John van Hees (penningmeester), Ries Smits (voorzitter) en Fred Pieters (secretaris)
John van Hees (penningmeester), Ries Smits (voorzitter) en Fred Pieters (secretaris) Foto: M. de Lange

IJsbaan Enspijk kiest voor duurzaam

Algemeen 462 keer gelezen

ENSPIJK • Het had zo mooi kunnen zijn, IJsclub de Haar in Enspijk bestond 100 jaar in september 2020. Het feestje werd verhinderd, door corona. Helaas gooit corona nog steeds roet in het eten. “We krijgen geen vergunning van de gemeente voor een feest”, zegt Ries Smits, de voorzitter van de vereniging. “En dat kan natuurlijk ook niet, er mogen nauwelijks evenementen gehouden worden en de anderhalvemeterregel is er nog steeds.” Ze vonden het niet gepast de eeuw-viering nog een jaar uit te stellen. “Om nou het 102-jarig bestaan te gaan vieren leek ons niks.” Tijdens een algemene ledenvergadering is besloten om het geld dat gereserveerd was voor de festiviteiten nuttig te besteden.

“We hebben een doel gevonden om het feestgeld nuttig te maken voor de vereniging en daarmee voor de leden. We hebben gekozen voor verduurzaming van onze ijsbaan. Daardoor wordt onze ijsbaan professioneler, maar we zijn ook minder geld kwijt aan energiekosten, waardoor we de contributie voor onze leden gelijk kunnen houden.” De leden betalen nog altijd de ‘historische’ prijs van vijf euro per jaar! Naast Ries Smits bestaat het dagelijks bestuur uit John van Hees, penningmeester en Fred Pieters, secretaris. Samen hebben zij zich vastgebeten in het duurzaamheidsvraagstuk.

Vervanging
“Op het moment dat het bij ons ter sprake kwam was ook de voetbalvereniging in Tricht bezig met vervanging van hun verlichting en verduurzaming”, vertelt Fred Pieters. “Wij hebben hen om raad gevraagd en konden bij hen komen kijken. Zij brachten ons op de hoogte van de BOSA-regeling (subsidie stimulering Bouw en Onderhoud Sport Accommodaties-red.) en zo kwamen wij in contact met ‘de groene club’, die sportverenigingen een gratis begeleidingstraject bieden om te verduurzamen.”

Zo kregen ze professioneel adviezen en vroegen ze offertes aan. “Onze verlichting was zo’n 50 jaar oud en eigenlijk aan vervanging toe en precies toen we ermee bezig waren ging onze pomp kapot. Gelukkig kon dat allemaal meegenomen worden in die BOSA-subsidie.

Zonnepanelen
De ‘moderne’ 101-jaar oude ijsvereniging had al 10 zonnepanelen op het dak van het clubhuis liggen. Daar komen er binnenkort 16 bij en ook het pomphuis (voor de waterpomp) krijgt 10 zonnepanelen. “De verlichting wordt vervangen door LED en is straks zonder zogenaamde lichtvervuiling voor de buren. Eind augustus gaat het clubgebouw van het gas af”, vervolgt Fred. “We maken bijna geen kosten voor energie meer in het clubgebouw en ook de kosten voor de pomp worden een stuk minder.” Met de pomp wordt het weiland van de ijsbaan ieder jaar in de winter onder water gezet, in de hoop dat er (flinke) vorst komt.

Natuurijs
De activiteiten van de vereniging liggen ondanks de zomer niet stil. “We zijn ook altijd druk met het onderzoeken hoe we eerder ijs kunnen verkrijgen”, vertelt John van Hees. “We hebben al om raad gevraagd bij de Landbouwuniversiteit en bij het Tielse Technasium. We gaan bijvoorbeeld van de winter testen met wit plastic op het water en dan kijken of het eerder bevriest. Eén van de tips die we kregen was ook een andere ondergrond te gaan gebruiken, maar dat doen we niet. We zijn namelijk al ruim honderd jaar een natuurijsbaan en dat karakter willen we niet kwijt.”

Vlaggen
De bijzondere verjaardag van de vereniging is overigens niet helemaal in stilte voorbij gegaan. Het bestuur is vorig jaar wel bij de burgemeester geweest die hen de Koninklijke Erepenning mocht overhandigen. Die mogen ze nu als uiting weergeven. Ze hebben daarom ook geïnvesteerd in nieuwe vlaggen, voorzien van de afbeelding van de erepenning.

Marjon de Lange

Christine Kieviet

Redactiecoördinator van Het Kontakt-West Betuwe, Het Kontakt-Tiel en Het Kontakt-Culemborgse Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Nieuw raadslid Rard Metz: 'Raadswerk maakt mij enthousiast' Nieuws 17 uur geleden
Afbeelding
Volleyballers Shot starten goed Nieuws gisteren
Afbeelding
Opening nieuwe locatie Waldorfschool de Werfklas Nieuws 24 sep., 13:00
Afbeelding
Meer volgauto's toegestaan op de Markt bij uitvaart Nieuws 24 sep., 09:00
Afbeelding
Feestelijke boekuitreiking 'In 10 stappen comfortabel wonen' Nieuws 24 sep., 07:05
Afbeelding
Muziekensembles Bij Kunsteducatie Culemborg (KEC) in de Brede School Nieuws 24 sep., 07:00
Afbeelding
Frederike de Winter orkestleider van het Grijze Koppen Orkest Nieuws 23 sep., 13:00
Afbeelding
Tweede seizoen Blues @ the Factory start met Greg Izor en Lothar Wijnvoord Nieuws 23 sep., 07:00