• Eretentoonstelling ‘Levenskunst’ van Els Steendam in de Oud-Katholieke Kerk.
• Eretentoonstelling ‘Levenskunst’ van Els Steendam in de Oud-Katholieke Kerk. Foto: William Hoogteyling

Eretentoonstelling ‘Levenskunst’ van Els Steendam in de Oud-Katholieke Kerk

Nieuws 1.022 keer gelezen

CULEMBORG • Tachtig jaar vier je met een eretentoonstelling, dachten de organisatoren van ‘Levenskunst’, een tentoonstelling met werken van Els Steendam.

De werken weerspiegelen het pad van haar leven, een reis van ontdekking en groei. 

De expositie

Van zaterdag 13 april tot zaterdag 25 mei is ‘Levenskunst’ op zaterdagen te zien in de Oud-Katholieke Kerk op de Varkensmarkt in Culemborg. 

De werken, zeven in totaal, zijn op papier gemaakt met pastelkrijt en dienen als autobiografische mandala’s. Elke creatie onthult op intens persoonlijke wijze de cycli van groei, bloei en vergankelijkheid die Els Steendam heeft ervaren als jong meisje, puber, stewardess, partner van een arts, moeder en kunstenaar. 

Door middel van haar kunst verkent de kunstenaar thema’s als spelen, leren, reizen, rouwen, durven en mediteren, die allemaal een rol spelen in het weven van haar levensverhaal. 

Naast de expositie kunnen kunstliefhebbers kennismaken met ander werk van Els Steendam tijdens de speciale kunst aan huisverkoop op zondag 14 april in de oude huisartsenpraktijk aan de Oranje van Nassaulaan.

Verschillende kunstopleidingen

Els Steendam, geboren in 1943, heeft door de jaren heen verschillende parttime kunstopleidingen gevolgd, waarbij ze haar passie voor kunst verder ontwikkelde. Haar tijd als stewardess bij de KLM beschouwde ze als een periode van culturele en artistieke vorming, terwijl de laatste drie jaar voor de pandemie haar naar de Kunstacademie Arendonk in België brachten, waar ze de tekenroute volgde.

Gedurende haar leven heeft Els inspiratie gevonden in diverse kunstenaars, variërend van Joseph Beuys en Louise Bourgeois tot George O’Keefe en Marlène Dumas. Haar interesse in feministische thema’s en emancipatie bracht haar in contact met een breed scala aan artistieke expressies. 

In 1973 vestigde Els zich met haar man in Culemborg, waar ze in aanraking kwam met lokale kunstenaars. De liefde voor kunst groeide en leidde tot gezamenlijke tentoonstellingen en initiatieven zoals LekArt. Haar passie voor het verzamelen en tonen van kunst manifesteerde zich onder meer in de artsenpraktijk.

Artistieke taal

Na het verlies van haar ouders in 1993 begon Els een introspectieve fase waarin autobiografische elementen een prominente rol speelden. Oude foto’s en dia’s dienden als inspiratie om de vergankelijkheid en verbondenheid uit te drukken in haar werk, waardoor ze haar eigen artistieke taal ontwikkelde. 

Tijdens de pandemie heeft Els haar creatieve energie opnieuw aangewakkerd. De mandala, een geschenk van Anton Overweel en de Roos van Culemborg, kwam op haar pad en werd een bron van inspiratie voor haar recente werken. Een opmerkelijk stuk uit deze periode is “Ode aan het verplegend personeel”, een treffend tijdsdocument dat de kracht van kunst illustreert in het belichten van actuele gebeurtenissen.

Kunst zoekt huis

Els Steendam is een bijzonder productieve kunstenaar met een uitgebreid oeuvre van diverse kunstwerken. Ze hoopt dat veel van haar kunstwerken een nieuw thuis vinden, nu ze haar oude atelier - de voormalige huisartsenpraktijk - heeft verkocht. Daarom biedt Els naast de tentoonstelling ook een unieke kans om haar kunst aan te schaffen tijdens een speciale verkoop aan huis op zondag 14 april van 14.00 tot 16.00 uur.

Informatie
Locatie van de tentoonstelling: Oud-Katholieke Kerk, Varkensmarkt, Culemborg. Data: 13 april tot 25 mei 2024. Openingstijden: Zaterdagen (13.00-17.00 uur).
Kunst zoekt huis: speciale verkoop aan huis. Datum: Zondag 14 april 2024. Tijd: 14.00 - 16.00 uur. Geïnteresseerden kunnen zich melden via henriett@lepke.nl.

Christine Kieviet

Redactiecoördinator van Het Kontakt-West Betuwe, Het Kontakt-Tiel en Het Kontakt-Culemborgse Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Dansers Studio Urban te zien in Het Feest van tante Rita 2 Nieuws 27 apr, 22:14
IMG_8372
Culemborg kleurt oranje tijdens optocht met versierde fietsen met korte video's 27 apr, 16:11
• Bandleden van De Gang van Zaken met hun prijzen.
Juryprijs én publieksprijs voor De Gang van Zaken tijdens Parelfinale 2024 Nieuws 27 apr, 14:02
• Raquel Garcìa Hermida-van der Walle (r.) en D66-afdelingsvoorzitter Josefien Rooks.
D66-politica Raquel Garcia Hermida: 'Europese uitdagingen zijn opeenstapeling lokale uitdagingen' Nieuws 26 apr, 17:00
• Jaan van der Gun.
Zes koninklijke onderscheidingen tijdens lintjesregen 2024 Culemborg Nieuws 26 apr, 15:02
Afbeelding
Muurschildering van 'Graaf Egbert Sigaren' opgefrist Nieuws 26 apr, 07:00
• De hulpdiensten waren snel ter plaatse.
Voetganger aangereden door maaltijdbezorger in Culemborg Nieuws 25 apr, 20:13
Afbeelding
Op ontdekkingstocht? Gebruik de route app 'Struinen door de Verboden Kringen' Nieuws 25 apr, 15:00