Afbeelding
Foto: 123RF.com

Controle op huisvesting arbeidsmigranten in Culemborg

112 1.602 keer gelezen

CULEMBORG • In de gemeente Culemborg worden regelmatig controles uitgevoerd om criminaliteit en ondermijning aan te pakken. Deze week vond er een integrale controle plaats gericht op de woon- en leefsituatie van arbeidsmigranten.

Het doel van deze controle is het tegengaan van arbeidsuitbuiting en het beperken van eventuele overlast veroorzaakt door deze groep. Veel arbeidsmigranten zijn afhankelijk van hun werkgever of uitzendbureau, waarbij zaken zoals inkomen, huisvesting en vervoer vaak via hen worden geregeld. 

In samenwerking met de gemeente, de Nederlandse Arbeidsinspectie, Politie, Omgevingsdienst en Rivierenland is er gecontroleerd of de (brand)veiligheid in de woonlocaties in orde is, of de arbeidsmigranten officieel staan ingeschreven en of de huisvestingslocaties voldoen aan de vereisten.

Resultaten van de controle

Bij de controle zijn er zeventien arbeidsmigranten aangetroffen die niet ingeschreven stonden in de Basis Registratie Personen (BRP). In enkele gevallen is er ook geconstateerd dat er minder werd uitbetaald dan wettelijk verplicht. Daarnaast was de veiligheid en brandveiligheid op sommige locaties niet in orde. 

De arbeidsmigranten worden verplicht om zich in te schrijven en de arbeidsinspectie zal contact opnemen met de werkgever. De veiligheidsnormen voor de woningen worden beoordeeld door de Omgevingsdienst Rivierenland (ODR). Ook in de toekomst zullen er integrale controles blijven plaatsvinden om arbeidsuitbuiting aan te pakken.

Samenwerking

Om ondermijning, mensenhandel, criminaliteit en drugshandel te bestrijden, werkt de gemeente Culemborg samen met verschillende partners, waaronder de politie. 

Melden

Mensen die illegale activiteiten zoals drugshandel, mensenhandel of de handel in gestolen goederen vermoeden in hun omgeving, kunnen contact opnemen met de politie via 0900-8844. In spoedeisende gevallen belt men 112 of kan men anoniem melding maken bij Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000 of www.meldmisdaadanoniem.nl.

Christine Kieviet

Redactiecoördinator van Het Kontakt-West Betuwe, Het Kontakt-Tiel en Het Kontakt-Culemborgse Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Waterschap Rivierenland houdt Open Dag op zaterdag 14 oktober Nieuws 2 uur geleden
Afbeelding
Het Platform Veilig Ondernemen (PVO) ontvangt ster als symbool en eerste erkenning samenwerking Nieuws 2 uur geleden
Afbeelding
Oppositie Culemborg wil aanleg fietsstraat nog eens kritisch bekijken Nieuws 17 uur geleden
Afbeelding
Nationale bloembollenweekend begint in Culemborg Nieuws 22 uur geleden
Afbeelding
Pro Persona Connect en IrisZorg orgniseren een ondersteuningsgroep Nieuws gisteren
Afbeelding
Timpaan doneert 175.000 euro aan Hospice Nocturne Nieuws gisteren
Afbeelding
Open ochtend nieuwe locatie peuteropvang Harlekijn Nieuws 27 sep., 07:00
Afbeelding
Slimmer omgaan met beschikbare ruimte in de stad Nieuws 26 sep., 21:37