• Arjan Pothuizen is de oprichter van Stichting Onderzoeksbureau Old Cold Cases Culemborg.
• Arjan Pothuizen is de oprichter van Stichting Onderzoeksbureau Old Cold Cases Culemborg. Foto: Fleur van Eeuwijk

Arjan Pothuizen heeft een passie voor onopgeloste moorden

Nieuws 1.085 keer gelezen

CULEMBORG • Stichting Onderzoeksbureau Old Cold Cases Culemborg (OCC Culemborg) onderzoekt onopgeloste moordzaken tot 1988.

Een old cold case is een onopgeloste, verjaarde politiezaak, waarvoor geen recherchewerk meer wordt verricht. Volgens oprichter Arjan Pothuizen verdient elke moord het om te weten hoe en waarom iets is gebeurd. Daarom opent de stichting old cold case-moordzaken om hier achter te komen. Wel zijn daarvoor tips van anderen belangrijk. “Onderzoek doen we door middel van het horen van getuigen, analyse van fysieke archiefdossiers en digitale archieven op internet.”

Doden spreken niet

Rond 1990 is Arjan met het verzamelen van old cold cases begonnen. Maar een passie hiervoor, heeft hij zijn hele leven al gehad. Dit komt door zijn zeer sterke rechtvaardigheidsgevoel. “Vroeger woonde ik op de Havendijk en daar zat op de hoek een tweedehands boekenwinkeltje. Daar zag ik het boekje van Bram Brakel ‘Doden spreken niet’ en dit werd de rode draad in mijn leven.”

Politie

Nadat Arjan zijn middelbare school op het KWC had afgerond, was het voor hem - vanwege zijn passie - een logische stap om bij de politie te beginnen. “Ik startte bij de gemeentepolitie in Culemborg en groeide door naar de regionale en landelijke politie.” Tijd voor zijn stichting, heeft Arjan momenteel vaak maar één of twee dagen in de week. “Het is uiteraard fijn dat er in Nederland relatief maar weinig moorden worden en werden gepleegd. Daardoor kan ik er helaas niet een fulltimebaan van maken!”

De passie die Arjan heeft voor onopgeloste moorden, kan hij lastig uitleggen. “De ene heeft paardrijden of voetbal als hobby en ik heb dat met onopgeloste moorden. Vaak heeft een moord iets mysterieus en dit trekt mij aan. Wat is er precies gebeurd? En waarom? Dat zijn voor mij de belangrijkste vragen.”

‘De Moordhoeve’

In 2013 kwam er in het nieuws dat de moord aan de Achterweg in Culemborg alweer 90 jaar geleden was. Dit wekte direct Arjan zijn interesse. “In 1923 werd Culemborg opgeschrikt door een dubbele roofmoord. De destijds 76-jarige Toon van Wiggen en zijn 69-jarige zus Gerrigje werden in hun boerderij aan de Achterweg op gruwelijke wijze om het leven gebracht. De boerderij werd sindsdien ‘De Moordhoeve’ genoemd.”

Deze cold case wilde Arjan graag oplossen omdat er ook een persoonlijk tintje aan deze zaak zit. “Ik wist al wel van deze zaak af omdat de familie van mijn moederskant daar woonde en daarom ben ik er ook gelijk mee aan de slag gegaan.” De zaak kreeg opnieuw veel aandacht (onder andere van Peter R. de Vries) en dat was voor Arjan het startschot om verder te gaan met andere zaken. “Een langere tijd deed ik dit alleen maar toen ik met meerdere speurders ging samenwerken, kregen we meer publiciteit en hebben we onze website www.moordverhalen.nl gelanceerd. Daar delen we onze bevindingen om zodoende ook meer tips te genereren.”

Onopgeloste moordzaken

Naast de Moordhoeve, zijn er nog veel meer op te noemen. “Denk aan de moord op de 12-jarige Rinie Wielheessen (1970 te Gaanderen) en de moord op de 25-jarige Dieuwerke van der Vlegel (1995 te Harderwijk). Maar ook de moord op Joodse Jozef Friedman uit 1982. Hij werd in Culemborg naakt en gewurgd gevonden. We hebben daar recent een sterke tip over ontvangen.” Toch is Arjan niet per se direct opzoek naar de dader. “De ‘wie’ is niet zo wezenlijk belangrijk, we de wat, waar, wanneer, waarmee en waarom wel.” De stichting doet aan waarheidsvinding en daarnaast staan ze de nabestaanden bij. “Dit is voor ons ook belangrijk.”

Gouden informatie

Om deze onopgeloste moordzaken te kunnen oplossen, zijn tips van anderen altijd welkom. “Op een gegeven moment houdt het op omdat onze doelgroep komt te overlijden. We spreken vaak mensen van 80- en 90-plussers. Maar waarschijnlijk lopen er nog wel enkele honderden mensen rond met gouden informatie. Vaak zijn dit wel sterfbedverhalen.” Kijk voor meer informatie op www.occculemborg.nl of op www.moordverhalen.nl.

Fleur van Eeuwijk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Het Kyiv Sofia Kamerkoor.
Benefietconcert Kyiv Sofia Kamerkoor Nieuws 27 apr, 22:46
Afbeelding
Dansers Studio Urban te zien in Het Feest van tante Rita 2 Nieuws 27 apr, 22:14
IMG_8372
Culemborg kleurt oranje tijdens optocht met versierde fietsen met korte video's 27 apr, 16:11
• Bandleden van De Gang van Zaken met hun prijzen.
Juryprijs én publieksprijs voor De Gang van Zaken tijdens Parelfinale 2024 Nieuws 27 apr, 14:02
• Raquel Garcìa Hermida-van der Walle (r.) en D66-afdelingsvoorzitter Josefien Rooks.
D66-politica Raquel Garcia Hermida: 'Europese uitdagingen zijn opeenstapeling lokale uitdagingen' Nieuws 26 apr, 17:00
• Jaan van der Gun.
Zes koninklijke onderscheidingen tijdens lintjesregen 2024 Culemborg Nieuws 26 apr, 15:02
Afbeelding
Muurschildering van 'Graaf Egbert Sigaren' opgefrist Nieuws 26 apr, 07:00
• De hulpdiensten waren snel ter plaatse.
Voetganger aangereden door maaltijdbezorger in Culemborg Nieuws 25 apr, 20:13