Afbeelding
Foto: aangeleverd

Rookmelders zijn vanaf 1 juli op iedere verdieping wettelijk verplicht

Algemeen 272 keer gelezen

CULEMBORG • Vanaf 1 juli 2022 zijn rookmelders op iedere verdieping wettelijk verplicht. “Het mag dan wel de wetgeving zijn, maar je hangt rookmelders écht op voor eigen veiligheid en voor die van de ander”, zegt Theo van Dodewaard van Veiligheidsregio Gelderland-Zuid 

Theo is expert op het gebied van brandveilig leven en is Officier van Dienst. Dat betekent dat hij tijdens grote (brand)incidenten de leiding neemt. Hij zit al ruim 30 jaar in het vak en weet als geen ander hoe belangrijk rookmelders zijn.  

Brand- en rookontwikkeling
“Brand kan werkelijk iedereen overkomen. Zelf woon ik veilig, maar ook bij mij kan brand in de meterkast ontstaan”, vertelt Theo. Je hebt het simpelweg vaak niet door en brand- en rookontwikkeling gaat enorm snel. Binnen een paar minuten kunnen er al flinke vlammen zijn. “Je blijft je verbazen over de oorzaken. Soms komt het door roken in bed, koken en het niet onderhouden van de cv-installatie. Maar het kan ook plots ontstaan door oververhitte laptops, brand in elektrische apparaten zoals telefoonopladers, fietsaccu’s of wasdrogers. Daarom is het zo belangrijk dat iedereen op elke verdieping een werkende rookmelder heeft hangen.”  

Een rookmelder voorkomt geen brand, maar detecteert en waarschuwt je heel snel dat je weg moet gaan en de brandweer moet bellen. Vaak denken mensen dat ze brand vanzelf wel merken en ruiken, maar integendeel. Theo zegt: “Als je slaapt, slaapt je neus ook. Je wordt niet wakker van rook, wel van de rookmelder.” Rookmelders heb je niet alleen voor jezelf, maar ook voor anderen: je partner, kinderen of je buren. Zo zorg je ook dat zij veilig wonen.” 

Uit onderzoek blijkt dat 75% van de huiseigenaren al rookmelders heeft. “Je denkt misschien: veel te moeilijk voor mij. Maar geloof mij, iedereen kan zelf rookmelders ophangen. Het is zo gepiept. Rookmelders kun je zelfs plakken. Natuurlijk heb ik thuis ook rookmelders hangen”, zegt Theo. 

Meer informatie op www.rookmelders.nl

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt editie Leerdam en Het Kontakt editie Vianen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Vriendenschaar degradeert naar vierde klasse Sport 13 uur geleden
Afbeelding
Schitterend weer en recorddeelname tijdens 31e editie van Oldtimerdag Culemborg Fotoreportage 27 mei, 20:42
Afbeelding
Interview met zwemsters Chantal van der Horst en Trudie van Niejenhuis Sport 27 mei, 13:14
Afbeelding
Culemborgse stadsspeld voor Rieks Hoogenkamp Nieuws 26 mei, 20:58
Afbeelding
Drie tips voor een geslaagd vrijgezellenfeestje voor mannen Ingezonden mededeling 26 mei, 13:07
Afbeelding
Culemborg gaat incontinentie- en luiermateriaal recyclen én wasbare luiers stimuleren Nieuws 26 mei, 12:03
Afbeelding
Beperkt parkeren op de markt tijdens uitvaartdiensten mogelijk gemaakt Nieuws 26 mei, 11:08
Afbeelding
Uitdaging voor jubilerend Pieter Aafjes om op hoogste muzikale niveau te blijven Algemeen 26 mei, 10:55