• Kees van der Zaag, fractievoorzitter van de ChristenUnie
• Kees van der Zaag, fractievoorzitter van de ChristenUnie Foto: Gemeente Culemborg

ChristenUnie wil snel duidelijkheid over Pavijen

Algemeen Culemborg Kiest 721 keer gelezen

CULEMBORG • ChristenUnie wil dat het college voor de raadsvergadering van 7 februari 2022 met een haalbaar transformatie- en transitieplan komt voor de beoogde woningbouw in Pavijen. Als dat niet lukt, gaat de fractie niet akkoord met nog eens een extra budget van 1,4 miljoen.

Fractievoorzitter Kees van der Zaag: “Sinds de zomer is er een half miljoen euro geïnvesteerd om de haalbaarheid van de plannen voor woningbouw in Pavijen uit te werken. Op basis van globale schetsen van de nieuwe wijk en ruwe berekeningen heeft de gemeenteraad daarmee ingestemd. Het haalbaarheidsonderzoek bleek niet het hoofddoel van het college te zijn. Wel het binnenhalen van subsidie. De subsidie is toegekend en het succes wordt gevierd.” 

‘Te vroeg gejuicht’
Maar volgens de ChristenUnie wordt er veel te vroeg gejuicht. “Een visie ontwikkelen voor een nieuw plangebied is goed. Om te bepalen hoe een nieuwe wijk er uit komt te zien en te bepalen voor wie je wilt bouwen. Een visie kan in onze ogen niet zonder realisme. Je moet eerst de zekerheid hebben hoeveel bouwgrond je hebt. Wat vast staat, is dat de gemeente tot nu toe geen bouwgrond heeft aangekocht. En het college heeft het afgelopen half jaar te weinig gedaan om dat te realiseren. Dus die bouw van 1900 wonen in 10 jaar komt nu al in gevaar. Laat staan dat zoveel woningen bouwen nodig is. Om onze lokale wooncrisis op te lossen.”

Moeizaam proces
Van der Zaag snapt dat dit een moeizaam proces is. “Voor ons geldt dat je toch wel serieus met de bedrijven in gesprek kunt gaan. We constateren tegelijkertijd dat dit te weinig heeft plaatsgevonden. Daardoor is het nu niet duidelijk hoeveel het kost om bedrijven te helpen pijnloos te verhuizen. Want de mooie bedrijven op de Pavijen dwingen weg te gaan is niet alleen onwenselijk en onrechtvaardig. Het mag ook niet. Ondernemers worden nu al een half jaar aan het lijntje gehouden. Zonder duidelijk perspectief. Dat is te lang. Ons geduld raakt op.”

Echt nodig?
“Iedere keer”, aldus Van der Zaag, “lees je in de media dat er in 10 jaar 1900 woningen in de Stationsomgeving worden gerealiseerd. Bouwen we hier voor de subsidie of is deze uitbreiding nodig in Culemborg? Hoeveel huizen zijn er echt nodig zijn om de woningnood voor Culemborgers te verlichten? Uit onderzoek dat in de zomer is uitgevoerd, blijkt dat ruim 1250 woningen genoeg zouden moeten zijn voor de komende 10 jaar. En er lopen nog diverse bouwprojecten die daarin mee tellen. Dat vergeet het college in de media te melden.”

Daarnaast heeft de ChristenUnie volgens Van der Zaag ook aangetoond dat er in Voorkoop nog drie bouwplekken zijn voor jongeren en ouderen. En kijk ook eens naar de locatie aan de Dr. Hockesingel. “Pas de wegstructuur aan en bouw er appartementen bij. Dat is nog eens een oplossing voor meerdere problemen: tegengaan van verkrotting, verbeteren verkeerscirculatie (verkeersknelpunt) en je biedt ouderen en jongeren een kans om dichtbij de binnenstad en een zorgcentrum te gaan wonen.”

Kortom, zo concludeert Van der Zaag, er zijn helemaal geen 1900 maar ongeveer 800 woningen nodig in de Stationsomgeving. “En die opgave van 3000 waar in de wethouder in de krant over schrijft, is bouwen voor de Randstad en veel te ambitieus om Culemborg leefbaar en mooi te houden.”

Ontwijkende antwoorden
De ChristenUnie is het zat om steeds weer ontwijkende antwoorden te krijgen en wil dat er nu eerst een concreet plan komt. “Die financieel haalbaar is en antwoord geeft op wat we willen bouwen. Allereerst dus een plan voor elk van bedrijven met financiële onderbouwing: wil het bedrijf verhuizen, zo ja waar dan heen en tegen welke kosten. Als dat niet zo is, wat is dan de consequentie voor het woningenplan? Daarmee weet je hoeveel ruimte er nu echt nodig is voor woningbouw in Culemborg. Vervolgens moet je kijken hoeveel huizen en appartementen je echt nodig hebt en hoe dat past op een manier dat je een groene, betaalbare en aantrekkelijke wijk krijgt.”

Manhattan aan het spoor
Na vele geheime documenten is er volgens de CU-fractievoorzitter nu eindelijk een schets van de nieuwe wijk: voornamelijk appartementen blokken en een hoge woontoren in het midden. “Culemborg wordt Manhattan aan het spoor. En niet de groene diverse wijk die wordt beloofd. En met de lage parkeernorm in de plannen zijn er terechte zorgen bij de omwonenden over de parkeerdruk. Eerst een haalbaarheidsplan dus en afhankelijk van de uitkomst verder investeren in het detail ontwerp. Want als het allemaal niet blijkt te lukken, wil je niet 2 miljoen euro gemeenschapsgeld besteed hebben zonder resultaat.”

De tijd die we winnen door pas op de plaats te maken, geeft de stedenbouwkundige ambtenaren en consultants de gelegenheid de bestaande bouwprojecten in Culemborg versneld uit te voeren en diverse beschikbare bouwterreinen in andere wijken te benutten. “En dat wil de ChristenUnie graag steunen. Versneld bouwen om antwoord te geven op de lokale wooncrisis. En je hebt tijd om een beter en realistisch plan voor de Stationsomgeving te ontwikkelen.”

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Rick Snel bij de Grote of Barbakerk waar de vijfde editie van Music For The Universe wordt gehouden.
Een muzikale reis door het universum met Rick Snel in de Barbakerk Nieuws 23 uur geleden
• Foto uit 2022 ter illustratie. 
Onsteken bevrijdingsvuur door burgemeester Hans Beenakker en defile militaire voertuigen.
Liberation Routes in Rivierenland Nieuws 25 apr, 07:00
Afbeelding
Praatje met de buren: basis voor warme en gastvrije omgeving Nieuws 24 apr, 20:41
Afbeelding
Hondenpoep? Gemeente Culemborg vraagt om uw mening Nieuws 24 apr, 20:32
Afbeelding
Stadsspeld voor Rudy Span: vrijwilliger bij Hospice Nocturne Nieuws 24 apr, 17:34
Afbeelding
Koninklijke Onderscheiding voor Ronald Schouten Nieuws 24 apr, 17:00
• Verdediger Stan de Heer van Focus'07 in actie.
Talent én plezier bij Spring Tournament bij Focus'07 Sport 24 apr, 13:17
• Kookclub klaar om samen aan tafel te gaan.
Onvergetelijke Kookclub opent deuren in Tiel Nieuws 24 apr, 12:00