ook dat inwoners, bedrijven en organisaties meer worden meegenomen in de vraagstukken waar wij als stad voor staan”, zegt lijsttrekker Marco van Zandwijk.

“We hebben in Culemborg de mond vol van participatie, maar als het er op aan komt gaan we in de omgekeerde volgorde aan de slag. Daardoor bereiken we in veel gevallen precies het tegenovergestelde. Grote groepen inwoners haken teleurgesteld af. Het geeft hen het gevoel dat de overheid maar wat doet.”

Het is daarom volgens Van Zandwijk beter om te luisteren wat er daadwerkelijk leeft onder inwoners. “Samenspraak in plaats van inspraak. Niet om eigen plannen uit te leggen, maar om vanuit inwoners gezamenlijk te zoeken naar oplossingen voor vraagstukken.” 

Samenwerking
De afgelopen raadsperiode heeft volgens Van Zandwijk bewezen dat het cruciaal is om op uiteenlopende gebieden de samenwerking op te zoeken. “Nu zet de gemeente te snel de stap naar de uitvoering van een ondoordacht plan zonder directe inspraak. Van Zandwijk noemt het omgekeerd inzamelen, het windpark, woningbouw op Pavijen en de Vianense Poort. “Pas als er een uitgewerkt plan ligt wordt er gedacht aan inspraak.”

‘Vooruit kijken’
De CDA-voorman vindt dat we vooruit moeten kijken. “Als gemeente die voorlopig blijft groeien en daarbij tegelijkertijd sterk vergrijst wil het CDA extra inzetten op gezinnen, preventie en gezondheid. Sport, beweging en onderwijs zijn daarin voor het CDA belangrijke thema’s. Hierin investeren gaat bijdragen om de kosten, voor de samenleving, naar de toekomst toe beperkt te houden.”

Woonopgave
Ook wat betreft de woonopgave is het CDA duidelijk. “De gemeente moet meer regie pakken om doorstroming binnen Culemborg te bevorderen. Die doorstroming is noodzakelijk om te zorgen dat er meer betaalbare woningen beschikbaar komen. Ook aandacht voor de groeiende groep ouderen in onze stad mag daarin niet ontbreken. Zeker niet als je je realiseert dat in 2035 25% van onze inwoners ouder dan 65 jaar is.”

Financiële paragraaf
Als vrijwel enige partij wil het CDA er ook nadrukkelijk voor zorgen dat de gemeente niet meer geld uitgeeft dan beschikbaar is. Van Zandwijk: “Om die reden hebben wij ons programma ook voorzien van een financiële paragraaf. Als je inwoners wilt meenemen in te maken keuzes, is het ook eerlijk als je hen laat weten waar je denkt dat allemaal van te kunnen gaan betalen.”

Eerlijk verhaal
Inwoners hebben recht op een eerlijk verhaal, vindt Van Zandwijk. “Wij willen de verkiezingen niet winnen met het opstapelen van ambities en luchtfietserij. De realiteit is dat wij een kleine gemeente zijn en onze begroting beperkte ruimte heeft om nieuwe plannen te realiseren. We zullen vooral slimmer met de bestaande middelen om moeten gaan.”

Inwoners series nemen
Voor het CDA vraagt deze tijd meer dan voorheen om het serieus nemen van inwoners. Zowel inwoners met plannen en ideeën als inwoners met weerstand tegen plannen. Niemand leeft voor zichzelf. “Het CDA wil dan ook dat inwoners, bedrijven en organisaties meer worden meegenomen in de vraagstukken waar wij als stad voor staan”, zegt lijsttrekker Marco van Zandwijk.

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De hulpdiensten waren snel ter plaatse.
Voetganger aangereden door maaltijdbezorger in Culemborg Nieuws 25 apr, 20:13
Afbeelding
Op ontdekkingstocht? Gebruik de route app 'Struinen door de Verboden Kringen' Nieuws 25 apr, 15:00
• Rick Snel bij de Grote of Barbakerk waar de vijfde editie van Music For The Universe wordt gehouden.
Een muzikale reis door het universum met Rick Snel in de Barbakerk Nieuws 25 apr, 12:00
• Foto uit 2022 ter illustratie. 
Onsteken bevrijdingsvuur door burgemeester Hans Beenakker en defile militaire voertuigen.
Liberation Routes in Rivierenland Nieuws 25 apr, 07:00
Afbeelding
Praatje met de buren: basis voor warme en gastvrije omgeving Nieuws 24 apr, 20:41
Afbeelding
Hondenpoep? Gemeente Culemborg vraagt om uw mening Nieuws 24 apr, 20:32
Afbeelding
Stadsspeld voor Rudy Span: vrijwilliger bij Hospice Nocturne Nieuws 24 apr, 17:34
Afbeelding
Koninklijke Onderscheiding voor Ronald Schouten Nieuws 24 apr, 17:00