• Rogier Pattasina is één van de noeste werkers.
• Rogier Pattasina is één van de noeste werkers. Foto: Dick Aanen

Noeste arbeid in Moluks gebouw voor de officiële opening van 6 juli

Nieuws 1.279 keer gelezen

CULEMBORG • Na wekenlange noeste arbeid ziet het gebouw uit de jaren zestig er binnenkort weer helemaal tiptop uit. Het grove werk is bijna klaar, daarna begint de afwerking aan de vloer en het schilderwerk. De officiële opening staat gepland op zaterdag 6 juli.

“Iedereen is in elk geval heel blij met de uitbreiding en de modernisering van de keuken”, zegt bestuurslid Jos Verlangen. “Daardoor komen er straks veel meer culinaire mogelijkheden. Ook de toiletgroep is vernieuwd en uitgebreid met een invalidetoilet. Bovendien zijn de vloer, het podium, de kozijnen en de muren hersteld, wat zorgt voor een frisse uitstraling.”

De grotere bouwkundige aanpassingen aan het gebouw worden uitgevoerd in opdracht van de gemeente, eigenaar van het gebouw. Zo’n twintig vrijwilligers van de Molukse stichting zijn binnen in het gebouw aan het werk geweest. “Tot enkele jaren geleden bestond er een groot verschil van mening tussen het vorige stichtingsbestuur en het vorige college over het betalen van huur voor het stichtingsgebouw. Het vorige stichtingsbestuur wilde dat niet, omdat men zich baseerde op oude afspraken uit de jaren zestig. Met de komst van het nieuwe college in 2022 is de samenwerking veel constructiever. We zijn het eens geworden over een acceptabel huurbedrag.”

Grote betekenis

Het stichtingsgebouw heeft grote betekenis voor de Molukse gemeenschap, “Het is een plek waar generaties samenkomen, waar verhalen worden gedeeld en waar onze cultuur wordt gevierd”, staat op de website van stichting Arumbai. “Laten we samenwerken om ervoor te zorgen dat deze ontmoetingsplek behouden blijft en zelfs nog beter wordt.”

Het gebouw moet een bruisend centrum van activiteiten worden, waar iedereen welkom is. Van culturele evenementen tot educatieve programma’s. “We streven ernaar om activiteiten te organiseren die onze gemeenschap verrijken en verbinden.” Volgens bestuurslid Charada Ferdinandus ziet de Molukse gemeenschap echt uit naar de opening. “Dat bleek eerder dit jaar tijdens de informatieavond in gebouw De Salaamander. De belangstelling was zo groot, dat er zelfs stoelen bijgezet moesten worden.”

Activiteiten 

Inmiddels zijn al diverse activiteiten gepland. Zo is er op zaterdag 18 mei bij sporthal Parijsch in Culemborg de eerste editie van Pasar Arumbai. Pasar staat voor heerlijk eten, shoppen bij diverse kraampjes en je laten meeslepen door live muziek. 

Op zaterdag 29 juni staat een Pelitadag gepland. Het wordt een busreis vol ontmoetingen, cultuur en gezelligheid, speciaal voor de oudere Molukse generatie. En vervolgens in juli de officiële opening van het stichtingsgebouw op 6 juli. In het clubgebouw staan ook taallessen Maleis gepland. Voor de jeugd worden er weerbaarheidstrainingen, knutselmiddagen en filmavonden gepland.
Meer informatie op de website van Arumbai:

www.arumbai.nl

Vrijwilligers van de Molukse Stichting Arumbai in Culemborg werken hard om hun stichtingsgebouw nieuw leven in te blazen.

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Dansers Studio Urban te zien in Het Feest van tante Rita 2 Nieuws 27 apr, 22:14
IMG_8372
Culemborg kleurt oranje tijdens optocht met versierde fietsen met korte video's 27 apr, 16:11
• Bandleden van De Gang van Zaken met hun prijzen.
Juryprijs én publieksprijs voor De Gang van Zaken tijdens Parelfinale 2024 Nieuws 27 apr, 14:02
• Raquel Garcìa Hermida-van der Walle (r.) en D66-afdelingsvoorzitter Josefien Rooks.
D66-politica Raquel Garcia Hermida: 'Europese uitdagingen zijn opeenstapeling lokale uitdagingen' Nieuws 26 apr, 17:00
• Jaan van der Gun.
Zes koninklijke onderscheidingen tijdens lintjesregen 2024 Culemborg Nieuws 26 apr, 15:02
Afbeelding
Muurschildering van 'Graaf Egbert Sigaren' opgefrist Nieuws 26 apr, 07:00
• De hulpdiensten waren snel ter plaatse.
Voetganger aangereden door maaltijdbezorger in Culemborg Nieuws 25 apr, 20:13
Afbeelding
Op ontdekkingstocht? Gebruik de route app 'Struinen door de Verboden Kringen' Nieuws 25 apr, 15:00