• Longzorg Culemborg: een multidisciplinair team van fysiotherapeuten, logopedisten, ergotherapeuten, diëtiste, vrijwilligers Longfonds en een longverpleegkundige.
• Longzorg Culemborg: een multidisciplinair team van fysiotherapeuten, logopedisten, ergotherapeuten, diëtiste, vrijwilligers Longfonds en een longverpleegkundige. Foto: Eigen foto

Longzorg Culemborg blaast Longpunt nieuw leven in

Bijeenkomst 1.872 keer gelezen

CULEMBORG • Longpunten worden al acht jaar door vrijwilligers van Longfonds op ongeveer zestig plekken in Nederland georganiseerd. Zo ook in Culemborg en Tiel. 

Echter is dit in de coronatijd stil komen te liggen en daarna niet meer opgestart. Longzorg Culemborg is een multidisciplinair netwerk, dat de kwaliteit van leven bij mensen met een longaandoening wil verbeteren. 

Netwerk
Dit netwerk rondom longpatiënten bestaat uit de fysiotherapeuten van FysiovdBerge, Ergotherapie Veerkrachtig, Logopedie Culemborg en Laura van Beurden diëtist. Samen met longverpleegkundige Ellianne van Heemskerk en oud-longpuntvrijwilliger Nelke Uding, willen zij het longpunt in Culemborg een nieuw leven inblazen.

Ontmoeting longpatiënten
Het Longpunt is een bijeenkomst waar longpatiënten elkaar kunnen ontmoeten. Deze bijeenkomsten gaan altijd over een onderwerp dat interessant is voor mensen met een longziekte.

Denk aan omgaan met energie, nieuwe ontwikkelingen en het gebruik van medicijnen. Een zorgverlener geeft informatie en kan uw vragen beantwoorden. Daarnaast is er ruimte om informeel met elkaar te praten met een kop koffie. Longpatiënten en hun mantelzorgers kunnen tijdens het Longpunt ervaringen delen over alles wat bijkomend is aan een longziekte. Bovendien kunnen zij veel van de zorgverleners en van elkaar leren.

Bijeenkomst woensdag 13 maart
Op woensdag 13 maart van 10.30 tot 13.00 uur wordt het eerste longpunt georganiseerd bij buurtcentrum Bolderburen. Het thema van deze bijeenkomst is: ‘Hoe krijg je meer lucht?’. Op dit thema wordt er informatie gegeven door de longverpleegkundige, fysiotherapeut, ergotherapeut, logopedist en diëtist. Verder zal er informatie gegeven worden over de beweegzorg mogelijkheden in Culemborg voor longpatienten. Ter afsluiting is er een lunch voor de deelnemers, gesponserd door JUMBO Culemborg. Deelname aan het longpunt inclusief de lunch is gratis.

Drie bijeenkomsten
In 2024 worden drie bijeenkomsten georganiseerd door het team van Longzorg Culemborg. Op deze eerste bijeenkomst kunt u zelf onderwerpen aandragen welke vervolgens in de volgende bijeenkomsten behandeld kunnen worden. Op 19 juni en 2 oktober vinden de tweede en derde longpunt bijeenkomsten plaats.

Aanmelden
Deelnemen aan het longpunt van 13 maart: aanmelden is noodzakelijk in verband met de lunch. Aanmelden kan tot vrijdag 8 maart. Dit kan via rivierenland@longpunt.longfonds.nl of bij de organiserende praktijken.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

IMG_8372
Culemborg kleurt oranje tijdens optocht met versierde fietsen Nieuws 12 uur geleden
• Bandleden van De Gang van Zaken met hun prijzen.
Juryprijs én publieksprijs voor De Gang van Zaken tijdens Parelfinale 2024 Nieuws 14 uur geleden
• Raquel Garcìa Hermida-van der Walle (r.) en D66-afdelingsvoorzitter Josefien Rooks.
D66-politica Raquel Garcia Hermida: 'Europese uitdagingen zijn opeenstapeling lokale uitdagingen' Nieuws 26 apr, 17:00
• Jaan van der Gun.
Zes koninklijke onderscheidingen tijdens lintjesregen 2024 Culemborg Nieuws 26 apr, 15:02
Afbeelding
Muurschildering van 'Graaf Egbert Sigaren' opgefrist Nieuws 26 apr, 07:00
• De hulpdiensten waren snel ter plaatse.
Voetganger aangereden door maaltijdbezorger in Culemborg Nieuws 25 apr, 20:13
Afbeelding
Op ontdekkingstocht? Gebruik de route app 'Struinen door de Verboden Kringen' Nieuws 25 apr, 15:00
• Rick Snel bij de Grote of Barbakerk waar de vijfde editie van Music For The Universe wordt gehouden.
Een muzikale reis door het universum met Rick Snel in de Barbakerk Nieuws 25 apr, 12:00