Acteurs van theatergroep Bruis spelen een onwillige zoon een een moeder met haast na.
Acteurs van theatergroep Bruis spelen een onwillige zoon een een moeder met haast na. (Foto: Arno voor de Poorte)

Interactief opvoedspel voor ouders

  •   keer gelezen

CULEMBORG • Op de Brede School Culemborg aan de Poelslaan vond op vrijdagochtend 8 oktober een theatervoorstelling voor ouders plaats. De titel van het stuk: ‘Voor je het weet zijn ze groot’. Dit was een samenwerking tussen de GGD, ELK welzijn en de Brede School Culemborg. Tijdens de voorstelling speelden acteurs herkenbare situaties tussen ouder en kind na. 


Om 08.30 uur druppelen de eerste ouders binnen. Tegen 09.00 uur zijn alle stoelen bezet. Op de stoelen een welkomstpakket in de vorm van een goodie bag. Daarin zitten naast fruit, noten en snoeptomaatjes, een springtouw, brochures met tips en adressenlijsten voor opvoedprofessionals. Bovendien bevatten de goodie bags beweegadviezen om elke dag na te leven.

Opvoedstrijd

Gezondheidsmakelaar van GGD, Charlotte Wouters, opent de bijeenkomst en introduceert als gast wethouder Jeugdhulp, WMO en Welzijn Sascha Baggerman. Zij heeft ook kinderen in de basisschoolleeftijd. De wethouder zegt dat ze het belangrijk vindt dat alle kinderen lekker in hun vel zitten. “Ook ik voer thuis enigszins een strijd tegen de iPad en tegen het eten van suiker. Ik hoop dat dit theaterstuk ons daar handvatten voor geeft.” De centrale vragen bij het opvoeden zijn volgens de gespreksleidster van het theatergezelschap: Hoe gezellig is het bij u tijdens het eten? Hoe lang wil uw kind computeren? 

Erkenning

Ze erkent dat iedereen van de aanwezigen wil dat zijn of haar kind gezond opgroeit. “U geeft een gezond ontbijt, kookt ’s avonds vers eten en waarschuwt de kids als ze te lang achter de computer zitten. Maar uw zoon of dochter heeft soms heel andere ideeën over wat goed voor hem of haar is. Opvoeden is soms best lastig. Dat geldt ook voor mij. Ik heb ook opgroeiende kinderen.” Ze nodigt ouders uit om vooral mee te denken en mee te praten over hoe ze hun kinderen gezond en positief opvoeden. “De tips die jullie geven, kunnen de acteurs direct naspelen. Zo hoort en ziet u ook hoe andere ouders dat doen.” Voor de eerste scene beelden de twee acteurs een extreem dankbaar kind uit en vragen om herkenning in de zaal. Die blijft uit. Zo complimenteus zijn kinderen kennelijk niet. De ouders mogen elkaar complimenteren voor hun opvoedinspanningen en dat doen ze vervolgens gretig. 

Discussie

Er ontstaat een korte discussie onder de ouders over wat kinderen het liefste doen. Het checken van de telefoon en op de iPad zitten YouTube kijken en gamen komen daar als eerste inventarisatie uit. Dat sluit aan op de eerste scene die de acteurs neerzetten. Een vader ‘corrigeert’ zijn dochter die maar doorgaat op haar iPad. Ze is compleet onbereikbaar. Vader zet zijn power in en zegt dat ze maar wat met haar vriendinnen moet gaan doen. “Dat doe ik ook,” is het verweer van de dochter. Maar dan via de iPad. Gedoe over social media blijkt bij alle ouders een thema te zijn. Op één na. Consequent zijn en afspreken over het gebruik van social media maken is haar tip. Een andere ouder meldt het het bestaan van FamilySafety, een programma om dit in de hand te houden. De gespreksleidster vat samen dat heldere afspraken werken en dat dit gedoe scheelt. 

“Maar kinderen gaan in verzet. Houd het drie weken vol. Daarna levert het wat op.” Tijdens het vervolggesprek over telefoongebruik door kinderen en beeldschermdieet gaat er bij één van de ouders - de ironie ten top - een telefoon af die in de handen van kind van een jaar of drie komt. Jong geleerd is oud gedaan. Daarna spelen de acteurs een gehaaste moeder en een zevenjarige zoon die op tijd - en een kwartier eerder dan normaal - naar school moeten.” Hij zoekt zijn voetbal in plaats van te komen eten. Haar belang is op tijd bij de baas te zijn voor een spannend gesprek. Ze vraagt tips die ze vervolgens naspelen. En dan blijkt moeder ineens meegaander te zijn en dat zoonlief zijn boterham in een ommezien van tijd naar binnen propt. De gespreksleidster memoreert dat met name jonge kinderen positieve bekrachtiging nodig hebben. Onder het motto: wat je aandacht geeft, groeit. De laatste scene beeldt iets soortgelijks uit. Een drammend kind dat koekjes wil. Na tips uit het publiek voor de acterende vader loopt ook dit goed af. Het advies hier was om duidelijk eetmomenten aan te geven. Duidelijkheid bieden en één lijn trekken als ouders. En: zo weinig mogelijk in huis halen wat snoepgoed betreft. Een tip van de gesprekleidster is dat vooral de ouders de afspreken belangrijk vinden. “Dus: vraag het geregeld na aan je kinderen. Dan merk je meteen of ze helder zijn. Tijdens de finale geven de acteurs als ouderpaar alle tips terug aan de bezoekers van het humoristische theaterstuk. Ze laten zien dat ze alle tips ter harte hebben genomen.

Arno voor de Poorte

Arno voor de Poorte
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten