De mannen van de Culemborgse driemansformatie, The Struck Up, tijdens een optreden.
De mannen van de Culemborgse driemansformatie, The Struck Up, tijdens een optreden. (Foto: Arno voor de Poorte)

The Struck Up lanceert nieuwe singles

  •   keer gelezen

CULEMBORG • The Struck Up is een Culemborgse band die bestaat uit drie leden: Jeroen van Hees (49) gitaar & zang, Frank Vissers (59) basgitaar en John van der Meer (58) achter de drumkit. De drummer zegt dat de band op een kantelpunt staat. “We gaan steeds meer eigen werk uitbrengen.”


Het Culemborgse power trio heeft onlangs drie nieuwe singles uitgebracht en een vierde ziet binnenkort het levenslicht. Ze zijn dit jaar opgenomen en ook vakkundig gemixt te Utrecht in Studio Moskou met hulp van geluids- en opnametechnicus Silvia Vermeulen. Aan het eerste nummer Womanizer zit een extra Culemborgs tintje, want de tekst hiervoor is geschreven door Culemborger Koen Wieqand. “De muziek voor deze track hebben we zelf gecomponeerd,” zegt John. Dit nummer gaat over een man die - op een weinig chique manier - continu vrouwen loopt te versieren. Uiteindelijk krijgt hij de kous op de kop. Muzikaal werken we naar een hoogtepunt, terwijl het tekstueel naar een dieptepunt gaat in dat nummer. Een climax en een anticlimax tegelijk.” Womanizer kent geen traditionele opbouw. “Het is een boogie die hypnotiserend werkt. Bartender from Hollywood is ook eigen werk en daarop hebben we een gastmuzikant, Gabriel. De single gaat over een bartender uit Hollywood en zijn liefde voor een Spaanse dame. Dit hebben we vertaald in een rockabilly stijl en we hebben er veel Spaanse invloeden in verwerkt. Het is een bijzonder nummer dat heel goed scoort op Spotify,” aldus de drummer. The Struck Up heeft de singles gedistribueerd op alle streamingsdiensten, zelfs via Shazam kun je hun muziek achterhalen. De derde single, Help the poor lijkt een sociaal thema aan te snijden, maar dit gaat over een man die hard steun nodig heeft voor zijn problemen. “Het is een laidback nummer. Dit spelen we lekker ‘hangend’. Over de vierde single I’ve got a woman verklapt John dat ‘t een bluesnummer is. “Wel eentje met een relatief vlot tempo.” 

Biografie

In de biografie van de band staat dat een optreden van The Struck Up is alsof je een slingerende route van de oost- naar de westkust in Amerika volgt. Een route waarbij je geen muziekzaal of café overslaat wel te verstaan. “We leggen in elk nummer een eigen sfeer,” vertelt John. “Bijna alle traditionele muziekstijlen komen voorbij tijdens een optreden. Het ene moment waan je je nog in de broeiende en warme Mississippi Delta van de jaren 30. Om je bij het volgende nummer mee te laten slepen naar de jaren 60 aan de oostkust.” Back to the future, zou je denken, maar niets daarvan, back to the roots is het motto van deze ervaren driemansformatie. “Daarnaast pakken we huidige invloeden op om die in onze nummers te verwerken. De zanglijn van sommige van onze nieuwe singles neigt naar rappen. Daar zingt onze zanger een beetje staccato.” Rootsstijlen als Blues, Jazz, Jump blues, Rockabilly en Country zijn te vinden op de setlist van The Struck Up. De band speelt nummers (veelal traditionals) niet na, maar de drie muzikanten vertolken deze in hun eigen stijl. “Een optreden van The Struck Up is een reis, een mooie reis. Een reis die je een goede (muziek)vriend aanbeveelt. Als bluesband spelen wij traditionele nummers. Sinds corona zijn we aan het werk in de studio. Ons doel is om vijftig procent eigen werk en vijftig procent nummers van anderen te spelen.” Dat doen de Culemborgse muzikanten met een doel. De nummers die ze gezamenlijk uitkiezen zijn de mooiste. “Onze eigen nummers moeten daarnaast kunnen staan. Daarmee leggen we de lat voor onszelf op een bepaalde hoogte. We willen dat niveau graag aantikken. Met Bartender form Hollywood is dat al aardig gelukt in mijn beleving.” 

Toekomstmuziek

Op de vraag of er binnenkort een album van de drie heren valt te verwachten antwoordt John: “Waarschijnlijk wel. We zijn erover aan het dubben om iets op vinyl uit te brengen. Voor ons is het alleen nog onduidelijk of dat een single of een compleet album in gaat houden. We zijn een band voor muziekliefhebbers, een cultband. Onze sfeer mag je vergelijken met de sfeer die filmregisseur Quentin Tarantino oproept in zijn rolprenten. We zouden bijvoorbeeld ook heel goed passen in de playlist van Ryanne van Dorst.” Over zijn eigen rol in de band is John bescheiden. “De drummer is een noodzakelijk kwaad,” zegt hij daarover. “De kunst is om goed naar elkaar te luisteren. Onze gitarist, Jeroen, heeft de muzikale leiding. Ik heb al 12,5 jaar met hem samengespeeld. Ik voel goed aan wat hij doet of wil gaan doen. En als ik wil variëren, dan gaan Frank en hij daar moeiteloos in mee.” Een drummer moet vooral dienend zijn in de filosofie van John. “Ik heb ook een hekel aan drumsolo’s. Ik ben meer een groove-drummer.”

Arno voor de Poorte

Arno voor de Poorte
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten