• Gastcurator Maartje van den Heuvel
• Gastcurator Maartje van den Heuvel Foto: aangeleverd

LekArt op zoek naar regionale kunstenaars voor festival in september

Algemeen 514 keer gelezen

CULEMBORG • LekArt is op zoek naar regionale kunstenaars voor het festival ‘River Deep - pracht en kracht van de rivier’. Het festival LekArt 2022 is van 23 tot en met 25 september, op en rond Werk aan het Spoel.

Maartje van den Heuvel (1967) uit Haarlem is dit jaar de gastcurator van het tweejaarlijkse cultuurfestival, dat in 2018 voor het laatst plaatsvond. “We hebben natuurlijk onze eigen netwerken, maar in de regio zijn ongetwijfeld kunstenaars actief met nieuw werk. Of ze lopen met plannen waar nog niemand weet van heeft. Als dat aansluit bij ons thema, dan is het heel fijn als ze zich melden.”

River Deep
Het thema van LekArt 2022 verwijst naar de rivier de Lek als allesbepalend natuurelement in het landschap rond Culemborg. Van den Heuvel: “Dit gebied staat bol van de landschappelijke cultuurhistorie, waarin steeds de rivier de hoofdrol speelt. Meer dan in eerdere edities gaat LekArt 2022 over dit rivierlandschap, en hoe beeldende kunst van nu daar een wisselwerking mee aangaat. Centrale gedachte van het festival is: alleen als we respect hebben voor de rivier en haar diep blijven doorgronden, kunnen we er in de toekomst mee blijven samenleven.”

Vier motieven
Van den Heuvel is gepromoveerd in de kunstgeschiedenis op een thema op het snijvlak tussen landschap en beeldende kunst en voelt zich in de Lekstad helemaal in haar element. “De locatie en plek zijn enorm inspirerend en bieden veel mogelijkheden. Die vertaal ik naar vier motieven: ‘Dijk’ gaat over maakbare infrastructuur van snelwegen, kanaal, stuwen, sluizen en het spoor. ‘Wachter’ over het militaire landschap van de waterlinie. ‘Jaagpad’ de zeventiende-eeuwse schilders die langs de rivier hun beroemde riviergezichten zagen. Om uit te komen bij ‘Stroom’, over ons hernieuwd openstellen voor karakter en wil van de rivier.”

Wandelen en fietsen
De reikwijdte wordt groter. Nog altijd is Werk aan het Spoel het centrum en bevindt het overgrote deel van de kunstwerken zich daar. Maar Van den Heuvel wil kunst- en natuurliefhebbers ook laten wandelen en fietsen, zowel richting Everdingen en Vianen als Wijk bij Duurstede. Onderweg worden bezoekers verrast, zoals bij de stuwen, sluizen en de voormalige militaire elementen, de forten aan weerszijden van de Lek en hun schootsveld.

Wie de totstandkoming van LekArt 2022 van nabij wil volgen kan iedere tweede dinsdag van de maand van 19.30-21.30 uur bij Werk aan het Spoel naar het LekArt Lab. Daar delen kunstenaars en andere samenstellers de vorderingen.

Entree: 5 euro/studenten 3 euro.

Meer informatie op www.lekart.nl. Aanmelden kunstenaars bij: maartje@lekart.nl

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Rick Snel bij de Grote of Barbakerk waar de vijfde editie van Music For The Universe wordt gehouden.
Een muzikale reis door het universum met Rick Snel in de Barbakerk Nieuws 21 uur geleden
• Foto uit 2022 ter illustratie. 
Onsteken bevrijdingsvuur door burgemeester Hans Beenakker en defile militaire voertuigen.
Liberation Routes in Rivierenland Nieuws 25 apr, 07:00
Afbeelding
Praatje met de buren: basis voor warme en gastvrije omgeving Nieuws 24 apr, 20:41
Afbeelding
Hondenpoep? Gemeente Culemborg vraagt om uw mening Nieuws 24 apr, 20:32
Afbeelding
Stadsspeld voor Rudy Span: vrijwilliger bij Hospice Nocturne Nieuws 24 apr, 17:34
Afbeelding
Koninklijke Onderscheiding voor Ronald Schouten Nieuws 24 apr, 17:00
• Verdediger Stan de Heer van Focus'07 in actie.
Talent én plezier bij Spring Tournament bij Focus'07 Sport 24 apr, 13:17
• Kookclub klaar om samen aan tafel te gaan.
Onvergetelijke Kookclub opent deuren in Tiel Nieuws 24 apr, 12:00