Afbeelding
Foto: nl.123rf.com

Culemborg inventariseert mogelijkheden tot ombuigingen

Nieuws 1.840 keer gelezen

CULEMBORG • De gemeenteraad ontving vrijdag een inventarisatie van mogelijkheden om taken van de gemeente anders te doen, samen te voegen of niet meer te doen. Met deze ‘ombuigingsoperatie’ werkt Culemborg aan evenwicht in inkomsten en uitgaven en een duurzaam financieel gezonde gemeente. Het is een grote opgave, waar we allemaal mee te maken krijgen: inwoners, partners, ondernemers en organisaties.

Vanaf 2026 krijgt de gemeente veel minder geld van het Rijk, het zogenaamde Gemeentefonds. Tegelijkertijd heeft de gemeent in de komende jaren juist meer geld nodig, voor bijvoorbeeld renovatie/nieuwbouw van scholen en onderhoud van sportaccommodaties. En om op ontwikkelingen zoals de vergrijzing in te kunnen spelen. Daarnaast heeft het college ook ambities. Inkomsten en uitgaven moeten in evenwicht zijn: hoe meer taken en ambities, hoe meer geld er nodig is. Het gaat in totaal om miljoenen euro’s.

Afwegingen
De gemeente heeft de verantwoordelijkheid om in de ombuigingsoperatie de goede keuzes te maken voor de stad en haar inwoners. Wethouder Mischa Peters van Financiën: “Met deze inventarisatie weten we welke keuzemogelijkheden er voor de ombuigingen zijn. En daaruit blijkt ook hoe moeilijk de keuze gaat zijn die we moeten maken. Want alles op deze lijst is belangrijk en waardevol voor onze stad. Maar we hebben niet meer het geld om ook alles te blijven doen. En dus zullen we moeten kiezen. Zodat onze stad toegerust is voor de grote opgaven die op ons afkomen.”

Ombuigingen
Er is gekozen voor het woord ‘ombuigingen’, omdat het niet alleen om bezuinigingen gaat. Het gaat er ook om processen anders in te richten, projecten samen te voegen of inkomsten te verhogen. Om hier vorm aan te geven is in beeld gebracht wat er op de gemeente afkomt, wat de ambities zijn en welke gelden hiermee gemoeid zijn.

Twee lijsten
Er zijn twee lijsten naar de raad gegaan: Lijst A met nieuwe ontwikkelingen, opgaven en voornemens en lijst B met alle ombuigingsmogelijkheden. In beide lijsten zijn categorieën aangebracht. Welke ontwikkelingen zijn noodzakelijk en onontkoombaar? Welke ambities zijn uit te stellen? Welke ombuigingsmogelijkheden staan hiertegenover en welke ombuigingen laten we liever buiten beschouwing?

Meer informatie
Op 18 april stelt de raad het kader vast waartegen alle keuzes worden afgewogen, het zogenaamde afwegingskader. Op 25 april bespreekt het college deze eerste richting met de raad: welke keuzes werken we in de komende maanden verder uit? In de kadernota die de raad vóór de zomer vaststelt, worden de eerste keuzes definitief. Meer informatie over het proces van ombuigen staat op Culemborg.nl/ombuigingen.       

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Dansers Studio Urban te zien in Het Feest van tante Rita 2 Nieuws 27 apr, 22:14
IMG_8372
Culemborg kleurt oranje tijdens optocht met versierde fietsen met korte video's 27 apr, 16:11
• Bandleden van De Gang van Zaken met hun prijzen.
Juryprijs én publieksprijs voor De Gang van Zaken tijdens Parelfinale 2024 Nieuws 27 apr, 14:02
• Raquel Garcìa Hermida-van der Walle (r.) en D66-afdelingsvoorzitter Josefien Rooks.
D66-politica Raquel Garcia Hermida: 'Europese uitdagingen zijn opeenstapeling lokale uitdagingen' Nieuws 26 apr, 17:00
• Jaan van der Gun.
Zes koninklijke onderscheidingen tijdens lintjesregen 2024 Culemborg Nieuws 26 apr, 15:02
Afbeelding
Muurschildering van 'Graaf Egbert Sigaren' opgefrist Nieuws 26 apr, 07:00
• De hulpdiensten waren snel ter plaatse.
Voetganger aangereden door maaltijdbezorger in Culemborg Nieuws 25 apr, 20:13
Afbeelding
Op ontdekkingstocht? Gebruik de route app 'Struinen door de Verboden Kringen' Nieuws 25 apr, 15:00