Foto: aangeleverd

Ankie Persoons: ‘Gedicht ‘Allemaal steden’ past perfect bij zondagsgevoel’

  •   keer gelezen

CULEMBORG • Achter het grote venster van boekhandel Tomey is het gedicht ‘Allemaal steden’ onthuld. Het is van Hans Lodeizen (1924-195), een dichter met cultstatus. De gedichten die hij schreef zijn verzameld in de bundel ‘Het innerlijk behang’.


Ankie Persoons koos het als haar favoriete gedicht. Ze woont nog niet zo lang aan het achterste eindje van Parijsch en vindt dit gedicht perfect passen bij het zondagsgevoel van de binnenstad waar je voetstappen klinken. “Misschien is de straat nog wat nat, een waterig zonnetje piept tussendoor. Even staat de tijd stil, de klok tikt verder. Op zo’n moment wordt je je bewust van de stilte en de stad om je heen.” 

De zon spoelt aan op de daken’, één van de sprekende zeevaartbeelden, vindt ze de mooiste zin. Ankie wist meteen waarmee ze geportretteerd wilde worden bij het gedicht: met een klok. Het gaat immers over de tijd die soms snel gaat maar stil lijkt te staan of andersom. Het gedicht is te lezen op de hoek van de Markt en de Grote Kerkstraat in Culemborg.

Dick Aanen
Redacteur van Het Kontakt editie Leerdam en Het Kontakt editie Vianen.
Volg @DickAanen op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten