Foto: aangeleverd

VVD: plan voor drijvende woningen in Culemborgerwaard

  •   keer gelezen

CULEMBORG • Niet bedrijventerrein Pavijen maar de Culemborgerwaard is in de ogen van VVD Culemborg de meest geschikte plek voor de bouw van uiteindelijk zo’n duizend nieuwe huizen. Geen ‘gewone’ woningen, maar geheel in de geest van de Nieuwe Hollandse Waterlinie: drijvende woningen.


Het plan uit de koker van VVD-commissielid Roger van Asselt (nummer 3 op de kieslijst) komt op een moment dat gemeente Culemborg naarstig zoekt naar een plek voor 1.500 nieuwe woningen. Hiervoor heeft het college van B en W het oostelijke deel van bedrijventerrein Pavijen op het oog. Van Asselt heeft daar de nodige bedenkingen bij. “Dit is zo’n beetje de moeilijkste plek. Je moet ondernemers uitkopen en bovendien heb je niet zelden te maken met vervuilde grond.”

De Culemborgerwaard, ten westen van de nieuwste bebouwing in de wijk Parijsch, is in zijn ogen een interessanter idee. Recente rapporten over de inrichting van het gebied Nieuwe Hollandse Waterlinie, waartoe de Culemborgerwaard behoort, bieden voldoende aanknopingspunten om in dit gebied te werken met prefab houtskeletbouw. “Hoe mooi is het als je waterwoningen bouwt in een inundatiegebied dat onder water gezet kan worden?”

Blauw goud
De architect Koen Olthuis is enthousiast over de eerste plannen van de VVD Culemborg. Olthuis en zijn bedrijf Waterstudio presenteerden onlangs een plan voor een wijk met 5.000 waterwoningen op de Malediven, een item wat vorige week de landelijke radio haalde. Olthuis vindt dat de Lekstad ‘blauw goud’ in handen heeft, maar nog hydrofoob in plaats van hydrofiel denkt. “Achter de dijken verscholen presenteert Culemborg zich als waterstad, maar kijk je hoeveel woningen écht toegang hebben tot het water, dan valt dat best tegen.”

Klein beginnen
Van Asselt mikt op een haalbaarheidsonderzoek naar woningbouw in de Culemborgerwaard. Ook vanwege de status van het gebied als onderdeel van de Werelderfgoedlijst van UNESCO zou realisatie zo tien jaar in beslag kunnen nemen. Van Asselt maar ook Olthuis pleiten er daarom voor om kleinschalig te beginnen. Olthuis: “Het gaat er in dit stadium om dat we rustig nadenken en niet meteen een hele nieuwe wijk presenteren. Je zou dus ergens wat water de polder in kunnen laten lopen en kunnen starten met een paar woningen. Om te laten zien: dit is er allemaal mogelijk. Bouwen in blauw gebied is een ontwikkeling die niet alleen in Culemborg maar in heel Nederland gaat spelen.” 

Dick Aanen
Redacteur van Het Kontakt editie Leerdam en Het Kontakt editie Vianen.
Volg @DickAanen op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten