Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Wijngaard De Teunishof viert 25-jarig jubileum

Algemeen 199 keer gelezen

CULEMBORG • Wijngaard De Teunishof viert haar 25-jarig jubileum. In 1996 maakte Teun Bikker een ontwerp voor zijn wijngaard op een volkstuin in Culemborg. In die tijd waren er in Nederland nog weinig wijngaarden. Ook was het niet eenvoudig om aan goede planten te komen. 

Toch is het in de loop der jaren gelukt om geschikte druivenrassen aan te planten en zijn er al vele kilo’s druiven gegroeid en tot wijn verwerkt. De druivenplanten moeten geschikt zijn voor het Nederlandse klimaat en liefst ook nog bestand tegen de veel voorkomende schimmelziekten zoals meeldauw en valse meeldauw. 

De laatste jaren is er op dat gebied veel vooruitgang geboekt door nieuwe rassen te ontwikkelen. De klassieke druivenrassen voor de wijnbouw, zoals Cabernet Sauvignon, Merlot of Chardonnay zijn op deze wijngaard niet te vinden. De nieuwe rassen zijn soms al wel bekend (Dornfelder, Johanniter) bij het publiek, maar vaak ook niet. Op De Teunishof staan minstens 8 verschillende rassen, die elk een wijn met eigen geur en smaak opleveren. De wijngaard is beperkt van omvang (ca 300 m2) evenals het aantal flessen wijn dat per jaar wordt geproduceerd. 

Deze wijnen worden op ambachtelijke wijze gemaakt en gebotteld. Wilt u meer weten over de druiventeelt en over het maken van de wijnen dan bent u op zaterdag 4 september welkom op de wijngaard van 13.30-18.00 uur. Er wordt een rondleiding gegeven en een proeverij gehouden. Voor elke bezoeker (> 18 jaar) is er een flesje jubileumwijn beschikbaar (zo lang de voorraad strekt).

Het is ook mogelijk een afspraak te maken voor een eigen bezoek en proeverij (4 á 8 personen). De wijngaard is gelegen op het volkstuinencomplex aan de Voorkoopstraat in Culemborg. Voor meer informatie zie www.wijngaarddeteunishof.nl.

Christine Kieviet

Redactiecoördinator van Het Kontakt-West Betuwe, Het Kontakt-Tiel en Het Kontakt-Culemborgse Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Verenigingen verpulveren Grote Clubactie record: 12.8 miljoen euro Sport 3 uur geleden
Afbeelding
Inloopspreekuur FNV elke donderdagavond Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Focus07 Jo14-1 kampioen derde divisie Sport 3 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe elektrische Peugeot Partner voor de Flat-Express Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Workshops bij KWC voor leerlingen groep 8 over tweetalig onderwijs Algemeen gisteren
Afbeelding
‘A Culemborg Carol’ in de St-Barbarakerk Cultuur 1 dec, 12:10
Afbeelding
PvdA wil duidelijkheid over sluiten loket voor aanvragen energietoeslag Algemeen 1 dec, 11:25
Afbeelding
Culemborg zoekt nieuwe stadsdichter Algemeen 1 dec, 10:30