• De bierbrouwers van de Vrijstad-brouwerij, Lars van der Most (l) en Benno Slothouwer werden vereerd met een bezoek van de Kerstman.
• De bierbrouwers van de Vrijstad-brouwerij, Lars van der Most (l) en Benno Slothouwer werden vereerd met een bezoek van de Kerstman. Foto: Nel Hoogteyling

Onverwachts bezoek Kerstman

23 dec, 09:45 Algemeen 216 keer gelezen

CULEMBORG • De Vrijstad Culemborg met 700 jaar stadsrechten heeft het jaren zonder eigen bierbrouwerij moeten doen. In 2012 werd daar door twee schoolvrienden verandering in gebracht. Benno Slothouwer en Last van der Most wilden wel eens een eigen biertje brouwen. 

In het dagelijks leven is Benno projectmanager en Lars fysiotherapeut. Lars: “Verhalen van Jan-Willem den Hartog een oudere schoolvriend van ons, die brouwmeester was bij Gulpener Bierbrouwerijen in het Limburgse Gulpen, gaf bij ons het zetje te besluiten om zelf ook eens een biertje te brouwen. We begonnen in de garage en het bier werd genuttigd door feestjes te organiseren of proef bijeenkomsten.”

Hobby

Wat begon als hobby, is uitgegroeid tot een echte brouwerij. Omdat de stad Culemborg een rijke geschiedenis heeft, waaronder dat het een Vrijstad was en jubileum van 700 jaar stadsrechten in zicht kwam, is er gekozen voor Brouwerij Vrijstad als naam. Vroeger had Culemborg een bierbrouwerij, nu heeft de stad weer een eigen brouwerij. De tijd van experimenten leek voorbij toen ze de kans kregen de brouwinstallatie van brouwerij Klein Duimpje uit Hillegom over te nemen. Lars zegt: “In de VS heb ik gezien dat ‘craft beers’ vanaf de negentiger jaren zeer geliefd en populair zijn geworden. Craft bier is bier dat op ambachtelijke manier wordt gebrouwen door kleine onafhankelijke brouwerijen.”

Benno: “We kunnen ons nauwelijks nog voorstellen dat we in de garage zijn begonnen. We zijn beiden twee perfectionisten, we gaan voor de hoogste kwaliteit. De bieren die we maken gaan mee met de seizoenen. Zoals bockbier in de herfst, donker in de winter en fris blond in het voorjaar en de zomer. Twee of drie hebben we vast in voorraad. Met het maken van ons ambachtelijk bier willen we verbinding maken met de omgeving. Dat geeft ook aan waarom we voor de naam Vrijstad hebben gekozen. We hebben zelfs bier waarin we hop hebben die uit Culemborg komt.”

Lars luistert en vult aan: “Het is niet te begrijpen dat we zo gegroeid zijn. We hebben een tank van veertienhonderd liter een halfautomatische vuller, met een capaciteit van zo’n tweehonderd flessen per uur. Het nieuwste bier van deze maand. Het Scottish bier van negen procent, dat bier is zes maanden gerijpt in oude Schotse eiken whisky vaten. Dat is toch geweldig.” Benno: “Natuurlijk is het brouwen van bier tegenwoordig niet meer weg te denken zonder computers en algoritmes. Voor ons blijft het ambachtelijk en we staan het liefst aan de pomp en de ketel. We krijgen steeds meer waardering van onze consumenten, wij denken omdat ze ervaren dat dit puur ambacht is. Wij zouden er nooit voor kiezen om het uit handen te geven en bij een grotere brouwer laten produceren.”

Afzet

Dat de twee ondernemers trots mogen zijn op hun product is buiten kuif. Het aantal afnemers groeit waarmee ook het aantal slijterijen en supermarkten waar Vrijstad bier verkrijgbaar is groeit met de dag. Dit ook door het groeiende aantal bierdrinkers. Dan zijn dat mensen die een echt biertje willen drinken. Benno en Lars waren onder de indruk toen ze vorige week bij de brouwerij werden verrast door een bezoek van de Kerstman.

Export

Ook de Kerstman heeft gehoord van het lekkere Vrijstad bier. Afkomstig uit Rovaniemi, de hoofdstad van Fins Lapland, daar vind je Santa Claus Village. Daar woont de Kerstman. Dat is net boven de Noordpool. Santa Claus: “Tussen de vele brieven die ik jaarlijks, van over de hele wereld ontvang, zat een brief van een vooraanstaand Culemborger. Hij attendeerde mij op dit bijzondere bier. Ik ben verrast, het smaakt me zoals ik nog nooit een biertje heb gedronken. Ik wil graag met jullie een contract afsluiten om dit bier exclusief in Fins Lapland op de mark te brengen. Dit is wereldbier. Ik zou het wel in kleine fustjes willen afnemen, omdat het vervoerd moet worden op de slee getrokken door mijn rendieren. Veel mensen ook uit Nederland brengen jaarlijks een bezoek aan ons dorp. Daar past een Vrijstad biertje helemaal bij.” Begrijpelijk dat Benno en Lars dankbaar gebruik maken van dit aanbod. Voor alle informatie: www.brouwerijvrijstad.nl

Cees Hoogteyling

Cees Hoogteyling

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Grote ravage op A15 bij Meteren na botsing, twee gewonden met spoed naar ziekenhuis 112 14 aug, 06:43
Afbeelding
Waterpret in Culemborgse binnenstad Algemeen 13 aug, 16:30
Afbeelding
Dwarsfluitactiviteiten bij Kunsteducatie Culemborg Cultuur 12 aug, 11:47
Afbeelding
Renske en Rosie zamelen 764,40 euro in voor kinderziekenhuis Algemeen 12 aug, 09:26
Afbeelding
Waterschap Rivierenland komt met beregeningsverbod in de Betuwe, uitzondering voor beregenen appels Algemeen 10 aug, 13:48
Afbeelding
Landgoedfair Mariënwaerdt volgens de wens van Frans baron van Verschuer Algemeen 9 aug, 13:19
Afbeelding
Fruittelers in de Betuwe strijden tegen de droogte Algemeen 8 aug, 15:19
Afbeelding
Laag water zorgt voor ‘nieuw land’ fotoreportage 7 aug, 20:00