• Kim Verschoor en Dennis Bosch bij ‘People from behind’.
• Kim Verschoor en Dennis Bosch bij ‘People from behind’. Foto: William Hoogteyling

Kunstwerk oud-leerling siert hal Lek en Linge

Algemeen 1.383 keer gelezen

CULEMBORG • Een bijzonder kunstwerk siert prominent de hal van de vmbo-locatie van Lek en Linge in Culemborg. Niet alleen is het werk heel passend bij de school, het is ook nog eens gemaakt door kunstenaar Kim Verschoor die haar middelbare schooltijd op Lek en Linge doorbracht.

Het kunstwerk heeft als titel ‘People from behind’ en waarom dat zo is, ontdek je vrij snel. De mensfiguren die aan dunne draden in de lichtschacht boven de receptie hangen, hebben geen voorkant. Je ziet geen gezichten, uit welke hoek je ze ook bekijkt.

Diversiteit

“Toen ik het werk voor het eerst zag, wist ik meteen waar het moest komen”, zegt Dennis Bosch, sinds begin dit schooljaar als locatiedirecteur de opvolger van André Viets die met pensioen is gegaan. “De kennismaking was vorig jaar zomer in de Grote of Barbarakerk tijdens de expositie ‘Dan liever de lucht in’. Heel indrukwekkend om daar al die kunstwerken te zien hangen”. 

De groep mensen stelt een bont gezelschap voor. Jong, oud, man, vrouw, vrolijk huppelend, sportief of leunend op een wandelstok of schuifelend achter een rollator. “Het geeft de diversiteit aan die je ook bij ons op school aantreft”, zegt Bosch. “En het mooie is ook dat je het op drie verdiepingen tegenkomt. Soms moet je goed kijken, dan duurt het even voor het kwartje valt”.

CultuurProfielSchool

Met People from behind hebben inmiddels drie van de vier locaties van Lek en Linge een luchtkunstwerk. In 2020 was ook een expositie in de Grote of Barbarakerk, ‘Vliegend vrij’, en daar werden twee luchtkunstwerken aangeschaft. Het zes meter lange ‘Ik en mijn mening’ van Frank Straatman is te vinden in de hal van het brugklasgebouw, het vier meter tellende ‘Stranger’ van Paul Vendel en Sandra de Wolf kreeg een prominente plek in de vwo-locatie. “Alle drie in de hal, waar ze horen”, vindt Bosch. “Lek en Linge is een CultuurProfielSchool en dat stralen we ook hiermee uit”.

Nieuwsgierig

Beeldend kunstenaar Kim Verschoor is blij verrast door de aankoop. “Het maakt het extra leuk dat ik hier op school heb gezeten. In 1998 haalde ik mijn diploma, toen stond alleen het vwo-gebouw aan de Multatulilaan er nog maar. Tekenen, handvaardigheid en gym waren mijn favoriete vakken”. 

Over haar inspiratie zegt ze: “Ik was achttien toen ik in een snackbar een ouder echtpaar een ijsje zag eten, van achter gezien. Dat beeld emotioneerde mij, om verschillende redenen en heeft me nooit meer losgelaten. Later heb ik dit in mijn werk toegepast. Iedereen kan hier zijn eigen verhaal maken. Wie zijn zij? Waar gaan ze naartoe? Waar denken ze aan?” Die ervaring heeft Dennis Bosch ook: “Zeker kinderen spreekt dit aan. Ze zijn nieuwsgierig, er wordt over gesproken. En dat is precies de bedoeling, dat het iets losmaakt”.

Christine Kieviet

Redactiecoördinator van Het Kontakt-West Betuwe, Het Kontakt-Tiel en Het Kontakt-Culemborgse Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Dansers Studio Urban te zien in Het Feest van tante Rita 2 Nieuws 27 apr, 22:14
IMG_8372
Culemborg kleurt oranje tijdens optocht met versierde fietsen met korte video's 27 apr, 16:11
• Bandleden van De Gang van Zaken met hun prijzen.
Juryprijs én publieksprijs voor De Gang van Zaken tijdens Parelfinale 2024 Nieuws 27 apr, 14:02
• Raquel Garcìa Hermida-van der Walle (r.) en D66-afdelingsvoorzitter Josefien Rooks.
D66-politica Raquel Garcia Hermida: 'Europese uitdagingen zijn opeenstapeling lokale uitdagingen' Nieuws 26 apr, 17:00
• Jaan van der Gun.
Zes koninklijke onderscheidingen tijdens lintjesregen 2024 Culemborg Nieuws 26 apr, 15:02
Afbeelding
Muurschildering van 'Graaf Egbert Sigaren' opgefrist Nieuws 26 apr, 07:00
• De hulpdiensten waren snel ter plaatse.
Voetganger aangereden door maaltijdbezorger in Culemborg Nieuws 25 apr, 20:13
Afbeelding
Op ontdekkingstocht? Gebruik de route app 'Struinen door de Verboden Kringen' Nieuws 25 apr, 15:00