Afbeelding
Foto: 123RF.com

Onderzoek: ‘Culemborg heeft behoefte aan hofjes en andere woonvormen voor medioren en senioren’

Algemeen 2.179 keer gelezen

CULEMBORG • Er zijn in Culemborg meer woonvormen nodig die inspelen op de specifieke woonwensen van medioren (55-65 jaar) en senioren (boven de 65 jaar). Dat is de conclusie uit het verdiepende rapport ‘De woningvraag centraal’.

Volgens de opstellers van het rapport (Springco Urban Analytics en Beyond Now ) gaat het bij deze specifieke woonwensen niet alleen om een gelijkvloerse woning. “Maar ook om een woonomgeving waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, waar levendigheid gepaard gaat met plekken om je terug te kunnen trekken, waar je als medior of senior wordt aangesproken op jouw bijdrage in de samenleving, waar je betekenis hebt in de maatschappij en waar je een plek hebt om jezelf verder te ontplooien en jouw kennis en ervaring kunt delen met anderen.”

Honderden ouderen in Culemborg tonen volgens de onderzoekers interesse voor een hofje of andere woonvormen. “Wat we nu vaak zien is dat senioren pas verhuizen op het moment dat zij daar fysiek aan toe zijn. Daar lijkt niet veel mee mis te zijn, maar het gevolg is dat het die ouderen na die late verhuizing vaak slecht lukt om nog weer een nieuw sociaal leven op te bouwen. Juist een verhuizing op iets jongere leeftijd, met nog de kracht voor nieuwe sociale verbindingen zou handig zijn. Maar dan moeten die woonvormen er wel zijn.”

Eenzijdig beeld
De bestaande woningvoorraad in Culemborg toont een eenzijdig beeld. “Vooral grote eengezinswoningen en standaard rijwoningen, terwijl nu al 63,5% van de huishoudens uit 1 of 2 personen bestaat.” Bovendien groeit het aantal alleenstaanden. “Voor hen is er nauwelijks aanbod. Het zou dus een keuze kunnen zijn om te willen inzetten op de bouw van woningen die aantrekkelijk zijn voor kleinere huishoudens. Of, gezien de relatieve eenzijdigheid van de voorraad op de toevoeging van woningcategorieën die niet of nauwelijks aanwezig zijn.”

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Waterschap Rivierenland houdt Open Dag op zaterdag 14 oktober Nieuws 3 uur geleden
Afbeelding
Het Platform Veilig Ondernemen (PVO) ontvangt ster als symbool en eerste erkenning samenwerking Nieuws 3 uur geleden
Afbeelding
Oppositie Culemborg wil aanleg fietsstraat nog eens kritisch bekijken Nieuws 17 uur geleden
Afbeelding
Nationale bloembollenweekend begint in Culemborg Nieuws 22 uur geleden
Afbeelding
Pro Persona Connect en IrisZorg orgniseren een ondersteuningsgroep Nieuws gisteren
Afbeelding
Timpaan doneert 175.000 euro aan Hospice Nocturne Nieuws gisteren
Afbeelding
Open ochtend nieuwe locatie peuteropvang Harlekijn Nieuws 27 sep., 07:00
Afbeelding
Slimmer omgaan met beschikbare ruimte in de stad Nieuws 26 sep., 21:37