Sofia Mols samen met haar opa Eric Borrias die zijn stripboekencollectie verkoopt om Sofia haar studie deels te betalen.
Sofia Mols samen met haar opa Eric Borrias die zijn stripboekencollectie verkoopt om Sofia haar studie deels te betalen. Foto: Fleur van Eeuwijk.

Sofia Mols wil graag naar de Arts University Bournemout

Algemeen 1.624 keer gelezen

CULEMBORG • De achttienjarige Sofia Mols uit Culemborg houdt ervan om theaterkostuums te ontwerpen en te maken. Om zichzelf hierin verder te ontwikkelen, wil ze naar de Arts University Bournemouth. 

Tijdens deze opleiding gaat Sofia doen wat ze het allerleukste vindt: kostuums maken. “Maar doordat alle disciplines hier studeren, doe je veel meer. Daar kijk ik enorm naar uit.”

De passie voor het maken van kleding ontstond op haar dertiende. Toch is ze al haar hele leven in de weer met lappen en verkleedkleding. “Creatief bezig zijn en theater maken zit echt in mijn bloed. Ik kom uit een theaterfamilie dus eigenlijk kon ik er niet omheen”, vertelt ze lachend. Op haar dertiende kocht ze een naaimachine en startte ze met het maken van vlieguren.

Coronacrisis

Tijdens de coronacrisis in 2020 zocht Sofia naar een uitdaging. “Ik wilde niet zes weken niks doen en besloot een LOI-opleiding te volgen. Daar kwam ik de Kunstbende tegen en heb ik voor hen van oude stropdassen en hele collectie.” Hierbij heeft ze hulp gehad van ‘oma Corrie’. “We noemen haar zo omdat het onze geadopteerde oma is. Zij is vroeger coupeuse geweest en helpt me altijd. Vooral met de patronen.”

Een 10 voor het eindwerkstuk

Momenteel zit Sofia in het laatste jaar van de Vrije School. Vanaf 2021 heeft ze zich beziggehouden met haar eindwerkstuk. “De opdracht was heel open waardoor ik besloot een jurk uit de achttiende eeuw te maken. Na veel onderzoek te hebben gedaan, wist ik hoe de jurk eruit zou komen te zien. Het is gebaseerd op hoe ik mezelf in de achttiende eeuw zou willen zien rondlopen.” 

Daarna heeft ze de jurk met de hand gemaakt. “In die tijd hadden ze namelijk nog geen naaimachine.” Haar eindwerkstuk sloot ze begin dit jaar af met een 10.

Uniek verhaal

Met dit eindwerkstuk – en al haar andere kostuums - vertelt ze een verhaal. En dit is volgens Sofia het belangrijkste. “Elk aspect van een kledingstuk vertelt een uniek verhaal en heeft een reden om gezien te worden. Het heeft veel invloed op hoe mensen een karakter zien want je kunt veel van de persoonlijkheid naar buiten brengen.” De creatieveling weet dit als geen ander omdat ze zelf ook danst. “Ik begrijp hoe een performer zich moet voelen en wat hij of zij nodig heeft. Daarom weet ik welke stoffen ik moet gebruiken.”

Studeren in Engeland

Om zichzelf verder te ontwikkelen in het maken van kostuums, maar ook de hele productie erachter, wil ze een bijpassende studie vinden. “In Nederland was er geen studie die aansloot bij mijn interesses. Daarom ben ik naar Engeland gegaan en stuitte ik op de Arts University Bournemouth. Daar is het écht een artist bubble.” Want naast het maken van kostuums zijn er nog meer disciplines die onder één dak samenwerken. “Denk aan de mensen van het decor, regie en de spelers. Ik kan nu al niet wachten om alles mee te maken.”

Het financieren van de studie

Maar het betalen van deze studie, dat gaat helaas niet zo makkelijk. Sinds de Brexit zijn de studiekosten voor niet-Britten door het dak geschoten. Daarom schiet haar opa Eric Borrias te hulp. Hij verkoopt nagenoeg zijn hele stripalbumcollectie. “Deze heb ik al vanaf mijn dertiende en door de jaren heen heb ik het weleens uitgezocht en het een en ander verkocht. Dit was het perfecte moment om er nog een keer doorheen te spitten en het grotendeel te verkopen.”

Trots

In de collectie is van alles te vinden. Denk aan Suske en Wiske, Rode Ridder, Franka en Lucky Luke. “Ik ben blij dat ik Sofia hiermee kan helpen want het is fantastisch dat zij deze kans op haar achttiende met beide handen kan aangrijpen. Wij zijn heel trots op haar.”

Inzamelingsactie

Onlangs is Sofia ook een inzamelingsactie gestart. “Daar hebben we nu ruim drieduizend euro binnengehaald. Mijn streefbedrag is vijfduizend euro zodat het eerste jaar is gefinancierd.” En daarna? “Dat zien we dan wel weer! Ik vind het al heel fijn dat zoveel mensen mij willen helpen en ik kijk ernaar uit om in september te beginnen. Mijn huisvestiging is gelukkig al geregeld.” Wil je Sofia helpen met studeren in Engeland? Kijk dan op https://www.gofundme.com/f/help-sofia-studeren-in-engeland om te zien of je haar kunt helpen.

Fleur van Eeuwijk

Fleur van Eeuwijk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Bestuurslid van de Stichting Leergeld West Betuwe Anne van Opijnen ontvangt uit handen van de penningmeester van de Soroptimisten de cheque. Zij worden omringd door mede-Soropti.
Cheque voor Stichting Leergeld Westbetuwe Nieuws 20 uur geleden
Afbeelding
GroenLinks: Steeds meer inwoners met geldzorgen worden geholpen Nieuws gisteren
Afbeelding
Kom jij ook naar de Techniekdag in Rivierenland? Ingezonden mededeling 7 mei, 20:27
• Wethouder Monique Bettink van de gemeente Buren onthulde de bijzondere wegwijzer 'Vector Point'.
Toespraken en doedelzakmuziek bij lancering Liberationroutes Rivierenland met filmpje en fotoserie 7 mei, 17:00
• Foto ter illustratie.
Fietsen: Fortenroute begint in Culemborg Nieuws 7 mei, 15:00
Afbeelding
ElkWelzijn richt zich op het begeleiden van stagiaires Nieuws 7 mei, 12:00
Afbeelding
Windpeluw van molen Johanna bij Bolderburen is geplaatst Nieuws 7 mei, 07:00
Afbeelding
Pim Daniel Uriot van Voorwaarts is opnieuw de plaaggeest van Focus'07 Sport 6 mei, 15:26