• Dirk Janse is de nieuwe directeur van het Elisabeth Weeshuis Museum.
• Dirk Janse is de nieuwe directeur van het Elisabeth Weeshuis Museum. Foto: Rob Higler

Interview met directeur van het Elisabeth Weeshuis Museum Dirk Janse

Nieuws 1.383 keer gelezen

CULEMBORG • Sinds 1 januari 2024 is Dirk Janse (42) de nieuwe directeur van het Elisabeth Weeshuis Museum. Inmiddels heeft hij zichzelf geïnstalleerd en kijkt hij ernaar uit om bezoekers te ontvangen en mooie exposities te organiseren. 

Dirk volgt Leonieke Terlouw op die al eerder naar een andere functie vertrok. “De stad is rijk aan historie en dat is bijzonder.”

Als jonge jongen in Rijksmuseum
Nadat Dirk zijn studie geschiedenis in Utrecht afrondde, kreeg hij de kans om bij het Rijksmuseum in Amsterdam te werken. “Ik liep daar als jonge jongen rond en dat was heel gaaf. Daarna ben ik een tijdje Junior Conservator geweest bij de afdeling Nederlandse geschiedenis, werkte ik bij het Nationaal Archief in Den Haag en bij Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH), eveneens in Den Haag.”

Website ‘Collectie Gelderland’
De laatste jaren werkte hij bij Erfgoed Gelderland. “Dit is een coöperatie van musea, archieven en historische verenigingen die samenwerken.” Hier was Dirk Hoofd Collecties. “We hebben de website ‘Collectie Gelderland’ waar musea hun collectie digitaal kunnen presenteren. De collectie van het Elisabeth Weeshuis Museum is daar bijvoorbeeld ook terug te vinden.”

Ik vind het erg leuk om in onze tuin aardbeien en bramen te laten groeien

Hobby’s en vrije tijd
Naast een uitgebreide carrière, heeft de nieuwe directeur ook verschillende hobby’s. “Mijn vrouw, twee kinderen van acht en tien en ik wonen al tien jaar in Buurmalsen. Daar hebben we een vrijstaand huis met een ruime tuin, hond, kat en kippen. Ik vind het erg leuk om in onze tuin aardbeien en bramen te laten groeien.”

Daarnaast houdt hij ervan om musea, voorstellingen, concerten en films te bezoeken. “Zo hebben we ook al best vaak het Elisabeth Weeshuis Museum bezocht!”

Nieuwe functie als directeur
Vorig jaar zomer zag Dirk een vacature voorbijkomen dat het Elisabeth Weeshuis Museum een nieuwe directeur zocht. “Ik miste de laatste jaren het werken met een tastbare collectie en het contact met de bezoekers omdat ik veel digitaal bezig was. Daarom sprak deze functie mij aan en besloot ik ze te bellen. We waren allemaal erg enthousiast en zodoende werd ik de nieuwe directeur.”

Het is belangrijk dat je alles goed met elkaar afstemtContacten
De stad leert hij steeds beter kennen. “Er is hier zoveel historie om me in te verdiepen!” Als directeur onderhoudt hij de contacten met anderen. “Denk aan de Vereniging van Vrienden van het Elisabeth Weeshuis Museum, de Fransche School en de Gelderlandfabriek. Maar daarnaast heb ik ook contact met de bibliotheek, de Witte Schuur, de Volksuniversiteit en de breiclub die in ons gebouw zitten. Het is belangrijk dat je alles goed met elkaar afstemt. Gelukkig werk ik samen met een betrokken team.”

Meer mensen naar het museum toetrekken
Dirk geniet van de bezoekers, de schoonheid van de kunstwerken en het fascinerende verhaal van het weeshuis. “Maar het mooiste is als je dat aan anderen kunt laten zien. Daarom hoop ik de komende jaren nog meer bezoekers naar het museum toe te kunnen trekken.” En hoe hij dit wil doen? “Denk bijvoorbeeld aan leuke exposities, projecten en activiteiten waarbij een brede doelgroep wordt aangesproken.”

Bijzondere familiereünie
Eén zo’n expositie zou al wel eens over een paar weken kunnen plaatsvinden. “Kasteel Huis Bergh in Gelderland heeft prachtige kunstcollecties en we hebben een bruikleenverzoek gedaan voor vijf portretten. De geportretteerden zijn familieleden van Catharina van den Berg die getrouwd was met Floris II van Pallandt uit Culemborg. Ze had wel vijftien broers en zussen. Het zou dus een bijzondere familiereünie zijn als zij elkaar na vier eeuwen weer eens zouden treffen in Culemborg.”

Sterkere positie
Hoe dan ook hoopt Dirk dat het museum een nog sterkere positie in de stad krijgt. “Ik zou het leuk vinden om de rijke geschiedenis van de stad te kunnen blijven tonen en het verhaal van het weeshuis verder te kunnen uitdiepen. Dit wil ik bereiken samen met culturele partners en inwoners.”

Over de nieuwe directeur
Wie: Dirk Janse (42).
Waar: directeur van het Elisabeth Weeshuis Museum in Culemborg.
Hobby’s: lezen en musea, zijn tuin, voorstellingen, films en concerten bezoeken.
Favoriete hotspot: het museum dat een rijke geschiedenis heeft.

Fleur van Eeuwijk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De winnaars van vorige editie wachten op hun opvolgers. Bouwdorp 2024 komt eraan!
Bouwdorp Culemborg 2024: laatste week van de zomervakantie Nieuws 17 uur geleden
Guitar Ray Nijenhuis
Blues in Gelderlandfabriek met Herbie Blues en Guitar Ray Nieuws 19 uur geleden
Afbeelding
Voertuig te water aan de Lange Aventuurseweg in Culemborg 112 22 apr, 15:26
• Rayan Dahri ontwijkt een tackle tegen Hertha.
Focus'07 vervalt in herhaling en laat tegen Hertha weer kostbare punten liggen Sport 22 apr, 05:58
Afbeelding
Personenauto rijdt tegen boom aan op de Rommersteeg in Culemborg 112 20 apr, 15:20
• De Gang van Zaken speelde zich in Geldermalsen overtuigend naar de finale.
Wie wint Parel van de Betuwe 2024? Nieuws 19 apr, 17:38
Afbeelding
Open dag nieuwe pand Hospice Nocturne Overig 19 apr, 17:27
KEC meets Dance
Kunst Educatie Culemborg treedt op met Dance Art Studio Nieuws 19 apr, 12:00