Afbeelding
Foto: W Books

Lezing Historische Wegenatlas NL in Theater de Fransche School

Nieuws 1.013 keer gelezen

CULEMBORG • Het boek Historische Wegenatlas NL wordt door de uitgeverij WBooks als eerste getoond in Culemborg op dinsdag 23 april om 19:30 uur in Theater De Fransche School in Culemborg.

Het boek wordt hier als eerste getoond omdat de stad met de ligging aan het water en het spoor een niet onbelangrijke plaats inneemt in het verhaal.

Martin Berendsen en Paul Brood

De lezing en boekpresentatie over het ontstaan van wegen in Nederland wordt gehouden door Martin Berendsen en Paul Brood.

Je zou denken dat het in ons grotendeels vlakke land altijd gemakkelijk is geweest om je van A naar B te verplaatsen, maar niets is minder waar. 

Grote delen van het land waren te drassig

Grote delen van het land waren te drassig, de woeste gronden ondoordringbaar en de zandpaden die wel begaanbaar waren, liepen met een grote boog om de vele binnenmeren of werden om de haverklap doorsneden door kleine of grotere rivieren. En waar dat niet lukte, moesten de inwoners letterlijk op zoek naar de ‘doorwaadbare plaats’. 

Tot op de dag van vandaag zijn delen van ons wegennetwerk gebaseerd op die oude doorgangsroutes, met de Drents-Groningse Hondsrug als misschien wel het bekendste voorbeeld. Het is dan ook niet verwonderlijk dat juist in Nederland al die binnenwateren een formidabel transportnetwerk opleverden.

De typisch Nederlandse burgerlijke cultuur heeft al vanaf de zestiende eeuw gezorgd voor een van de allereerste vormen van openbaar vervoer: de trekschuit. Hoe kan het ook anders: ons eerste OV-netwerk bestond uit trekvaarten en jaagpaden. 

Routes van de postwagens

Samen met de beurtvaarten over de Zuiderzee en de routes van de postwagens vervoerden de strak gereguleerde diensten van trekschuiten boeren, burgers en buitenlui. 

Eind negentiende, begin twintigste eeuw beschikten grote delen van Nederland over een minstens zo fijnmazig netwerk van buurttrams en -spoorwegen. Ze zijn verdrongen door het massale autogebruik dat na de Tweede Wereldoorlog goed op gang kwam, maar in Historische Wegenatlas NL is te lezen dat delen van die oude streeknetwerken in de eenentwintigste eeuw zo weer in gebruik kunnen worden genomen. 

Zoiets bedenk je alleen in Nederland…

Het zou dagelijks kilometers file schelen. Of zou Rijkswaterstaat alweer nieuwe asfalteringsplannen op de plank hebben liggen? Rijkswaterstaat?, zou een gemiddelde buitenlander denken: die gaan toch niet over de wegen? Ja hoor, in Nederland is zelfs het wegverkeer een kwestie van Rijkswaterstaat. De ‘droge Waterstaat’ noemen ze dat, ter onderscheiding van de ‘natte Waterstaat’. Zoiets bedenk je alleen in Nederland…

Martin Berendse & Paul Brood belichten in de lezing ‘Het ontstaan van wegen in Nederland’, georganiseerd door het Historisch Genootschap Voet van Oudheusden de transportroutes en -bewegingen in en door de Lage Landen bij de zee.  

De lezing is gratis toegankelijk voor iedereen, maar vol is vol.

www.voetvanoudheusden.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Dansers Studio Urban te zien in Het Feest van tante Rita 2 Nieuws 27 apr, 22:14
IMG_8372
Culemborg kleurt oranje tijdens optocht met versierde fietsen met korte video's 27 apr, 16:11
• Bandleden van De Gang van Zaken met hun prijzen.
Juryprijs én publieksprijs voor De Gang van Zaken tijdens Parelfinale 2024 Nieuws 27 apr, 14:02
• Raquel Garcìa Hermida-van der Walle (r.) en D66-afdelingsvoorzitter Josefien Rooks.
D66-politica Raquel Garcia Hermida: 'Europese uitdagingen zijn opeenstapeling lokale uitdagingen' Nieuws 26 apr, 17:00
• Jaan van der Gun.
Zes koninklijke onderscheidingen tijdens lintjesregen 2024 Culemborg Nieuws 26 apr, 15:02
Afbeelding
Muurschildering van 'Graaf Egbert Sigaren' opgefrist Nieuws 26 apr, 07:00
• De hulpdiensten waren snel ter plaatse.
Voetganger aangereden door maaltijdbezorger in Culemborg Nieuws 25 apr, 20:13
Afbeelding
Op ontdekkingstocht? Gebruik de route app 'Struinen door de Verboden Kringen' Nieuws 25 apr, 15:00