Afbeelding
Foto: Aangeleverd
ingezonden mededeling

Welke misvattingen zijn er over de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?

7 jan, 14:03 Algemeen 37 keer gelezen

Het is als ondernemer belangrijk om je tegen verschillende soorten risico’s in te dekken. Je staat er wellicht niet altijd bij stil, maar je loopt met je bedrijf risico’s in het kader van bedrijfsaansprakelijkheid. Misschien denk je dat je niet zo snel risico loopt, maar er zijn wat dat betreft wel meer misvattingen. 

Ontdek hier welke misvattingen vaak aan de orde zijn en waarom het toch belangrijk is om een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.

Mijn bedrijf is nog nooit aansprakelijk gesteld
Dat kan zijn, maar misschien is er ook nog nooit ingebroken of brand uitgebroken en toch zijn dat ook risico’s die je loopt en je doorgaans wel verzekerd hebt. Zo bestaat er altijd een kans, hoe klein of groot ook, dat je een keer schade veroorzaakt aan andermans spullen. Je werknemer kan bijvoorbeeld ook bij een klant aan het werk zijn en per ongeluk wat kapotmaken.

Financiële gevolgen niet overzien
Naast schade aan materiële spullen bestaat bovendien het risico dat er sprake kan zijn van het veroorzaken van letselschade. Dus ook als je bedrijf nog nooit aansprakelijk is gesteld, bestaat er wel een kans dat het in de toekomst een keer kan gebeuren. Het schadebedrag kan zo groot zijn dat je bedrijf erdoor in gevaar kan komen. Denk bijvoorbeeld ook maar een werknemer die een bedrijfsongeval krijgt en daardoor arbeidsongeschikt raakt. De financiële gevolgen zijn dan vaak niet te overzien en zeker niet voor bedrijven in het MKB.

Mijn bedrijf heeft algemene voorwaarden
Dat is mooi, maar ook al heb je de aansprakelijkheid in algemene voorwaarden uitgesloten dan geeft dat nog geen enkele garantie. Algemene voorwaarden zijn wat dat betreft lang niet altijd voldoende om bedrijfsaansprakelijkheid uit te sluiten. Veroorzaakt jouw product schade bij een klant dan heeft deze het recht een schadeclaim in te dienen. De rechter kan je algemene voorwaarden terzijde schuiven en de aansprakelijkheid voor je bedrijf vaststellen. In dat geval dien je de schadeclaim te betalen. Heb je een AVB afgesloten dan dekt deze verzekering de financiële schade in een dergelijke situatie. Heb je die niet dan draait je bedrijf voor de kosten op.

Mijn particuliere aansprakelijkheidsverzekering is voldoende
Heb je een eenmanszaak als zzp-er dan is een particuliere aansprakelijkheidsverzekering niet van toepassing als je tijdens je werk schade veroorzaakt. Schade aan spullen van anderen of letselschade die is toegebracht bij de uitvoering van werkzaamheden valt buiten de dekking van de particuliere aansprakelijkheidsverzekering. Het is dus als zzp-er heel verstandig om een aparte zzp bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Schadeclaims kunnen torenhoog uitvallen bij ernstige letselschade of grote materiële schade en dan bestaat de kans dat je bedrijf het financieel niet redt.

Mijn rechtsbijstandsverzekering biedt toch dekking
Een zakelijke rechtsbijstandverzekering biedt dekking, maar voor hele andere zaken dan voor de bedrijfsaansprakelijkheid. Je kan een beroep doen op juridische bijstand via je rechtsbijstandverzekering, maar daarmee zijn de kosten van de geclaimde schade echt niet gedekt. Daar dien je apart een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor af te sluiten. Hiermee dek je namelijk de financiële gevolgen af. Overigens krijg je ook hulp via de verzekering bij aansprakelijkheidstelling mocht deze niet terecht blijken te zijn.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Laag water zorgt voor ‘nieuw land’ fotoreportage 7 aug, 20:00
Afbeelding
Simon Harmsma Europees kampioen dammen Algemeen 7 aug, 19:36
Afbeelding
Radioprogramma 5 dagen op de kermis bij familie Eckelboom in Rumpt Algemeen 7 aug, 09:58
Afbeelding
Waterschap Rivierenland kan ondanks lage rivierstand nog voldoende water inlaten Algemeen 3 aug, 10:52
Afbeelding
Veerpont Culemborg blijft gewoon in de vaart Algemeen 1 aug, 14:15
Afbeelding
Corso Club Culemborg werkt aan het ‘festival’ Algemeen 30 jul, 12:17
Afbeelding
Zeer grote brand in Beesd onder controle UPDATE met video’s 29 jul, 00:36
Afbeelding
Landgoedfair Heerlijkheid Mariënwaerdt 2022 in teken van ‘Fris en fruitig’ Algemeen 28 jul, 11:50