Afbeelding
Foto: Dierenambulance Vianen

Gemeenten reageren verschillend op nieuws rondom Dierenambulance, Culemborg in gesprek

Nieuws 1.125 keer gelezen

REGIO • De vijf gemeenten waar de Dierenambulance Vianen en omgeving (DAV) actief is, reageren verschillend op het onlangs verschenen nieuws over pesten en intimidatie op de werkvloer bij de organisatie. Zo gaan de gemeenten Vijfheerenlanden, Hardinxveld-Giessendam en Culemborg in gesprek met het bestuur van de DAV, terwijl de gemeente Molenlanden de kwestie vooral als een interne aangelegenheid ziet.

Naast deze drie gemeenten is de DAV ook actief in Gorinchem en Culemborg. Alle vijf de gemeenten betalen de Dierenambulance jaarlijks een bedrag per inwoner om gebruik te kunnen maken van de diensten van de organisatie, zoals het vervoer en eerste hulp van gewonde dieren, het ophalen van dode dieren en werkzaamheden rondom uitbraken van dierenziektes, zoals de vogelgriep. 

Het bedrag dat wordt betaald, varieert per gemeente tussen de 0,20 cent 0,80 cent per inwoner per jaar. In de praktijk komt dit in totaal neer op zo’n 150.000 euro.

Wethouder gaat in gesprek 
Een woordvoerder van de gemeente Vijfheerenlanden laat weten dat er een wethouder in gesprek gaat met een afvaardiging van het bestuur de DAV. Jaarlijks zit het gemeentebestuur sowieso twee keer met de Dierenambulance om tafel om de stand van zaken bij de organisatie en de uitgevoerde dienstverlening te bespreken. Tijdens het aankomende gesprek wordt er om een reactie gevraagd op de recente berichtgeving.

Geen invloed op werkzaamheden
De gemeenten laten ieder afzonderlijk weten dat men geen invloed heeft op hoe de Dierenambulance haar werkzaamheden uitvoert. Bovendien zijn er als er puur naar die uitvoering wordt gekeken, geen klachten.

Het maakt dat de gemeente Molenlanden het niet nodig vindt om met de DAV in gesprek te gaan. 

‘Er zijn contactuele afspraken over de genoemde taken en dat is het kader voor de gemeente Molenlanden. De aangelegenheid waar in het eerdere artikel in het Kontakt over geschreven wordt achten we een interne kwestie van de organisatie Dierenambulance Vianen en omstreken. De gemeente Molenlanden heeft geen bevoegdheden om daarin te treden’, zo laat men desgevraagd weten.

Nieuwe contracten 
De overeenkomst tussen de gemeente Gorinchem en de Dierenambulance loopt dit jaar af en men is in gesprek over een nieuwe overeenkomst. ‘Actuele ontwikkelingen kunnen, naast aanbod, kwaliteit en prijs altijd een rol spelen bij de contractering’, houdt men zich enigszins op de vlakte.

De Dierenambulance zelf liet onlangs via een statement op Facebook al weten intern een gedragscode op te zullen stellen. ‘Er is naar voren gekomen dat bepaalde situaties voor een aantal vrijwilligers niet in lijn waren met de waarden en normen die wij als organisatie nastreven. Wij betreuren de impact die dit heeft gehad op de betrokkenen en nemen de verantwoordelijkheid voor het creëren van een veilige werkomgeving’, zo viel er te lezen.

‘Verklaring te summier’ 
Een woordvoerder van de gemeente Hardinxveld-Giessendam  laat weten dat de men deze verklaring niet afdoende vindt en verder in gesprek wil met de organisatie. ‘We zijn nog met de dierenambulance in gesprek, omdat we deze verklaring te summier vinden. Ook hebben we contact gezocht met de overige aangesloten gemeenten om de casus te bespreken.’

De gemeente Culemborg laat weten eveneens in gesprek te gaan met de DAV. 

Een woordvoerder laat weten: “Wij leven mee met alle mensen van de dierenambulance die op welke manier dan ook lijden onder deze vervelende situatie. Maar wij vinden het ook belangrijk dat de organisatie de juiste stappen zet om verbetering aan te brengen in de punten die uit het rapport naar voren komen. Als we puur kijken naar de taken die zij namens de gemeente uitvoeren, dan doen zij dat naar tevredenheid.”

Gertjan den Ouden

Redactiecoördinator Het Kontakt-Vijfheerenlanden en webmaster Regio-Voetbal

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Gemeenteraadslid Tim de Kroon van GroenLinks helpt de FIXbrigade bij de klusactie in de Debussystraat.
FIXbrigade Culemborg helpt bewoners Debussystraat met isolatie Nieuws 9 uur geleden
Afbeelding
Marianne Dresselhuys benoemd tot lid van verdienste van muziektent De Plantage Nieuws 29 apr, 10:29
• Vriendenschaar-voorzitter Marcel Meijer feliciteert Jordy Waroux met het behalen van zijn diploma.
Hoofdtrainer Vriendenschaar geslaagd voor Oefencoach-3 Sport 27 apr, 22:52
• Het Kyiv Sofia Kamerkoor.
Benefietconcert Kyiv Sofia Kamerkoor Nieuws 27 apr, 22:46
Afbeelding
Dansers Studio Urban te zien in Het Feest van tante Rita 2 Nieuws 27 apr, 22:14
IMG_8372
Culemborg kleurt oranje tijdens optocht met versierde fietsen met korte video's 27 apr, 16:11
• Bandleden van De Gang van Zaken met hun prijzen.
Juryprijs én publieksprijs voor De Gang van Zaken tijdens Parelfinale 2024 Nieuws 27 apr, 14:02
• Raquel Garcìa Hermida-van der Walle (r.) en D66-afdelingsvoorzitter Josefien Rooks.
D66-politica Raquel Garcia Hermida: 'Europese uitdagingen zijn opeenstapeling lokale uitdagingen' Nieuws 26 apr, 17:00