Foto: Aangeleverd

Lezing in Gelderlandfabriek over eetcultuur mét hapjes

  •   keer gelezen

CULEMBORG • Niet te missen voor smulpapen, deze smakelijke lezing op 31 oktober tijdens de serie Preek & Pint in de Gelderlandfabriek in Culemborg. Manon Henzen duikt in de Nederlandse eetcultuur van late middeleeuwen tot en met de 19e eeuw. Natuurlijk ontbreken de hapjes niet.


Tijdens de ‘belevenislezing’ van het eetverleden ontdek je hoe het er in de keuken aan toe ging. Met welke ingrediënten werd gekookt? At iedereen hetzelfde? Welke schotels verschenen op tafel? En hoe smaakte dat eigenlijk? Aan de hand van prachtige historische afbeeldingen en oude kookboeken vertelt Henzen over ons culinair erfgoed. Vergeten ingrediënten en smaakmakers laten je even ruiken en proeven van vervlogen tijden.

Kookatelier

Manon Henzen studeerde geschiedenis en Midden-Oosten studies. Ze combineerde deze passie met haar liefde voor koken en is eigenaresse van het historische kookatelier eet!verleden in Nijmegen. Daar kunnen bezoekers terecht voor maaltijden en proeverijen zoals de Romeinen of Middeleeuwers ze voorgeschoteld kregen. Ook heeft Henzen boeken gepubliceerd met recepten uit Romeinse tijd en de Gouden Eeuw.

Hapjes

Tijdens de lezing worden, volgens oud recept, hapjes geserveerd, verzorgd door restaurant una Volta. Zo kun je als bezoeker letterlijk proeven wat de smaak was van vergeten gerechten. Na afloop van de lezing is gelegenheid om kruiden en specerijen te kopen.

Kooksessies

Deze lezing gaat in samenwerking met het Elisabeth Weeshuis Museum. Daar geeft Manon Henzen kooksessies (kijk op www.weeshuismuseum.nl/kookgilden).

Aanvang op 31 oktober is 15.00 uur en de entree bedraagt 15 euro, inclusief hapje en pint (of fris). Kaarten via www.degelderlandfabriek.nl.
Christine Kieviet
Redactiecoördinator van Het Kontakt West Betuwe, Het Kontakt Tiel en Het Kontakt Culemborgse Courant
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten