Afbeelding
Foto: aangeleverd

Rockmusical ondanks weerstand in de Gelderlandfabriek Culemborg

Cultuur 2.078 keer gelezen

CULEMBORG • Stichting MAE brengt op zaterdag 3 en zondag 4 juni de coming-of-age rockmusical Bare: A Pop Opera naar de Gelderlandfabriek in Culemborg. 

In deze indrukwekkende voorstelling waarin liefde, geloof, hoop en (homo)seksualiteit, maar ook onzekerheid en angst centraal staan, wordt een groep scholieren in hun laatste jaar op een katholieke kostschool gevolgd. Onder hen een homoseksueel koppel, wat hun liefde tot dusver verzweeg. 

Nu wil één jongen uit de kast komen, maar de ander absoluut niet. “Het behoeft geen uitleg dat religie en homoseksualiteit (nog) schurende onderwerpen in onze maatschappij zijn; dé reden dat wij dit stuk opvoeren”, zegt regisseur Melissa Zijsling. 

Omdat Culemborg een prachtige regenboogstad is zal burgemeester Gerdo van Grootheest ook aanwezig zijn bij de opening op zaterdag, evenals de organisatie Queeremborg en de Culemborgse schrijver Johan Verweij. Zij zijn nauw betrokken bij deze productie en dienen als adviseurs. Ook het Cultuurfonds Culemborg levert een bijdrage. 

Haat-comments
Sinds de lancering van de poster is de cast geconfronteerd met bakken aan haat-comments en zelfs een bedreiging met geweld. Marvin van der Horst, penningmeester van Stichting MAE: “Niet alleen deze (het is erg om te zeggen) te verwachten berichten als ‘Zondaars’, ‘Waarom moeten homo’s de kerk infiltreren? Omdat ze weten dat ze nooit Gods liefde zullen ontvangen?’, ‘Homoseksualiteit is een gruwel Gods’. Maar, onze poster werd ook gedeeld in het social media netwerk van religieuze, militante, rechtsextremistische hoeken, waarbij er werd opgeroepen om onze voorstellingen te verstoren met geweld. Nederland, 2023. Het is schokkend dat zelfs een kleine producent als wij daarmee te maken krijgen.”

Pro-actief
De politie is volgens Van der Horst zeer pro-actief bezig met de veiligheid van het evenement en de inlichtingendienst houdt de social media kanalen in de gaten. “Gelukkig hebben zowel wij als de inlichtingendienst sindsdien geen signalen meer ontvangen, maar het spreekt voor zich dat dit een grote shock is geweest voor onze cast en team (waarvan velen zelf queer en/of christelijk), en andere betrokkenen. Dit alles is voor ons juist het bewijs dat onze voorstelling Bare: A Pop Opera relevant en enorm belangrijk is.” Ondanks de pittige thematiek is Bare: A Pop Opera een zeer vermakelijke voorstelling - gespeeld door getalenteerde amateurs en professionals - die zorgt voor een lach en een traan.

Met deze musical hoopt Stichting MAE de haat om te zetten in positiviteit en steun voor de lhbtiq+ gemeenschap. De voorstellingen zijn op zaterdag 3 juni, 13:30 uur, zaterdag 3 juni, 19:30 uur, zondag 4 juni, 12:00 uur en zondag 4 juni, 17.00 uur. Kaarten via www.stichtingmae.nl

l

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Grootschalige inzetoefening op het O.R.S. Lek en Linge Nieuws 3 uur geleden
Afbeelding
Waterschap Rivierenland houdt Open Dag op zaterdag 14 oktober Nieuws 3 uur geleden
Afbeelding
Het Platform Veilig Ondernemen (PVO) ontvangt ster als symbool en eerste erkenning samenwerking Nieuws 3 uur geleden
Afbeelding
Oppositie Culemborg wil aanleg fietsstraat nog eens kritisch bekijken Nieuws 18 uur geleden
Afbeelding
Nationale bloembollenweekend begint in Culemborg Nieuws 22 uur geleden
Afbeelding
Pro Persona Connect en IrisZorg orgniseren een ondersteuningsgroep Nieuws gisteren
Afbeelding
Timpaan doneert 175.000 euro aan Hospice Nocturne Nieuws 27 sep., 10:22
Afbeelding
Open ochtend nieuwe locatie peuteropvang Harlekijn Nieuws 27 sep., 07:00