Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Hospice Nocturne voorzitter Frits Ton neemt na tien jaar afscheid

Nieuws 1.624 keer gelezen

CULEMBORG • Na vijf jaar staat het nieuwe hospice er. “Ik kan het soms niet geloven dat het ons gelukt is”, zegt Frits Ton, voorzitter van de stichting Hospice Nocturne. 

Na tien jaar voorzitterschap van de stichting én de voltooiing van een nieuw pand is dit een goed moment om het stokje over te dragen. 

Het is zó fantastisch dat zoveel organisaties, verenigingen en particulieren ons geld hebben gedoneerd 

Frits Ton (70) was vele jaren notaris in Culemborg. Voor zijn pensioen werd hij al voorzitter bij Hospice Nocturne en na zijn pensioen heeft hij veel tijd besteed aan het voorzitterschap inclusief de nieuwbouw. 

Volgende week opent het nieuwe hospice Nocturne aan de Prijsseweg in Culemborg de deuren.

Geschiedenis 

De Stichting Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg Culemborg is 25 jaar geleden opgericht. Met als doel mensen op een waardige manier hun leven te kunnen laten afsluiten, door middel van palliatieve, terminale zorg, geboden door vrijwilligers. Met andere woorden: alle aandacht voor de gast en diens naasten. 

In die tijd had Culemborg nog geen hospice, de vrijwilligers bezochten de mensen thuis. Naarmate de vraag naar hulp toenam, was de stichting gelukkig in staat om een kamer voor één gast bij verpleeghuis De Kulenburg te huren. Later verhuisde het hospice naar Gershwinhof 10, waar plaats was voor drie gasten. 

Het hospice wordt bemand door vrijwilligers en (betaalde) coördinatoren. Vijf jaar terug concludeerde het bestuur dat het hospice simpelweg te beperkt was. 

Frits Ton: “We kampten met een tekort aan ruimte voor professionele zorgverleners en vrijwilligers. Bovendien wilden we graag extra plek creëren voor nog een gast. We huurden twee appartementen van Kleurrijk Wonen aan de Gershwinhof, maar daar konden we niet uitbreiden.”

“Commercieel huren was geen optie vanwege de specifieke eisen die een hospice stelt aan de ruimte, daarom begonnen we te denken aan nieuwbouw.”

Het geeft een gemeenschapsgevoel dat we dit samen hebben kunnen realiseren

Ton raakte in gesprek met Laurens Smits, de partner van een van de coördinatoren van het hospice. Smits, directeur bij Vaspro Bouwmanagement, was bezig met een project van twintig woningen, waarbij er de mogelijkheid was om een hospice te realiseren. 

Het nieuwe pand aan de Prijsseweg heeft nu ruimte voor vier gasten, een logeerkamer, en aparte werkruimtes voor de Thuiszorgmedewerkers en coördinatoren.

Samen 

Ton: “Het is zó fantastisch dat zoveel organisaties, verenigingen en particulieren ons geld hebben gedoneerd.” Dit bewijst weer eens hoeveel je samen kunt bereiken. En ook aannemer Van der Netten van Stigt (Zoelmond), het architectenbureau USE (Utrecht), Gerry Ansems van interieuradviesbureau Ge-woon Bijzonder (Culemborg) hebben zo ontzettend veel méér gedaan dan waar ze voor gevraagd werden.”

Vrijwilliger Egbert Ausems die de laatste maanden fulltime voor het hospice actief is geweest, de coördinatoren en het bestuur en alle andere vrijwilligers die zoveel extra tijd hebben besteed voor het nieuwehospice, Fantastisch! Het geeft een gemeenschapsgevoel dat we dit samen hebben kunnen realiseren.”

Opvolger 

Door de nieuwbouwplannen is Frits Ton twee jaar langer voorzitter gebleven dan gepland, maar met de opening van het nieuwe hospice is het tijd voor nieuwe stappen. “Ik draag de voorzittershamer over aan Ria Oonk.” 

Na enkele maanden algemeen bestuurslid te zijn geweest, start ze vanaf 1 mei als voorzitter. “En ik ga met een gerust hart weer andere dingen doen.”

Nieuwsgierig?
Nieuwsgierig naar het nieuwe hospice? Belangstellenden zijn van harte welkom om het te komen bezichtigen. Loop binnen tijdens de open dagen op donderdag 25 april van 14:00 tot 20:00 uur en vrijdag 26 april van 10:00 tot 15:00 uur. Prijsseweg 95, Culemborg.

Christine Kieviet

Redactiecoördinator van Het Kontakt-West Betuwe, Het Kontakt-Tiel en Het Kontakt-Culemborgse Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Fracties spreken voorkeuren uit over ingrijpende ombuigingsoperatie Nieuws 11 uur geleden
• Gemeenteraadslid Tim de Kroon van GroenLinks helpt de FIXbrigade bij de klusactie in de Debussystraat.
FIXbrigade Culemborg helpt bewoners Debussystraat met isolatie Nieuws 15 uur geleden
Afbeelding
Marianne Dresselhuys benoemd tot lid van verdienste van muziektent De Plantage Nieuws 29 apr, 10:29
• Vriendenschaar-voorzitter Marcel Meijer feliciteert Jordy Waroux met het behalen van zijn diploma.
Hoofdtrainer Vriendenschaar geslaagd voor Oefencoach-3 Sport 27 apr, 22:52
• Het Kyiv Sofia Kamerkoor.
Benefietconcert Kyiv Sofia Kamerkoor Nieuws 27 apr, 22:46
Afbeelding
Dansers Studio Urban te zien in Het Feest van tante Rita 2 Nieuws 27 apr, 22:14
IMG_8372
Culemborg kleurt oranje tijdens optocht met versierde fietsen met korte video's 27 apr, 16:11
• Bandleden van De Gang van Zaken met hun prijzen.
Juryprijs én publieksprijs voor De Gang van Zaken tijdens Parelfinale 2024 Nieuws 27 apr, 14:02