Afbeelding
Foto: Dick Aanen

Veel vrouwen op kandidatenlijsten Culemborg

Algemeen Culemborg Kiest 868 keer gelezen

CULEMBORG • De kandidatenlijsten werden vrijdag definitief vastgesteld tijdens een openbare zitting van het Centraal Stembureau. Die werd voorgezeten door burgemeester Gerdo van Grootheest. 

Vrouwen zijn nog steeds ondervertegenwoordigd in de lokale politiek. Van het huidige aantal raadsleden in Culemborg (21) is éénderde (33%) vrouw. Het ziet er bij een voorzichtige voorspelling naar uit dat dit percentage in de nieuwe raadsperiode omhoog gaat. Op de huidige kandiatenlijsten van de politieke partijen die meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen tellen we 63 vrouwen. Dat komt meer op om en nabij de 40 procent van het totaal van 155. 

Er zijn drie vrouwelijke lijsttrekkers: Monica Wichgers van Culemborg van Nu, Dagmar Kusters van D66, en Myra van der Velde van de Partij voor de Dieren. GroenLinks heeft de meeste vrouwen op de lijst staan: 12 van de 19 en daarvan staan er maar liefst acht vrouwelijke kandidaten bij de eerste 10. Ook bij ChristenUnie en D66 zijn de vrouwen goed vertegenwoordigd. respectievelijk 8 bij ChristenUnie (van de 21) en 7 bij D66 (van de 17). 

Lijstvolgorde

De vaststelling van de lijsten is eigenlijk puur een officiële, maar nooit een heel erg spannende aangelegenheid. Het Stembureau heeft wel de lijsten van de partijen genummerd. Dat gebeurde voor het grootste gedeelte op basis van het stemmenaantal tijdens de vorige verkiezingen in 2018 en voor de twee nieuwe partijen (Culemborgs Belang en Partij voor de Dieren) op basis van loting. De lijsten zijn nu als volgt genummerd: 1. GroenLinks, 2. VVD, 3. Culemborg van Nu, 4. D66, 5. CDA, 6. ChristenUnie, 7. PvdA, 8. SP, 9. CulemborgsBelang en 10. Partij voor de Dieren. 

Lijsttrekkers

Onder de lijsttrekkers vier nieuwe namen: Dagmar Kusters van D66, Marco van Zandwijk van het CDA, Gerard van Breukelen van de SP en Myra van der Velde van de Partij voor de Dieren.
Tim de Kroon (32) is lijsttrekker voor GroenLinks, de partij die in 2018 een eclatante verkiezingsoverwinning behaalde. De partij heeft vier zetels. De Top-5: 1. Tim de Kroon, 2. Mischa Peters, 3. Tessa van Boesschoten, 4. Marion Donck, 5. Trude van de Ven;

De lijst van de VVD wordt aangevoerd door Han Braam (55 jaar). Hij zit in de gemeenteraad sinds 2014 en was ook bij de vorige verkiezingen de nummer 1. De top-5 van de VVD: 1. Han Braam, 2. Margriet Kuijer, 3. Roger van Asselt, 4. Conny van Rooij-Jägers, 5. Jasper van Everdingen; 

Culemborg van Nu wordt aangevoerd door Monica Wichgers (57 jaar), de wethouder voor onder andere ruimtelijke ordening. De partij heeft momenteel drie zetels. De top 5 ziet er als volgt uit: 1. Monica Wichgers, 2. Johan van der Waal, 3. Willijan Walhout, 4. Tom Bronk, 5. Peter Bos; 

Dagmar Kusters (39 jaar) heeft bij D66 het stokje overgenomen van Josefien Rooks. Dagmar is beleidsmedewerker bij het ministerie van Defensie. De top-5 van D66: 1. Dagmar Kusters, 2. Josefien Rooks, 3. Rard Metz, 4. Corien Besamusca, 5. Jos van Went; 

Het CDA Culemborg wordt aangevoerd door Marco van Zandwijk (46). De top-5: 1. Marco van Zandwijk, 2. Patrick Wanders, 3. Jeanique Brus, 4. Gert-Jan Koolen, 5. Hans Bleichrodt.
Kees van der Zaag (52) is de energieke lijsttrekker van de ChristenUnie, als opvolger van Daniël Jumelet. De top-5 ziet er als volgt uit: 1. Kees van der Zaag, 2. Erik Stroomberg, 3. Cissy Pater, 4. Bernette Zuidhof, 5. Charles de Wolff.

Yassin Dagdag (31) is de nummer 1 bij de Partij van de Arbeid. De top-5: 1. Yassin Dagdag, 2. Rolf Brinkhuis, 3. Annelies de Maar, 4. Jip Kempers, 5. Eric de Rijk. 

Gerard van Breukelen is lijsttrekker van de SP. Hij zat namens zijn partij ook al in de raad tussen 1994 en 1998 en was sindsdien vooral actief op de achtergrond. Vorig jaar april werd weer een beroep op hem gedaan na het overlijden van Thijs Heemskerk, die over een geweldige dossierkennis bezat. Gerard moest zich in korte tijd inlezen in de materie. De top-5: 1. Gerard van Breukelen, 2. Antoon van den Elzen, 3. Jantine Beverloo, 4. Klaas Krist, 5. Pieter van Dijk.

Ook Machid el Boustati (51) doet weer mee, nu onder de partijnaam Culemborgs Belang. De top-5:1. Machid el Boustati, 2. Anies Suitela, 3. Martin van Raaij, 4. Betul Yumusak, 5. Hamid Yaagoubi.

Het is spannend of ook Myra van der Velde met Partij voor de Dieren een zetel zal binnenslepen. De top-5: 1. Myra van der Velde, 2. Lysanne Jackson, 3. Kevin Vroomen, 4. Rebecca van Midden, 5. Anneke Mol.

Dick Aanen

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De hulpdiensten waren snel ter plaatse.
Voetganger aangereden door maaltijdbezorger in Culemborg Nieuws gisteren
Afbeelding
Op ontdekkingstocht? Gebruik de route app 'Struinen door de Verboden Kringen' Nieuws 25 apr, 15:00
• Rick Snel bij de Grote of Barbakerk waar de vijfde editie van Music For The Universe wordt gehouden.
Een muzikale reis door het universum met Rick Snel in de Barbakerk Nieuws 25 apr, 12:00
• Foto uit 2022 ter illustratie. 
Onsteken bevrijdingsvuur door burgemeester Hans Beenakker en defile militaire voertuigen.
Liberation Routes in Rivierenland Nieuws 25 apr, 07:00
Afbeelding
Praatje met de buren: basis voor warme en gastvrije omgeving Nieuws 24 apr, 20:41
Afbeelding
Hondenpoep? Gemeente Culemborg vraagt om uw mening Nieuws 24 apr, 20:32
Afbeelding
Stadsspeld voor Rudy Span: vrijwilliger bij Hospice Nocturne Nieuws 24 apr, 17:34
Afbeelding
Koninklijke Onderscheiding voor Ronald Schouten Nieuws 24 apr, 17:00