Afbeelding
Foto: Stockfoto 123RF

Burgemeesters: ‘Bekijk onder welke voorwaarden samenleving weer open kan’

14 jan, 07:50 Algemeen 323 keer gelezen

REGIO • De veertien burgemeesters van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid hebben donderdagoverlegd over de stand van zaken rond corona. 

De burgemeesters steunen unaniem de motie van een aantal gemeenten die tijdens de ledenvergadering van de Vereniging Nederlandse Gemeenten aan de orde komt. In deze motie wordt het kabinet opgeroepen te bekijken onder welke voorwaarden de samenleving weer open zou kunnen en wordt opgeroepen een langetermijnvisie op coronabestrijding te ontwikkelen, ervan uitgaande dat het coronavirus voorlopig in Nederland blijft. De voorzitter zal dit standpunt vanavond ook inbrengen in het Veiligheidsberaad, waar de ministers van Volksgezondheid en Justitie en Veiligheid bij aanwezig zijn.

Overtredingen
Al vanaf het begin van de coronapandemie geldt in Gelderland-Zuid het beleid dat handhaving erop gericht moet zijn de verspreiding van het virus zoveel mogelijk te beperken. Uitgangspunten hierbij zijn informeren, waarschuwen en opmaken van proces-verbaal, maar niet noodzakelijkerwijs in die volgorde. Bij evidente en willens en wetens gepleegde overtredingen wordt direct opgetreden. Ook kan er bestuursrechtelijk worden gehandhaafd. Deze lijn zal voortgezet worden. Momenteel is ondanks de veelgehoorde roep om versoepelingen nog niet bekend wat het kabinet op vrijdag 14 januari zal besluiten. Wel hebben de burgemeesters afgesproken de geldende maatregelen te blijven handhaven volgens bovenstaande lijn.

Versoeplingen
Hubert Bruls, voorzitter van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid: “De burgemeesters horen de roep vanuit de samenleving over versoepeling en hebben hier alle begrip voor, of het nu gaat om ouderen, studenten, winkeliers, sport, horeca, cultuur of welke sector dan ook. Vandaag wordt hierover in de ledenvergadering van de Vereniging Nederlandse Gemeenten ook gesproken. Wij brengen deze roep zeker ook over aan het kabinet. Tegelijkertijd zijn wij handhavers van wet- en regelgeving, en zullen wij dus hetgeen na 14 januari in Nederland als regels geldt, handhaven. En dat doen we zoals we dat altijd hebben gedaan; met begrip voor de situatie, in overleg en alleen bij bewuste en evidente overtredingen treden we op.”

Rob Zantinge

Redacteur Het Kontakt - Tiel

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Simon Harmsma Europees kampioen dammen Algemeen 7 aug, 19:36
Afbeelding
Radioprogramma 5 dagen op de kermis bij familie Eckelboom in Rumpt Algemeen 7 aug, 09:58
Afbeelding
Waterschap Rivierenland kan ondanks lage rivierstand nog voldoende water inlaten Algemeen 3 aug, 10:52
Afbeelding
Veerpont Culemborg blijft gewoon in de vaart Algemeen 1 aug, 14:15
Afbeelding
Corso Club Culemborg werkt aan het ‘festival’ Algemeen 30 jul, 12:17
Afbeelding
Zeer grote brand in Beesd onder controle UPDATE met video’s 29 jul, 00:36
Afbeelding
Landgoedfair Heerlijkheid Mariënwaerdt 2022 in teken van ‘Fris en fruitig’ Algemeen 28 jul, 11:50
Afbeelding
Vier aanraders als je wilt kamperen in Europa ingezonden mededeling 28 jul, 08:58