Afbeelding
Foto: Karin van de Kar

Veilig praten over geldproblemen in ‘Het Geldpraat café’

Algemeen 1.399 keer gelezen

CULEMBORG • Nikki Beeren (24) wil mensen een plek bieden waar ze veilig met elkaar kunnen praten over hoe men tegen geldproblemen aanloopt of juist rondkomt.

Met hulp van de wijkcoaches van ElkWelzijn is haar idee omgesmeed tot een concreet project: het geldpraat café. Onder het genot van een kopje koffie of thee praten over geld, schulden en bestedingen. De eerste bijeenkomst vindt plaats op dinsdag 4 april van 10.30 tot 12.00 uur in de bibliotheek.

Alles duurder

Nikki Beeren: “Zeker de laatste tijd wordt alles schrikbarend snel duurder. Veel inwoners van Culemborg zullen dat terdege voelen. Het gaat erom dat mensen vanuit allerlei achtergronden met elkaar ervaringen uitwisselen en zo spanningen kwijt kunnen of leerpuntjes opsteken.”

Voor iedereen

“Het is voor iedereen die zich aangesproken voelt, man of vrouw, jong en oud, met een westerse of niet-westerse achtergrond. Het café idee zit daarin dat mensen elkaar ontmoeten en ongedwongen in gesprek gaan bij een gratis kopje koffie of thee.” 

Belangrijk onderwerp

Nikki heeft dit idee al sinds haar achttiende. Het idee was eerst nog vaag. “Met mijn moeder, die actief is op maatschappelijk gebied, had ik het erover. We deden beide vrijwilligerswerk bij de formulierenbrigade. Ik wil graag een koppeling maken tussen maatschappelijke activiteiten en intermenselijk contact. De wetten en regels van bovenaf en de mens die zich moet zien te redden. Een praatcafé met een belangrijk onderwerp, past daar goed in.”

Stage

Sinds bijna een jaar loopt Nikki stage bij ElkWelzijn. Met het enthousiasme en deskundigheid van de wijkcoaches is haar idee omgesmeed tot een concreet project. “We hebben breed gebrainstormd over wat en hoe. Niet alleen met ElkWelzijn, maar ook met de afdeling Schuldhulpverlening van de gemeente, met mensen van het Leerhuis en van de sociale wijkteams, met professionals en vrijwilligers. We hebben een subsidie van de gemeente gekregen via het Initiatievenloket. Voor alle duidelijkheid, het geldpraat café is geen project van ElkWelzijn, maar staat op zichzelf.”

Startbijeenkomst 4 april

“Op dinsdag 4 april starten we in de bovenzaal van de Bibliotheek. Er is een infomarkt, waar diverse professionals en vrijwilligers zich presenteren. Denk aan ElkWelzijn, de sociale wijkteams, de gemeente met deskundigen van de Schuldhulpverlening, maar ook vrijwilligers van SchuldHulpMaatje. Vanaf dan is het geldpraat café elke dinsdagochtend open. Bovendien komt er maandelijks op de woensdagavond een themabijeenkomst met steeds wisselende onderwerpen en een deskundig inleider. Denk aan experts over energieregelingen en –besparingen, een budgetcoach over het huishoudbudget of aan iemand met tips voor uitjes/leuke vakanties, ook voor de kinderen en voor weinig geld.”

Praktische info

Dinsdagochtend 4 april start het geldpraat café met een infomarkt van 10.30 tot 12.00 uur, daarna elke dinsdagochtend zelfde tijd. De eerste thema-avond is woensdag 26 april om 19.00 uur en daarna elke laatste woensdagavond van de maand zelfde tijd.
Bibliotheek, Herenstraat 29 Culemborg.

Tekst: Jan Heijink

Christine Kieviet

Redactiecoördinator van Het Kontakt-West Betuwe, Het Kontakt-Tiel en Het Kontakt-Culemborgse Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Rick Snel bij de Grote of Barbakerk waar de vijfde editie van Music For The Universe wordt gehouden.
Een muzikale reis door het universum met Rick Snel in de Barbakerk Nieuws 22 uur geleden
• Foto uit 2022 ter illustratie. 
Onsteken bevrijdingsvuur door burgemeester Hans Beenakker en defile militaire voertuigen.
Liberation Routes in Rivierenland Nieuws 25 apr, 07:00
Afbeelding
Praatje met de buren: basis voor warme en gastvrije omgeving Nieuws 24 apr, 20:41
Afbeelding
Hondenpoep? Gemeente Culemborg vraagt om uw mening Nieuws 24 apr, 20:32
Afbeelding
Stadsspeld voor Rudy Span: vrijwilliger bij Hospice Nocturne Nieuws 24 apr, 17:34
Afbeelding
Koninklijke Onderscheiding voor Ronald Schouten Nieuws 24 apr, 17:00
• Verdediger Stan de Heer van Focus'07 in actie.
Talent én plezier bij Spring Tournament bij Focus'07 Sport 24 apr, 13:17
• Kookclub klaar om samen aan tafel te gaan.
Onvergetelijke Kookclub opent deuren in Tiel Nieuws 24 apr, 12:00