<p>&bull; D&eacute;sir&eacute; Hak serveert een heerlijk kopje paprika-tomatensoep.</p>

• Désiré Hak serveert een heerlijk kopje paprika-tomatensoep.

(Foto: Dick Aanen)

Désiré Hak staat op tegen eenzaamheid

  •   keer gelezen

CULEMBORG • De soepdag is vooral bedoeld voor mensen die zich (een beetje) eenzaam voelen en behoefte hebben aan sociaal contact


Het betreft een initiatief van de enthousiaste Désiré Hak, die met advies van Elk Welzijn een eigen stichting heeft opgericht met de wervende naam Soepje Désiré. 

De Ontmoeting

Het Culemborgse soepproject bestaat overigens al wat langer. Aanvankelijk werd de soep geserveerd in buurtcentrum De Bolderburen, maar sinds kort is het hartverwarmende project verhuisd naar de buurthuiskamer ‘De Ontmoeting’ aan de Admiraalvlinderlaan 2 in Culemborg, midden in de wijk Parijsch. De opzet blijft gewoon hetzelfde. De soepen worden gemaakt voor kwetsbare, eenzame mensen in Culemborg. Iedereen die wil genieten van een heerlijke, gezonde soep kan tussen 12:30 en 14:00 uur aanschuiven. De soepen worden voorbereid door vrijwilligers, die helpen bij het hakken en snijden van de groenten. De soep wordt bereid door een professionele kok.

Naast de wekelijke soepdag gaat Soepje Désiré  vanaf 3 november ook weer soep rondbrengen bij mensen thuis. Désiré heeft zelf ervaren hoeveel dat betekent voor haar stadsgenoten. “Het gaat niet alleen om de soep, maar vooral ook om de aandacht die de mensen krijgen. Het zijn vaak mensen die voor de rest van de week weinig mensen zien. Behalve onze vrijwilligers komt er eigenlijk niemand meer aan de deur. Ze vinden het heerlijk om een gezellige praatje te hebben.”

Coronatijd

Désiré heeft al heel wat ervaring als vrijwilliger. Bij de Bolderburen bouwde ze een netwerk op en leerde ze diverse soepen te bereiden. In de coronatijd kwam dit vrijwilligerswerk stil te liggen en daarmee lag de eenzaamheid op de loer. Totdat Désiré een bericht las over ‘Ons soepje’ in Tilburg. Het doen van vrijwilligerswerk, het hebben en onderhouden van sociale contacten en het idee zelf iets op te starten pasten allemaal in dit project: het maken van (h)eerlijke, verse soep, van zo veel mogelijk biologische groenten, voor eenzame mensen. 

Veilig en gezellig

Voor de vrijwilligers die helpen bij het bereiden van de soepen is het werken in de keuken op de woensdagochtend een vast onderdeel in hun week. Een veilige en gezellige plek om sociale contacten op te doen en samen te werken. Er worden nieuwe dingen geleerd, zoals het snijden en verwerken van diverse soorten groenten en het bereiden van verschillende soepen. Soepje Désiré zorgt voor een sociale en leerzame plek voor vrijwilligers van diverse achtergronden en geeft op een smakelijke en warme manier aandacht aan de kwetsbare en eenzame mensen in de stad.

Trots 

Désiré wordt bij haar verantwoordelijke taak bijgestaan door H.J. van Baak, vrijwilliger bij buurthuiskamer ‘De Ontmoeting. “Soepje Désiré kan er ook toe bijdragen dat de huiskamer wat meer in de belangstelling komt.” Désiré is in elk geval trots dat het soepproject nu is ondergebracht in een zelfstandige stichting. Ze houdt zich bezig met de hele organisatie van het soepproject. Ze heeft contact met de kwekers van biologische producten. “Ik vraag ze of ze ons project willen sponsoren met verse producten.” Inmiddels is de voorraadkast in de ontmoetingsruimte in de Admiraalvlinderlaan 2 in Culemborg behoorlijk gevuld. “Alles wat we teveel hebben gaat naar de kinderboerderij.” 

Vrijwilligers

Soepje Désiré heeft nog steeds mensen nodig om het project te ondersteunen. Bijvoorbeeld mensen die willen helpen bij het bereiden of bezorgen van de soep. Maar natuurlijk ook mensen die met een kleine financiële bijdrage willen helpen om het project weer een stapje verder te helpen. Désiré: “Ik ben vooral op zoek naar kwekers in de omgeving van Culemborg die regelmatig verse (groente) producten over hebben, die ze beschikbaar willen stellen. Dat is immers de basis van onze heerlijke soep.”

Meer info via mailadres contact@soepjedesire.nl of via de website www.soepjedesire.nl

Culemborgers kunnen voortaan elke woensdag een heerlijk soepje komen nuttigen in buurthuiskamer ‘De Ontmoeting’ in de wijk Parijsch.

Dick Aanen
Redacteur van Het Kontakt editie Leerdam en Het Kontakt editie Vianen.
Volg @DickAanen op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten