V.l.n.r. Joost Reus, Judith van Loon, Pieter Gremmen en Jeanne Hup.
V.l.n.r. Joost Reus, Judith van Loon, Pieter Gremmen en Jeanne Hup. Foto: Dick Aanen

Samen met de buren in je eigen straat energie besparen is inspirerend en het loont

Algemeen 2.166 keer gelezen

CULEMBORG • Samen met de mensen uit je eigen straat energie besparen is inspirerend en het loont.

Dat is de ervaring van het energiebesparings-project ‘Minder op de meter’, gestart in mei 2021. “We proberen mensen op straatniveau in beweging te krijgen en we kijken hoe men samen met de buren kan werken aan het verduurzamen van de woning”, zegt projectleider Judith van Loon van Vrijstad Energie. “Voor de uitvoering van maatregelen gaan we met de bewoners naar de WoonWijzerWinkel in tiel. Zij maken de energierapportages voor Minder op de meter, dus ze kennen de woningen.”

Tevreden
Na twee jaar kijkt Judith tevreden terug. “In de eerste ronde deden honderd woningen mee in vijftien straten. Bij de tweede ronde zitten we al op 120 woningen in vijftien straten. Het zijn straten door heel Culemborg: diverse woningen, met diverse bouwjaren en diverse soorten bewoners. We proberen in heel Culemborg vertegenwoordigd te zijn. Het mooie is dat de gemeente heeft besloten om van ‘Minder op de Meter’ een doorlopend project te maken.”

De aanpak per straat levert veel voordelen op. “Je maakt gebruik van de cohesie die er al is in de straat. De mensen kennen elkaar, ze praten met elkaar, ze komen elkaar tegen, wisselen ervaringen uit. Ze hebben vaak dezelfde vragen, zoeken naar antwoorden. Ze vergelijken offertes of vragen zelfs gezamenlijk offertes aan.”

Jan van Riebeeckstraat
De Jan van Riebeeckstraat deed in 2021 als eerste straat mee aan het project Minder op de meter. In december lieten dertien huishoudens hun kruipruimtes isoleren. En er zijn plannen voor nog meer energiebesparende maatregelen in de straat.

Joost Reus woont in de zogenaamde schoolmeesters-buurt. “Acht jaar geleden heb ik zonnepanelen neergelegd op m’n huis. Maar ik had geen idee wat de volgende stap zou moeten zijn. Dan ga je praten met buurtgenoten, die lopen allemaal tegen hetzelfde probleem op. Moeten we het glas vervangen, of de muren verder isoleren? Of misschien de vloer of het dak aanpakken? Waar moeten we beginnen?” 

De buurtbewoners besloten aan te haken bij het project ‘Minder op de Meter’. Bij ruim 80 huizen van hetzelfde type werd een briefje in de bus gedaan. Meer dan de helft van de huishoudens reageerde positief. Uiteindelijk hebben 35 buurtbewoners zich aangemeld. “We hebben twee keer een informatieavond gehad. Mensen zijn heel enthousiast om mee te doen en velen zijn bereid om flink te investeren.” 

Al twee keer werd een warmtesafari gehouden, waarbij met een warmtecamera werd gekeken hoeveel warmte een woning verliest. De groep bewoners besloot ook om een klusochtend te organiseren, waarbij onder andere tochtstrips werden aangebracht en radiatorfolie werd geplaatst. “Het project zorgt voor meer sociale cohesie”, merkt Reus. “De mensen in de buurt groeten elkaar wat meer, je leert nieuwe mensen kennen. Mensen inspireren elkaar, we vragen samen offertes aan.”

Akelei
Jeanne Hup is één van de gangmakers in de straat Akelei. Ze heeft samen met haar buurman een groep van circa tien buurtbewoners met een zelfde type woningen enthousiast gemaakt om mee te doen. “Het gebeurt niet vanzelf, je moet er veel energie in stoppen. Een lastig probleem is dat er momenteel bijna geen leverancier is te vinden.”

Maar het enthousiasme is groot, merkte ze. Eén bewoner heeft inmiddels het hele dak vervangen. “Maar ook kleine aanpassingen zijn al mooi.” Zelf overweegt Jeanne om het glas te vervangen. “Je moet zorgen dat er niet alleen wordt geïsoleerd, maar ook geventileerd.”

Energiecoach
Pieter Gremmen is energiecoach. “Ik help mensen om keuzes te maken. Heel veel mensen willen besparen, maar weten vaak niet waar ze moeten beginnen. In een straat zijn de huizen van oorsprong vaak hetzelfde. Maar gedurende de jaren heeft de ene wat aangebouwd, de ander een dakkapel geplaatst. Daardoor ontstaan er verschillen. Dus je zult als energiecoach de algemene toestand moeten vertalen naar de individuele situatie.”

Isoleren van de woning is altijd een eerste verstandige stap, vindt Gremmen. “Dat hoeft niet duur te zijn. Het isoleren van de verwarmingsbuizen kost misschien 25 euro. Dat scheelt al een hoop energie. Het zijn eenvoudige maatregelen die mensen vaak over het hoofd zien. Bij het aanbrengen van dubbel glas praat je over veel grotere investeringen.” 

Het aanbrengen van zonnepanelen is een investering die zich met de huidige prijzen gemakkelijk terugverdient. “Met de afschaffing van de salderingsregeling wordt het overigens wel een stuk lastiger. Maar met de huidige hoge energieprijzen blijft het nog steeds heel lonend.”

Meer info over het project via www.vrijstadenergie.nl/minderopdemeter/ of mail naar minderopdemeter@vrijstadenergie.nl (Judith van Loon en Andrea Zierleyn).

Dick Aanen

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Gelderlandfabriek versterkt organisatie en gaat volgende fase in Nieuws 10 uur geleden
Afbeelding
Inwoners ontvangen button met afbeelding van de 'Engel van Culemborg' Nieuws 10 uur geleden
Afbeelding
Thuiswedstrijd waterpolo jeugdteam in zwembad de Waterlinie Sport 11 uur geleden
Afbeelding
Proeverijen van de wijnen uit BOB Rivierenland in december Nieuws 15 uur geleden
Afbeelding
PvdD wil algeheel verbod op het voeren van dieren in de openbare ruimte Nieuws 16 uur geleden
Afbeelding
'KEC connects' tijdens winterconcert Nieuws 17 uur geleden
Afbeelding
Kerstfair in het oude stadhuis in Culemborg Nieuws 6 dec., 12:00
Afbeelding
Botsing op de N320 te Culemborg Nieuws 6 dec., 10:17