Foto: Aangeleverd

Betuwe Wereldwijd op volle kracht vooruit

  •   keer gelezen

CULEMBORG • Wat is de impact na 1,5 jaar corona op een organisatie als Betuwe Wereldwijd? In de werkplaats van deze Culemborgse stichting werken kwetsbare mensen aan een prachtig doel, daarbij ondersteund door een groot aantal betrokken vrijwilligers en drie coördinatoren. 


Met het opknappen van gereedschappen, naaimachines, computers en fietsen geven zij andere kwetsbare mensen in ontwikkelingslanden een kans om een vak te leren en uit te oefenen. Door deelnemers en vrijwilligers worden gereedschappen en andere goederen opgehaald, uitgezocht, ontroest en gerepareerd. Ze maken kistjes voor naai- en breimachines en gereedschapsets. Alle opgeknapte goederen worden goed verpakt en gaan dan in zeecontainers op transport. 

Algemeen coördinator Joost Rensen: “We hebben gelukkig al die tijd geen Corona-uitbraak gehad. Maar door de anderhalve-meter regel hebben onze deelnemers gemiddeld minder dagdelen bij ons kunnen werken. Sommigen bleven helemaal thuis, uit angst om zelf corona te krijgen, of hun gezinsleden te besmetten. Om zo lang minder of helemaal geen vorm van dagbesteding te hebben is zwaar. Mensen missen zingeving, dagritme, maar zeker ook de onderlinge contacten.” 

Het ziet er nu naar uit dat er weer meer mensen tegelijkertijd aan het werk kunnen. Ondanks alle aanpassingen vanwege Corona heeft Betuwe Wereldwijd afgelopen periode containers vol met opgeknapte goederen verscheept naar Uganda, Kenya en Zambia. Op dit moment wordt een zending naar Tanzania voorbereid. “We gaan nu weer op volle kracht vooruit. Daarbij kunnen we nog wel een aantal nieuwe vrijwilligers gebruiken. Zoals een handige conciërge/kantinebeheerder, iemand die naai- of breimachines opknapt en iemand die helpt bij het werven van fondsen. En iemand die zich als een vis in het water voelt met sociale media.” Meer informatie is te vinden op www.betuwewereldwijd.nl.

Christine Kieviet
Redactiecoördinator van Het Kontakt West Betuwe, Het Kontakt Tiel en Het Kontakt Culemborgse Courant
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten